Oto ve Ticari Sigortalarda Primler Artacak

Türkiye Sigorta Birligi Baskani Recep Koçak, son 6 yilda trafik sigortasinda 2.8 milyar TL zarar edildigi, toplanan primin hasarlari karsilamaya yetmedigini belirterek, 2013’te basta prim artisi olmak üzere bazi önlemlerin alinacagini söyledi. Koçak, ticari sigortalarda da zarar edilmeye baslandigini açikladi.

 Oto ve Ticari Sigortalarda Primler Artacak

SIGORTACILAR, 2013’de basta trafik ve kasko olmak üzere, ticari sigortalarda da primleri artirmaya hazirlaniyor. Bir süredir özellikle zorunlu olan trafik sigortasinda ciddi zarar eden ve 2012’de primleri yükseltmelerine ragmen yine de zarardan kurtulamayan sigorta sirketleri, 2013 yilinda trafik sigortasinda primleri yeniden artiracaklar. Ayni sekilde son iki yildir ticari ve sinai sigortalarda da ciddi hasar ödeyen, bu nedenle de sigorta yaparken temkinli hareket eden sigortacilar; yeni yilda, sanayi kesimine yönelik sigorta poliçelerinde de fiyatlari yükseltecekler.
Türkiye Sigorta Birligi (TSB) Baskani Recep Koçak, son 6 yilda sigorta sirketlerinin trafik sigortasindan 2.8 milyar TL zarar ettigini, 2012’nin 9 aylik döneminde ise sirketlerin 652 milyon TL zarar açikladigini belirterek, 6 yildir bu zararin sigortalilara yansitilmadigini söyledi. Koçak, trafik sigortasinda alinan primlerin ödenen tazminat ve giderlere yetmedigini ifade ederek, “Alinan her 100 lira karsiliginda, 105 lira tazminat ödüyoruz. Bunun üzerine giderleri de koydugunuzda bu rakam 135 liraya çikiyor” dedi.
PRIM ARTISI KAÇINILMAZ OLDU
Recep Koçak, trafik sigortasinda zararin nedenlerine de deginerek, sunlari söyledi: “Trafik kazalarinda tedavi giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafindan ödenmesine yönelik kanunda degisiklik yapildi ve iki yildir sirketler, trafik sigortasi primlerinin yüzde 10’unu SGK’ya devrediyor. Bunun disinda, Yargitay Hukuk Daireleri ile mahkemelerin aldiklari, sigorta teknigine uymayan kararlar ve yargiya intikal eden dosyalarda vefat tazminatinin hesaplamasindaki farkli kriterler, zarari daha da arttirdi. Ayrica, maddi hasarli kazalarda taraflarin kendi aralarinda anlasarak, tutanak tutmalarina yönelik düzenleme sonucu artan tazminat talepleri de zarara neden oluyor. Bir de yedek parça ve tamir fiyatlarindaki artislar var. Tüm bunlar trafik sigortasinin sürdürülebilirligi açisindan basta prim artisi olmak üzere bazi önlemlerin alinmasini kaçinilmaz hale getirdi.”
Ayakta durmak zorundayiz
Recep Koçak, trafik sigortasinda primlerin bundan sonra da artacagini vurgulayarak, “Eger havuzda yeterli prim toplanamazsa primler yükselir. Sunu da söyleyeyim, artik zararin dibe vurdugunu görüyoruz, bundan ötesinin olacagini tahmin etmiyorum. O nedenle de 2013’ün farkli olacagini düsünüyorum. Bunun isaretlerini da almaya basladik. Sirketler hem risk seçiminde dikkatli davraniyor, hem de primleri artiriyor” dedi. Recep Koçak, sigortaliya hizmet verebilmek için sigorta sirketlerinin ayakta durmasi gerektigine de dikkat çekerek, sunlari söyledi: “Sigorta sirketlerinin karli olmasi lazim ki, hizmet verebilsin. Çok büyük karlar da hedeflemiyoruz. Dünya ortalamasina baktigimizda yüzde 5’i, yüzde 10’u geçmez. Bizim hedefledigimiz de bu rakamlar.”
Ticari sigortalarda önlem alacagiz
RECEP Koçak, sinai ve ticari sigortalardan da zarar ettiklerini belirterek, sunlari söyledi: “Son iki yildir ciddi hasarlar oldu. 2011’de aldigimiz primin üçte birini hasar olarak ödedik, 2012’de durum daha da kötü. Yangin sigortalarinda sektörün teknik karliligi 2011’in 9 aylik döneminde yüzde 7 iken, bu yilin ayni döneminde eksiye dönerek, yüzde 3 zarar edildi. Bu nedenle de sirketler dikkatli olmaya basladilar. Sigorta yapmiyor degiliz ancak, istedigimiz asgari sartlar var. Mesela, sigortalanacak tesiste, sigorta yokmus gibi önlem alinmasini istiyoruz. Tedbir alinmadigi sürece risk artiyor. ‘Hiçbir tedbir almayayim, sigorta yaptirayim, sigorta sirketi düsünsün’ demek dogru degil. Hasar olmayacak gibi önlem alinip, sonra sigortaya basvurulmasi gerekir.”
Kâra geçmek zorundayiz
AKSIGORTA Genel Müdürü Ugur Gülen, 2013’de sigorta primlerine zam olacagini belirterek, söyle konustu: “2012’de dogru risk seçimi ve dogru fiyatlama yapmaya basladik. 2013’de de ayni durum devam edecek. Sektör olarak büyüme sorunumuz yok. 2013’de de ekonominin üzerinde büyürüz. Ancak kâr sorunumuzu çözmemiz lazim. Eskiden yüksek faiz ortaminda sirketler kendi yaginda kavruluyordu. Ancak faizler yüzde 5’lere indi ve mali karlar bitti, sigortaciliktan kar etme dönemi basladi. Bu durum 4-5 yildir her sirketi etkiliyordu, 2012’de tam anlamiyla etkiledi. Bundan sonra daha karli bir sigorta sektörü yaratmaliyiz. Bunun için de primler yükseldi, 2013’de de yükselmeye devam edecek.”
Kaynak: Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284