Recep Konuk Pankobirlik’te Güven Tazeledi

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birligi (Pankobirlik) seçimli genel kurulunda Recep Konuk yeniden baskanliga seçilerek güven tazeledi.

Recep Konuk Pankobirlik’te Güven Tazeledi
Pankobirlik 39'uncu genel kurulu Ankara'da, Pankobirlik'e ait Genel Müdürlük binasinda yapildi. Yaklasik 1 milyon 700 bin pancar ekicisi çiftçinin temsil edildigi Pankobirlik Genel Kurulunda 5 dönemdir Yönetim Kurulu Baskanligi yapan Recep Konuk, genel kurul delegesi 31 kooperatifin tamaminin ve Türk-Seker delegasyonunun oyunu alarak 6'nci kez baskan seçildi.
2000 yilindan bu yana Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligini yürüten Recep Konuk’un üye kooperatiflerce yeniden baskanliga aday gösterildigi genel kurul’da Konuk, Türkiye genelinde örgütlü 31 Pancar Kooperatifinin tamaminin destegini alarak 6’nci kez baskanliga seçilirken, hesaplarin tasdiki ve organlarin ibrasi da oy birligi ile gerçeklesti.
Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan’in faaliyet dönemine iliskin detayli sunumu ile baslayan genel kurul’da kurumun gelecek dönemde gerçeklestirmek istedigi projeler ile is programina da oybirligi ile onay verildi.
“ÜRETICININ ALIN TERINI KORUMAYA ÇALISIYORUZ”
Genel kurulda konusan Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskani Recep Konuk, TÜIK’in yayinladigi yoksulluk istatistiklerine deginerek ülke nüfusunun yüzde 18,08’inin fakirlik ve açlik sinirinin altinda yasadigini ve kentli nüfusta yoksulluk oraninin yüzde 8,86, kirsal nüfusta ise yüzde 38,69 oldugunu vurguladi.
Konuk, tarim ve hayvanciliktan geçimini saglamaya çalisan ve köylerde yasayan her üç aileden birinin çoluk çocuk tarlada çalismasina, ahirda, agilda üretmesine ragmen iki yakasinin bir araya gelmedigini söyledigi konusmasinda, köylerde yasayan 18 milyon kisiden yaklasik 7 milyonunun gelirinin fakirlik ve açlik sinirinin altinda oldugunu, Pankobirlik’in milli gelirden en az pay alan kesim olan çiftçiye hizmet ettigini dile getirdi.
Konuk, “Tarimsal altyapinin iyilestirilmesine yönelik gayretler, tarimsal tesviklerin etkin sekilde devreye sokulmasinin sektöre kattigi ivme biz biliyoruz ki, ancak ve ancak ev sahiplerinin gayret ve katkisi olursa daha büyük neticeler dogurur. Yapan var mi, var. Kim derseniz Pankobirlik bunlardan biri ve en çok inisiyatif kullanani. Ne yapiyor Pankobirlik? Türkiye’nin milli gelirden en az pay alan kesiminin aldigi payi arttirmaya, onlarin hiç degilse yavan ekmeginin, kuru soganinin yanina sicak bir tas çorba koyabilmelerini saglamaya, bunu koyabilenlerin de ekmegine uzanan elleri durdurmaya çalisiyor. Yani köyde çalisip, çabalayip kara topragi disi ile tirnagi ile isleyip üretenlerin alin terini ve ürününü korumaya çalisiyor. Bunu neyle yapiyor? Üretimdeki girdileri ucuzlatarak, çiftçinin girdiye daha uygun sartlarda ulasmasini saglayarak. Neyle yapiyor bunu, üretimi avans ödemeleriyle finanse ederek. Neyle yapiyor bunu, ürettirerek ve çiftçinin ürettigini isleyerek. Isledigi ürüne pazar açarak. Baskalarinin elindeki pazarlari Türk çiftçisine kazandirarak. Ithal edileni burada, bu topraklarda üreterek, ürettirerek” dedi.
