Organik Tarim Ve Iyi Tarim Uygulamalari 2012 Yili Destekleme Müracatlari Basladi

Ilimizde organik tarim ve iyi tarim uygulamalari 2012 yili destekleme basvurulari basladi.

Organik Tarim Ve Iyi Tarim Uygulamalari 2012 Yili Destekleme Müracatlari Basladi
Konuyla ilgili olarak Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ismail Uluad yaptigi açiklamada, “Tüketicilerin, çevreye dost insan sagligina duyarli güvenli gida talepleri, tarimsal arzi yönlendiren en önemli etken halini almistir. Tüketicilerin bu talepleri, uluslararasi tarimsal ticareti de etkileyerek satin alinacak ürünlere karsi güveni artiracak teknik tedbirlerin alinmasini zorunlu kilmistir. Bu sebeplerle Bakanligimiz tarafindan çevre, insan ve hayvan sagligina zarar vermeyen bir tarimsal üretimin yapilmasi, dogal kaynaklarin korunmasi, tarimda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gida güvenliginin saglanmasi amaciyla hazirlanan “Organik Tarim ve Iyi Tarim Uygulamalari Destekleme Ödemesi Yapilmasina Dair Teblig“ ler geregince; çiftçilerimiz, Organik Tarim yetistiriciligine uygun üretim yapmalari halinde 25 TL./dekar, Iyi Tarim yetistiriciligine uygun üretim yapmalari halinde ise; meyve sebze üretim alanlari için 20 TL./dekar, örtü alti üretim alanlari için ise, 80 TL./dekar desteklemeden faydalanabileceklerdir. Ilimizde ülkemizdeki organik tarimdaki gelismelere bagli olarak 2004 yilinda ilk olarak 2 üründe 300 dekar ile organik bitkisel üretim yapilirken bugün 14 farkli üründe ve 2.684 dekar alanda organik bitkisel üretim yapilmaktadir. Iyi Tarimda ise, 2007 yilinda sadece elma yetistiriciliginde 310 dekar alanda Iyi Tarim yapilmakta iken, 2011 yilinda 5 farkli üründe 10.767 dekar alanda Iyi Tarim Uygulamasi yapilmaktadir. Organik Tarim ve Iyi Tarim Uygulamalari egitim ve yayim çalismalarimiz araliksiz devam etmektedir. Ilimizde 46 toplantida 709 çiftçimiz organik tarim konusunda egitilmistir. Iyi Tarim Uygulamalarinda ise 13 belde ve köyümüzde 384 çiftçimiz iyi tarim konusunda egitilmistir.
2011 yili içerisinde Organik Tarim ve Iyi Tarim yapan Çiftçi Kayit Sistemine kayitli çiftçilerimizin, yukarida bahsi geçen ilgili tebligler geregince;
Organik Tarim Destekleme ödemesinden faydalanmak için,
 * Organik Tarim Desteklemesi basvuru dilekçesi ve uygunluk belgesi ile 30 Ocak 2012’den 09 Mart 2012 günü mesai saati bitimine kadar, 2012 yili ÇKS belgesi ile kayitli olduklari Ilçe Müdürlüklerine, merkez ilçede ise Il Müdürlügümüze basvuru yapmalari gerekmektedir.
Iyi Tarim Destekleme ödemesinden faydalanmak için ise;
* Iyi Tarim Uygulamalari basvuru dilekçesi ve uygunluk belgesi ve 2011 yili Sertifika Belgesi ile,
01 Subat 2012’den 16 Mart 2012 günü mesai bitimine kadar, 2012 yili ÇKS belgesi ile kayitli olduklari Ilçe Müdürlüklerine, merkez ilçede ise Il Müdürlügümüze basvuru yapmalari gerekmektedir” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284