MEVKA, Karaman’da Dış Ticarette Fırsatlar Ve Yükselen Pazar Afrika Paneli Düzenledi

Mevlana Kalkınma Ajansı, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Karaman iş dünyasının, Ekonomi Bakanlığı ihracat teşvikleri ve Afrika Yükselen pazarı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla “Dış Ticarette Fırsatlar ve Afrika Yükselen Pazar” başlıklı panel düzenledi.

MEVKA, Karaman’da Dış Ticarette Fırsatlar Ve Yükselen Pazar Afrika Paneli Düzenledi

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Canıtez, Turkish Exporter Yönetim Kurulu Üyesi Harun Dikici, Ekonomi Bakanlığı Uzmanı İsmail Bozdemir konuşmacı olarak katılım sağladı.
Prof. Dr. Murat Canıtez konuşmasında Afrika’nın potansiyel iş hacmine, Türkiye için mevcut iş fırsatlarına, ikili ticari ilişkilerin geldiği son noktaya ve yapılması gereken hamlelere temas etti. Ayrıca yaşanan gelişmelerin, değişen konjonktürün, ticari faaliyetler üzerinde hissedilir sonuçlarına değinen Canıtez, Afrika pazarında Türk firmalarının karşılaştığı sorunlara ve çözün önerilerini de dile getirdi. 
Turkish Exporter Yönetim Kurulu Üyesi Harun Dikici tarafından küreselleşen Dünyada E-Ticaretin önemi, E- Ticaretin geldiği son nokta, Çin örneğinden yola çıkılarak anlatıldı. Turkishexporter.net in mevcut iş hacmine, üyelerine ihracat-ithalat noktasında sunduğu fırsatlara değinen Dikici, Afrika pazarında Türk firmalarının kullanabileceği enstrümanların oldukça fazla olduğunu belirtti.
Ekonomi Bakanlığı Uzmanı İsmail Bozdemir ise katılımcılara ihracata yönelik devlet desteklerini ele aldı. Panele katılan firmaların hangi destek mekanizmalarından faydalandıkları hakkında bilgi edinen Bozdemir, “URGE Desteği”, “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği”, “Pazarlama Destekleri ve Yüksek Katma Değere Yönelik Destekler” hakkında bilgilendirme yaptı.
Panel, katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplandırılması ile son buldu.
Panelin ardından değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Ajans olarak, şehrimizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması noktasında ihracat potansiyelimizin yüksek olduğu pazarlara yönelik olarak düzenlediğimiz programlarla bölgemizdeki ihracatçılarımızı bilgilendirmeyi ve bu pazarlardaki ticari fırsatları ortaya koymayı hedefliyoruz. Bugünkü odak noktamız olan Afrika, ilimiz ve ülkemiz için gelişen bir pazar olarak karşımıza çıkmaktadır. Karaman olarak, 2016 yılı içerisinde Kuzey Afrika bölgesine 26,5 milyon dolar, Afrika geneline 58,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş durumdayız. Bu rakamlar ile yükselen pazar olarak ifade ettiğimiz Afrika, ilimizin ihracatında önemli bir konumdadır. Karaman Afrika pazarına daha çok bisküvi- çikolata ve şekerleme ürünleri ihraç etmektedir. 2016 yılı için Kuzey Afrika ile olan ihracatımız Türkiye seviyesinde 7,7 Milyar Dolar iken Afrika genelinde 11,4 Milyar Dolar seviyesindedir. Temennimiz, Afrika bölgesine ihracat yapan firma sayımızı ve ihracatımızı artırarak Karaman ekonomisine daha fazla katkı sağlamaktır” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284