“DEVLETE TEK KURUS BORCUMUZ YOK”
Pankobirlik’in son 12 yilda gerçeklestirdigi hizmetleri özetleyen Recep Konuk, Pankobirlik ve istiraklerinin toplam sermayesinin 999 milyon 200 bin TL’ye, cirosunun 2 milyar 134 milyon 296 bin 737 TL’ye, dogrudan istihdaminin yaklasik 5 bin kisiye ulastigini söyledi. Pankobirlik ve istiraklerinin aktif toplaminin 2 milyar 131 milyon 847 bin 673 TL’ye ulastigini, kurum istiraklerinin üreticiyi desteklemek için yaklasik 401 milyon Liralik ayni ve nakdi avans verdigini kaydeden Konuk, devlete tek kurus yükü olmayan Pankobirlik ve istiraklerinin geçtigimiz yil 186 milyon 785 bin 063 TL vergi ödedigini vurguladi. Pankobirlik’in 31 kooperatifinin 299 satis magazasinin oldugunu hatirlatan Konuk, kurumun 1999 yilinda sadece 104 bin 724 ton gübre satabildigini, bu rakamin bugün yüzde 388 artisla 510 bin 549 tona ulastigini ve piyasa ortalamasina göre yüzde 20 daha ucuz fiyata temin edebildigini, ortaklarina bazi tarim ilaçlarinda yüzde 70’lere varan fiyat avantajlari sagladiklarini aktardi.
“TARLADA ÜRETILENI ISLEYECEK FABRIKALAR KURULURSA FUKARALIK ÖNLENIR”
“Issizlik nedeniyle köyünden göçerek, kot taslama isinde çalisan ve tedavisi mümkün olmayan silikosiz hastaligina yakalanarak geçtigimiz yil vefat eden 27 yasindaki Ali Riza Eldemir ve onun gibi gençler eger seker fabrikalarinin yanina tarimsal ürünü isleyecek üç bes fabrika daha yapilabilseydi ekonomik degeri yüksek tarimsal ürünler üretebilecek, belki köylerinden göçmeden tarlanin bereketiyle geçinip gideceklerdi” diyen Recep Konuk konusmasinda sunlari vurguladi; “Hayatlarinin baharindaki bu gençlerin köylerinden ölüme göçmelerinin önüne nasil geçeceksiniz? Onlara kentlerde yasayan yasitlariyla firsat esitligini nasil saglayacaksiniz? Ya da meslegi çiftçilik olan sehit babasinin, kontör alamadigi için sehadetinden önce ogluyla konusamadigina hayiflanan sehit babasinin, askerdeki ogluyla son kez konusmasini nasil saglayacaksiniz? Onlari köylerinde, topraklarinda tutarak, ürettirerek ve ürettiklerine sahip çikarak. Onlarin ürettiklerini isleyerek. Onlarin ürettiklerinden daha fazla para kazanmasini saglayarak. Onlarin üzerinden birilerinin kesesini doldurmasini önleyerek. Mesela adi her ne olursa olsun Kastamonu, Yozgat, Erzurum, Dinar, Usak, Konya, Kirsehir, Bor, Elazig her yere ve her ile Seker Fabrikasinin yanina yem fabrikasini, yag fabrikasini, konserve fabrikasini, et-süt entegre tesisini, makarna fabrikasini, yani tarlada üretileni isleyecek onlarca tesisi kurarsaniz, kurabilirseniz bu fukaraligi yenebilirsiniz. Bizim yaptigimiz, bizim yapmaya gayret ettigimiz budur. Bu gayretin muarizlari var mi? Var. Ben burada sadece sunu söyleyecegim, siz de bunu aklinizdan çikarmayin. Bir isi bilen yapar. Az bilen akil verir. Bilmeyen elestirir. Yapamayan çamur atar.”
Kooperatifler tarafindan yeniden baskanliga aday gösterilen Recep Konuk, oylarin tamamini alarak 6’inci kez Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligina seçildi. Yönetim Kurulu su isimlerden olustu: Recep Konuk, Ramis Özgen, Celal Bangür, H.Hulusi Türkmen, Zafer Arpaci, Sezai Özbudak, Hikmet Çalik, I.Hakki Yaganoglu ve Ahmet Genç.
Adil Coskun, Muzaffer Tekeli ve Sinasi Genç'in Denetim Kurulu üyeligine seçildigi Pankobirlik 39'uncu Seçimli Olagan Genel Kurulunun kapanisinda bir tesekkür konusmasi yapan ve 6 dönemdir sahsina gösterdikleri güven için tüm üye kooperatiflere tesekkür eden Recep Konuk kendisine firesiz destegin üzerlerindeki mesuliyeti bir kat daha artirdigini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284