Mersin’de “Konya-Karaman-Mersin” Lojistik Toplantisi Tarihi Bulusma

Ulastirma agi içinde büyük bir öneme sahip Bölgesel Lojistik Merkezlerle esgüdümü saglayacak yerel lojistik merkezlerin hayata geçirilmesi konusunda önceki gün tarihi bir toplanti gerçeklestirildi.

Mersin’de “Konya-Karaman-Mersin” Lojistik Toplantisi Tarihi Bulusma
Konya-Karaman-Mersin Lojistik bulusmasi adi altinda gerçeklestirilen toplantiya Mersin, Konya, Karaman Valileri, bu 3 ilin AK Parti milletvekilleri, birçok belediye baskani ve isadami ile Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu, Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan katildi.
MÜSIAD Konya subesi tarafindan organize edilen toplanti 16 Mart Cumartesi günü Mersin Radisson Blu Hotelde gerçeklestirildi.
Ekonomi Bakani Çaglayan, 2012 yilinda ihracatta cumhuriyet tarihinin rekorunu kirdiklarini hatirlatti. Bu rekoru kirmalarindaki en büyük payin lojistik alt yapi olduguna dikkat çeken Çaglayan, "Türkiye 2012’te ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kirdiysa, bunu lojistik alt yapiyla gerçeklestirebilmistir. 2002 yilindaki lojistik alt yapisi ile böyle bir ticareti gerçeklestirmemiz mümkün degildi" ifadelerini kullandi.
Ulastirma alt yapisina 75 milyar dolarin harcandigini vurgulayan Çaglayan, "3 bin 668 yatirim projesi gerçeklesti. 2023'de bölünmüs yol agini 36 bin 500 kilometreye çikartacagiz. Otoyol uzunlugunu 7 bin 850 kilometreye çikacak. Karayolu ile ihracat yapilan sefer sayisi 2003 yilinda 400 bin iken, 2013 yilinda bu sayi tam 1,5 milyona ulasmistir. Türkiye Avrupa'nin en büyük araç filosuna sahiptir. 2023’de demiryolu agi 26 bin kilometreye çikacak ve bunun 10 bin kilometresi yüksek hizli tren hatti olacak. Demiryolu tasimasinda önemli mesafe kat etsek de istenilen seviye için yogun yatirim gerekiyor. 2012’de rekor ihracat gerçeklestirdik. Bu ihracatin 78 milyar dolarlik bölümü denizyoluyla 50 milyar dolari karayoluyla, 22 milyar dolarlik bölümü havayoluyla yapilirken, demiryoluyla yapilan ihracat sadece 1 milyar dolar düzeyinde kaldi. Bu tutar toplam ihracatimizin yüzde 1’ine dahi ulasamiyor. Bu yüzden havayolu gibi demiryolu tasimaciligini da özellestiriyoruz" seklinde konustu.
Toplantiya katilan Disisleri Bakani Davutoglu ise bu toplantinin tarihi bir bulusma oldugunun altini çizerek, "Uzun zaman önce Sayin Ekonomi Bakanimizla bu meseleyi istisare etmistik. Gecikmeli oldu ama güzel oldu. Genel stratejik vizyonda anlasmaliyiz. Bu projelerin nerelere oturdugu konusunda berrak bir izlenim olmazsa 2023 hedeflerine ulasmakta zorluklar çekeriz. 2023 hedefi Türkiye'yi dünyanin ilk 10 ülkesi arasina sokacak sekilde vizyonu içeriyor. Bunun gerçeklesmesi için asagi dogru planlama yapilmasi üzerinde çalismalar ihtiva ediyor. Iki konu var. Birincisi bu hedeflere ulasmak için elimizde Türkiye'nin en önemli kaynaklari ne? Zaaf noktalarimiz ne? Önemli kaynaklari, zaaflari kapatacak sekilde nasil harekete geçiririz? Temelde 3 kaynagimiz var. Büyük stratejiyi gelistirmek için tarihimiz var. Millet bütünlügü içinde hareket edebilme kabiliyetimiz var. Son 10 yilda bir ülke bu kadar çabuk toparlandiysa asirlardir gelen birlikte hareket edebilme gücüyle yapmistir. Ikincisi lojistik. Burada dogrudan etkili cografyamizdir. Öyle bir cografya ki, nereden bakilirsa bakilsin merkezi bir noktadayiz. Hangi haritayi alirsaniz alin Türkiye mutlaka yollarin kesistigi merkezi bir yerde duruyor" diye konustu.
Bakanlarin açilis konusmalarinin ardindan Lütfi Elvan’in baskanliginda konu interaktif bir sekilde enine boyuna tartisildi.
Elvan, ülkemiz dis ticaretinin yüzde 86’sininin deniz yolu ile yaklasik yüzde 10’unun ise karayolu ile yapilmakta olduguna vurgu yaparak Konya ve Karaman’in deniz yoluna erisim konusunda hala etkin bir baglantiya sahip olamamasinin bölgemizin ihracat artisina sekte vurdugunu söyledi.
Elvan, Karaman basta olmak üzere ihracat artisini hedef alan bir yaklasimla deniz yollarina büyük önem vermemiz gerektigini belirtti. Kara yoluna göre deniz yolu maliyetinin çok daha ucuz oldugunu söyleyen Elvan, bu manada dis ticaretimiz ve ihracatimiz açisindan limanlarin vazgeçilmez oldugunu dile getirdi.
Bu amaçla Konya ve Karaman için Mersin Limaninin ihracata giden bir yol ve dünyaya açilan kapi oldugunu belirten Elvan, kurulacak Karaman Lojistik Merkezi ile demiryolunun etkin bir sekilde Karaman’i dünyaya açacagini sözlerine ekledi.
Yapilan konusmalarda Iç Anadolu’nun adeta denize baglanacagina, Konya ve Karaman'a bu manada denizin getirilecegine, bu projeyle Konya-Karaman ve Mersin üçlüsü olarak 2023'e giden yolda Anadolu'daki ticaret kapasitesinin artirilmasinin hedeflendigine vurgu yapildi.
Karaman Milletvekili Lütfi Elvan’in uzun zamandan beri üzerinde kafa yordugu bu projenin nihayet ilk adimi bu toplanti ile gerçeklesmis oluyor. Böylece lojistik organizasyonlar Konya-Karaman-Mersin arasinda lojistik bir ag olusturacak sekilde tasarlanip liman baglantisi ile Iç
Anadolu’yu Mersin üzerinden dünyaya baglayacaktir. Karaman Lojistik Merkezinin Akdeniz’e ve Mersin Limanina hizli ve etkin baglanabilmesi için Konya-Mersin demiryolu hattinin mevcut yada alternatif güzergâhta çift hatli, sinyalizasyonlu, isletme hizi yüksek altyapi projesinin hayata geçirilmesi için gerekli girisimlere bir an önce baslanilmasi gerektigi üzerinde ittifak saglandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284