MEVKA Yenilenebilir Enerji Yatirimi Için Karaman’da 45 Firmaya Tesvik Belgesi Verdi

2016 Yili Ocak Ayi Yatirim Tesvik Belgeleri Listesi 4 Mart 2016 Tarihli ve 29643 Sayili Resmi Gazetede yayinlanmistir. Ocak ayinda Konya ve Karaman’dan 45 firma yaklasik 180 Milyon TL’ lik Yatirim Tesvik Belgesi aldi.

MEVKA Yenilenebilir Enerji Yatirimi Için Karaman’da 45 Firmaya Tesvik Belgesi Verdi

MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, yatirim tesvik belgesi alan firmalarin çogunlugu enerji sektöründen olmasi sebebiyle, enerji sektörünün Konya-Karaman Bölgesi’nin ulusal ve küresel rekabet edebilirligi açisindan stratejik bir sektör konumunda oldugunu belirtti.
Akman, “Bölgede günes enerjisi konusunda, bölgenin güneyindeki ilçeler öne çikmaktadir. Türkiye’nin en iyi radyasyon degerlerine sahip alanlari arasinda bulunan, Ermenek, Basyayla ve Sariveliler ilçeleri, bölgemizin güneyinde daglik alanlarda bulunmaktadir. Bu ilçelerin disinda Konya’nin Karapinar ve Karaman’in Ayranci ilçesi cografi özellikler ve günes enerjisi potansiyeli açisindan yatirimlarin tesvik edilebilecegi ilçelerdir. Bölgede yeterince faydalanilamayan yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerine yatirim yapilarak ve enerji ekipmanlarinin yerli üretimine agirlik verilerek, bölgesel kalkinmada önemli ekonomik ve toplumsal gelismenin saglanabilecegi düsünülmektedir. Ayrica, farkli rüzgâr hizlarinda elektrik üretebilecek tribün teknolojisinin gelismesi nedeniyle bölgenin orta derece rüzgâr varligina sahip Seydisehir, Taskent, Ermenek, Sariveliler ve Basyayla gibi güney ilçelerinde rüzgâr enerjisinden elektrik üretme imkâni bulunmaktadir. Bu ilçelerde rüzgâr enerjisi potansiyelinin, örnegin, Balikesir-Çanakkale Bölgesi’ne göre daha düsük olmasina ragmen rüzgârin süreklilik arz etmesi nedeniyle rüzgâr enerjisi yatirimi açisindan bölgeye avantaj saglamaktadir. Bölgede enerji verimliligi uygulamalarinin öncelikle sanayi sektöründe yogunlasmasi gerekmektedir. Bölgede elektrigin en çok tüketildigi imalat sanayi sektörüne iliskin Bölge Plani’nda öngörülen senaryonun gerçeklesmesi halinde sanayi sektöründeki elektrik tüketimlerinin daha da artacagi ve ülkenin enerji tüketiminin daha büyük bir kismina hâkim olacagi düsünüldügünü, ajans olarak bölge planinda bulunan öncelikler dogrultusunda 2015 yilinda yenilebilir enerji programlarina destek verdiklerini ve bu anlamada bölgede yenilebilir enerji kaynaklarinin kullanimi potansiyeli yüksektir” dedi.
Akman, “Bölgenin enerji yatirimlarina en uygun yer olmasini saglayan diger bir husus ise süphesiz yatirima hazir arazi imkâni ve yatirimlar için uygun altyapisidir. Konya’da özellikle Karapinar bölgesinde genis ve tarima elverissiz araziler bulunmaktadir. Ayni zamanda Konya Valiligi tarafindan bölgede Enerji Ihtisas Endüstri Bölgesi kurulmasi için gerekli çalismalar yapilmis, ve Bakanlar Kurulu tarafindan onaylanarak Resmi Gazetede yayimlanmistir. Karapinar'da olusturulan Enerji Ihtisas Endüstri Bölgesi 59.710.000 m² alana sahiptir. Bölgenin günes santrali için potansiyel kurulu gücü 4.000 MW olup lisansli üreticiler baglanti yapacaklari Trafo Merkezi sahanin sinirindadir. Bölgede yapilacak yatirim senelik olarak 1 m²'lik alanda 60 KWh/ yil ile 90 KWh / yil arasinda enerji üretebileceklerdir. Ayrica Karaman ilinde Ayranci Enerji Ihtisas Endüstri Bölgesi olusturulmasi için de çalismalar yapilmaktadir. Ayrica Kalkinma Ajanslari, 2012/3305 sayili “Yatirimlarda Devlet Yardimlari Hakkinda Karar” uyarinca yerel birim olarak tanimlanmistir. Yatirimcinin tercihine bagli olarak genel tesvik uygulamalari kapsaminda yer alan ve sabit yatirim tutari on milyon Türk Lirasini asmayan, tebligle belirlenecek yatirimlar için alinacak tesvik belgeleri, kalkinma ajanslarina yapilacak basvurular ile de alinabilir. Mevlana Kalkinma Ajansi bünyesindeki Konya ve Karaman Yatirim Destek Ofisleri ilgili karar ile Ekonomi Bakanligi tarafindan düzenlenen tesvik belgeleri kapsamindaki yatirimlarin gerçeklesmelerini izleyerek gerçeklesme durumlarini altisar aylik dönemler halinde Bakanliga bildirmek ile görevlendirilmislerdir. Ayrica karar kapsamindaki diger görevleri ise yatirim tesvik belgelerinin müracaatlarinin alinmasi, degerlendirilmesi ve tamamlanmasi olarak belirtilmistir. Bu kapsamda Ajansimiz yatirimcilarin her daim hizmetindedir” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284