Panoda Baska, Pompada Baska Fiyat Olmayacak

Akaryakit istasyonlarinda yer alan ilan panolarina; benzin, motorin ve LPG’nin en yüksek fiyati yazilacak.

Panoda Baska, Pompada Baska Fiyat Olmayacak
Ayrica ilan panolari, yoldan net görülecek sekilde hazirlanacak. Panodaki fiyatla pompadaki fiyat ayni olacak. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol Piyasasi Fiyatlandirma Yönetmeligi’nde degisiklige gitti. Yeni degisiklikle, normal (benzin, motorin, LPG) ürünlere göre daha pahali olan katkili ürünlerin fiyatlari da panolarda duyurulacak. Sirketler, “performans artirici, daha uzun yol” gibi katkili (farklilastirilmis) ürünlerin “katkisini” sürücülere ispatlayacak. EPDK, istasyonlardaki pompalara asilan kamyon, otobüs gibi yaniltici resimlere de son verdi. Istasyon içinde ya da haricinde farklilastirilmis ürünlerin belli türdeki araçlar için gerekli oldugu algisina yol açacak biçimde tüketicileri yanlis yönlendirecek ibare, isaret, çikartma vb. kullanilamayacak.
Bazi akaryakit sirketleri ve bayilerinin istasyonlardaki panolarda düsük fiyatlari duyurup pompada pahali ürün satmasi Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) harekete geçirmisti. Kurul, Haziran 2012’de dagitim sirketlerine yazi göndererek istasyonlardaki panolara ‘en ucuz fiyattan, en pahali fiyat’ duyurusuna geçilmesini istedi. EPDK ayni yazi ile istasyon sahiplerini pompalara kamyon vb. resimler koyarak sürücülerin yaniltilmamasi konusunda uyarmisti. Zaman, konuyu 19 Haziran 2012’de “Akaryakitçilar tabelaya en yüksek fiyati yazacak.” basligi ile kamuoyuna duyurmustu.
EPDK yeni çikardigi yönetmelikle; uzun yol, yüksek performans gibi özellikler içerdigi iddia edilen katkili ürün satan sirketlere “ispat” zorunlulugu getirdi. Yönetmeligin ilgili maddesi söyle: “Farklilastirilmis ürün satisi yapan dagitici lisansi sahipleri bu ürünlere iliskin açiklamalari sirket internet sayfasindan kamuoyuna duyururlar. Yapilan duyuruda, sirketlere ait fikrî ve sinaî haklara zarar getirmeyecek ve asgari olarak malzeme güvenlik bilgilerini içerecek sekilde ürünlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ve ne sekilde farklilastirildigina iliskin teknik bilgiler bulunur. Açiklanan bilgiler içinde, ticarî sir, fikrî ve sinaî haklar hariç olmak üzere, söz konusu üründeki farklilastirma islemine ve tüketiciye saglanan faydalara iliskin ispatlayici açiklamalar ile yapilan bu açiklamaya ait doküman örnekleri yer alir.”
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284