Patronun Asgari Ücret Oyunu Bozuluyor

Hükümet asgari ücrete köklü çözüm için dügmeye basti. Ücret tavani belirlenecek ve elden maas dönemi kapanacak.

Patronun Asgari Ücret Oyunu Bozuluyor

Maliye Bakanligi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), maaslari asgari ücretten gösteren sirketlere yönelik kapsamli bir inceleme baslatti.
Sabah'in haberine göre milyarlarca liralik prim, vergi kaybina neden olan asgari ücret oyununda köklü degisiklikler yapilacak. Bu kapsamda bütün meslek gruplari için yeni maas katsayisi belirleniyor.
ÇALISANLARIN YARIYA YAKINI ASGARI ÜCRETLI
Yeni sistemle maas listesi olusturulacak. Özel sektörde çalisanlarin neredeyse yüzde 45'ine yakini asgari ücretten gösterilirken, her iki kurum da, sirketlerden personel, asgari ücretli sayisi ve bordrolari istedi.
Türkiye'de yaklasik 5 milyon 150 bin asgari ücretli bulunuyor. Sigortali çalisan sayisinin da 11 milyon 300 bin oldugu düsünüldügünde bunun yariya yakini asgari ücretli gösteriliyor. SGK yetkililerine göre bu tablo nedeniyle devletin kaybi yaklasik 4 milyar liraya ulasiyor.
ELDEN ÖDEME YAPAN SIRKETLERE CEZA GELIYOR
Maliye, faturasiz, belgesiz elden ödeme yapan firmalara da göz açtirmiyor. Sirketlerden toplanan belgelerle yapilan ödemeler ve bordrolar karsilastiriliyor.
Ücretli kesimden beyanname sinirinin üzerine çikan ikinci gelirin vergisi talep edilirken, gerçek ödemeyi banka üzerinden degil de elden ödeme yapan sirketlere ceza kesilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284