SGK, 700 Milyon Lira Tasarruf Etti

Aile hekimliginde baslayan reçete basi 3 lira ve 3 ilaç üzeri her kalem için 1 lira katilim payi SGK’ya yaradi.

SGK, 700 Milyon Lira Tasarruf Etti
Reçetelerde ortalama 4 lira katilim payi çikinca vatandas 3,6 liranin altindaki 1.200 ilaci cebinden almaya basladi.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yaptigi hesaplamalara göre ilaç firmalari için 2012 yilinda verilen 15 milyar 524 milyon liralik genel bütçede yil sonunda 700 milyon liraya yakin tasarruf bekleniyor. 2010 ve 2011 yillarinda bütçe asilirken, bu sene gerçeklesen tasarrufta aile hekimliginde baslayan reçete basi üç lira ve üç ilaç üzeri her kalem için 1 lira katilim payinin büyük etkisi oldu. Yazilan reçetelerde ortalama 4 lira katilim payi çikinca vatandas 3 lira 60 kurusun altindaki 1.200 kalem ilaci kendi cebinden almaya basladi.
SGK, 2010 ila 2012 tarihleri arasinda ilaç firmalari ile yaptigi anlasma geregi yillik bütçe belirledi. Bu bütçenin yilin sonuna dogru asilmasi söz konusu olursa her yil ekim kasim aylarinda SGK kamu kurum iskontosunu devreye sokuyordu. Ilaç firmalari 2010 ve 2011 bütçelerini asti. Bu sebeple ilaç ödemelerinde ekstra iskonto yapilmisti. 2012 yili için ise ilaç firmalarina 15 milyar 524 milyon liralik bütçe ayrildi. Yil sonunda kamunun ilaç harcamalarinin 700 milyon liralik tasarrufla 14 milyar 840 milyon TL olmasi bekleniyor. Bunda aile hekimligine yönelik kisitlamalarin büyük etkisi oldu. 8 Mart 2011’den itibaren hastalar, aile hekimlerinin yazdigi reçeteler için de katilim payi ödemeye basladi. Fakat hastanelerden farkli olarak reçete isleme konulursa katilim payi ödeniyor. Bu sebeple hastalar aile hekimlerinin yazdigi ortalama 4 liranin altindaki ilaçlari kendi cebinden almaya basladi. Eczacilarin bu konuda, “Reçete ile alirsan daha fazla ödersin.” uyarisi etkili oldu.
TASARRUF, ILACA ZAM GETIREBILIR
Ancak söz konusu tasarrufun ilaç firmalari tarafindan zam için koz olarak kullanilacagi iddia ediliyor. Halen ilaç fiyatlari belirlenirken Euro kuru 1,950 TL’den hesaplaniyor. Firmalar yüzde 5 zam yapilarak bu rakamin 2,050 liraya çikarilmasini istiyor. Bu da tüm ilaçlarin fiyatlarinin artmasi anlamina geliyor. Geçtigimiz aylarda Ankara’da bir araya gelen ilaç firmalari ile SGK yetkilileri, toplantilarin ikincisini önümüzdeki dönemde Istanbul’da yapacak. Bu konudaki son karari Basbakan Yardimcisi Ali Babacan baskanliginda toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu veriyor.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284