Maliye Simdi Faturalarin Pesinde

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu`ndan (EPDK) lisans alan elektrik ve dogalgaz dagitim sirketleri ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tüzel kisiliklerinin, elektrik ve dogalgaz abone ve tüketim bilgilerini Maliye Bakanligi`na vermesi zorunlu oldu.

Maliye Simdi Faturalarin Pesinde
Maliye Bakanligi'nin Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi'nde, kayit disiligin Türkiye'nin önemli ekonomik sorunlarindan biri oldugu belirtilerek, kayit disi ekonomiyle mücadelede basari saglanabilmesinin kamuoyu basta olmak üzere tüm kesimlerin destegine, ilgili tüm kurum ve kuruluslarin katkilari ile hazirlanan etkin izleme ve degerlendirme sisteminin olusturulmasina bagli olduguna yer verildi.
Vergi Usul Kanunu'nun ''Bilgi Verme'' basligini tasiyan 148'inci maddesinde ''Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diger gerçek ve tüzel kisiler, Maliye Bakanligi'nin veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarin isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar'' hükmünden dayanagini alan Teblige göre, abone bilgileri (mevcut, yeni tesis edilen, degisen veya kapanan abonelere iliskin abonelik bilgileri) ile tüketim bilgilerinin elektronik ortamda Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi Bilgi Transfer Sistemi (BTRANS) araciligiyla gönderilmesi zorunlulugu getirildi.
Kisi ve kurulus bazinda veya islem türüne göre istenecek bilgilere iliskin format ve standartlar Maliye Bakanligi tarafindan (BTRANS araciligiyla) duyurulacak. Bilgi verme formatinda ve standartlarinda yapilacak ekleme, çikarma, zorunlu alan olarak belirleme gibi degisiklikler de ayrica Maliye Bakanligi tarafindan açiklanacak.
Mevcut, yeni tesis edilen, degisen veya kapanan abonelik bilgileri ile elektrik ve dogalgaz tüketim bilgilerinin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olup, kagit ortaminda verilen bilgiler hiçbir sekilde kabul edilmeyecek. Belirlenecek islemlere muhatap veya taraf olan kisiler, vergi kimlik numaralari olmadigi takdirde, islemlerin tamamlanmasindan önce vergi kimlik numarasi almak zorunda olacak.
EPDK'dan elektrik dagitim lisansi alan sirketler ve OSB tüzel kisilikleri ile dogalgaz dagitim lisansi alan sirketler, is yerleri için tesis edilecek elektrik ve dogalgaz abonelik taleplerinde is yeri abone islemi tesisini yapmadan ve sözlesme düzenlemeden önce is yeri aboneligi yaptiracak kisinin vergi mükellefiyetinin bulunup bulunmadigini elektronik ortamda (Gelir Idaresi Baskanligi internet sitesi) sorgulayacak.
EPDK'dan lisans alan elektrik ve dogalgaz dagitim sirketleri ve OSB'lerin, 1 Ocak 2013'ten itibaren is yeri elektrik ve dogalgaz tüketim bilgileri, tüketim bilgilerinin okundugu dönemi takip eden ayin 14'üncü günü saat 24.00'e kadar elektronik ortamda gönderilmesi gerekiyor.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284