SGK, Alacagini Karadan Ve Denizden Alacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), e-haciz sistemine, borcu olan deniz tasiti sahiplerini de dahil ederek, alacaklarinin pesine düsecek.

 SGK, Alacagini Karadan Ve Denizden Alacak!

AA muhabirinin, SGK yetkililerinden aldigi bilgiye göre, kara araçlari için ''Araç Takip Projesi'ni kullanima açmaya hazirlanan kurumun, deniz tasiti olan borçlulari da ''e-haciz'' sistemine dahil ederek, alacaklarini tahsil edecegi bildirildi.

Mart ayinda borçlularin araçlarini ''e-haciz'' sistemi ile elektronik ortamda haczetmeye baslayan SGK'nin, bu defa araçlarin yakalama bilgilerinin elektronik ortamda sorgulanabilmesi için ''Araç Takip Projesi''ni kullanima açma hazirligi içinde oldugu belirtildi.
Proje ile araç üzerine konulan haczin, hangi kurum tarafindan konuldugu, yakalama yapilip yapilmadiginin sorgulanabilecegi, böylece önce manuel ortamda SGK ile Adalet Bakanligi arasinda yaklasik 1 yil süren yazismalarin, elektronik ortamda aninda sorgulama yapilarak, araçlarin daha kisa sürede yakalanabilecegi ifade edildi.
-Haczedilen 18 bin araç, satis bekliyor-
Kurum tarafindan haczi gerçeklestirilen, yakalanmis ve otoparklara çekilen araçlarin ise kisa sürede 6183 sayili kanun kapsaminda ''cebri icra'' yolu ile satisinin amaçlandigi belirtilirken, halen haciz nedeniyle otoparklara çekilen 18 bin aracin satisinin devam ettigi vurgulandi.
Öte yandan SGK'nin, kendisine borcu bulunanlarin deniz tasitlarini da elektronik ortamda sorgulayarak haciz islemlerinin yapilmasi, borçlarin ödenmemesi ya da tecil ve taksitlendirilmemesi halinde ise gemilerin seferden men edilmesine iliskin programi da kullanima açarak, alacaklarini kisa sürede tahsil etmeyi hedefledigi aktarildi.
-e-haciz sistemi-
SGK, 30 mevzuat ve 4 katilim bankasiyla imzaladigi protokolle geçen ay alt yapi çalismalari tamamlanarak olusturulan ''e-haciz'' sistemiyle borçlarin tahsiline baslamadan önce 6183 Sayili Kanunu'n 79. maddesi geregince, borçluya ödeme tebligati gönderiyor. Borcu bulunan kisi ya da kurumlara yapilan tebligat sonucunda borç tahsili gerçeklestirilemedigi takdirde, haciz istek dosyasinin elektronik ortamda bankalara gönderilecegi ve böylece borçlularin hesaplarindaki varliklara likidite durumu ve borç tutarina göre bloke konularak, haciz tatbik edilecek.
Ayrica, SGK uyguladigi bir baska e-haciz sistemi ile borçlunun araci olup olmadigi sorgulanarak, alacakli oldugu mükellefin otomobili varsa sistem üzerinden araca ''icra serhi'' koyabiliyor.
SGK, bu sistemle 27 milyar liralik alacagini tahsil etmeyi hedefliyor.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284