Saray Bisküvi;  “Ceo’lar Liderlik Etmeli”

Saray Bisküvi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özdağ, CEO’nun asıl yapması gereken, kadro değiştirmek yerine liderlik etmektir.”dedi.

Saray Bisküvi;  “Ceo’lar Liderlik Etmeli”

Ekonomi dergisi Capital’a konuşan ve sorularını yanıtlayan Saray Saray Bisküvi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özdağ, “Her yeni CEO, birlikte çalışacağı üst yönetim ekibini mutlaka revize eder mi?” konulu araştırmaya cevap verdi.

Capital Dergisi, “Yeni CEO, her zaman “yeni ekip” anlamına gelir mi? Her yeni CEO, birlikte çalışacağı üst yönetim ekibini mutlaka revize eder mi? Konulu araştırma yaptı.

İş dünyasından farklı sektörlerde iş adamlarını dinleyen Capital, “Araştırma sonuçlarına göre genelde evet “ diyerek sonuca vardı.

TÜRKİYE’DE YENİ TABLO

Uzmanlara göre, Türkiye’de de büyük şirketlerde yaşanan CEO değişiklikleri, beraberinde yenilenmeyi de getiriyor. Ancak, Batı’da örnekleri görülen, “CEO’nun ekibiyle gelmesi” uygulaması Türkiye’de pek görülmüyor. Türk CEO’lar daha çok, kilit kadrolarda kendi ekiplerini kurma eğiliminde... Ancak, aralarında çok köklü değişimlere imza atanlar da var. Bunun yeni örneklerinden biri geçen yıl el değiştiren Doğa Koleji’nde yaşandı. Şirkette yeni patron ve CEO ile birlikte son 1 yılda çok ciddi revizyon gerçekleşti. Yeni genel müdür Ali Rıza Lüle, “C seviyede yüzde 80 oranında değişim yaptık” diye konuşuyor. Doğtaş Kelebek’te de benzer bir süreç yaşandı. Doğtaş Kelebek CEO’su Ersin Serbes, üst yönetimde ciddi bir değişiklik yaptıklarını söylüyor: “Yönetim seviyesinde donanımlı arkadaşlar vardı, ancak mobilya sektörü deneyimleri maalesef yoktu. Üst kadrolardan alt kadrolara sektörün dinamiklerine hakim bir ekip kurduk.” Çelik Motor’un genel müdürü Özgür Maraş ise göreve geldikten sonra C seviyede yüzde 20’lik değişim yaptığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu değişimin yanı sıra yeni pozisyonlar ve birimler de açtık. Bu dönemde satın almayı ve kısa dönem kiralamayı da kendime bağladım.”

BEKİR ÖZDAĞ; “CEO’LAR LİDERLİK ETMELİ”

Bir bölüm lider ve danışman, yeni CEO ile birlikte yönetim ekibinde değişimin şart olmadığını savunuyor. One- World Consulting Yönetici Ortağı Tim Bright, “Yeni bir CEO geldiğinde, üst düzeyde revizyon şart değildir. Bu, işin durumuna, CEO’nun ekibini ve işi nasıl yönetmek istediğine göre değişir” diyor. Ancak Türkiye’deki eğilim, iş yapış kültürü nedeniyle biraz farklı. Tim Bright, “Türkiye, ilişkiye odaklı bir kültüre sahip. Bu nedenle CEO’lar, başka ülkelere oranla, ekip üyelerini değiştirmeye daha yatkın gibi görünüyor.

Saray Bisküvi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Özdağ da ekip değişiminin elzem olmadığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Şirketler kendi dinamikleri, ihtiyaçları doğrultusunda ekip yeniliklerine gidebiliyor ama CEO değişimle birlikte bir ekip değişimi de şart değil. Elbette her yeni yönetici firmaya yepyeni değerler, farklı bakış açıları katar. Ancak CEO’nun asıl yapması gereken, kadro değiştirmek yerine liderlik etmektir.”dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2017, 15:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284