Sigara ve Otomotive Zam Geliyor

2012 yilini zararla kapatmak istemeyen hükümet zam paketini devreye sokmaya hazirlaniyor.

Sigara ve Otomotive Zam Geliyor

2012 bütçesinin hedefin üzerinde açik vereceginin ortaya çikmasindan sonra Maliye Bakanligi bürokratlari, 10 milyar liralik ek gelir getirecek zam paketi taslagi hazirladi.
Bütçe dengelerindeki bozulmanin ardindan Maliye Bakanligi gelir artirici çalismalarini hizlandirdi. Kirk maddeye yakin taslak paket hazirlayan Bakanlik bürokratlari 10 milyar lira civarinda bir gelir öngörüsünde bulunuyor. Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in onay vermesi halinde tedbir paketinde yer alan düzenlemelerin bir kisminin uygulamaya geçmesi bekleniyor.
Gelir Politikalari Genel Müdürlügü, Gelir Idaresi Baskanligi ile Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlügü'nün üzerinde çalistigi tedbirlerin uygulamaya geçmesi halinde otomotivdeki Ötv ve MTV'nin yani sira sigara ve tapu harci gibi kalemlere zam gelmesi gündeme gelecek. Lüks araçlarin yani sira yüzde 37 olan düsük motorlu araçlarin Ötv'sinin de yükseltilmesi öneriler arasinda. Akaryakit fiyatlarina ise yüksek vergiler sebebiyle müdahale gündemde bulunmuyor.
Bürokratlar indirimli Kdv oranlari uygulamasindan vazgeçilmesinin yani sira gayrimenkul yatirim ortakliklarindaki Kurumlar Vergisi istisnasinin kaldirilmasi konusunu da gündeme getirdi. Sadece gayrimenkul yatirim ortakliklarina iliskin istisnanin kaldirilmasindan ilave 500 milyon liralik gelir getirecegi hesaplaniyor.
Sigara zammi için Yilbasi beklenecek. Geçen yil yapilan ancak sigaranin vergisinin yüzde 65'ten 69'a çikarilmasina iliskin Ötv artisinin yürürlük tarihi 31 Aralik 2012. Ancak yeni yilda nispi oranin artirilmayarak maktu bir artisin üzerinde duruldugu belirtiliyor.
Maliye Bakani Mehmet Simsek'in bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacagini isaret etmesinin ardindan bürokratlari da gelir artirici tedbirleri içeren bir taslak paket hazirladi. Maliye Bakanligi Müstesari, Kalkinma Bakanligi Müstesari ve Hazine Müstesari'nin konuya iliskin olarak Basbakan Recep Tayyip Erdogan'a da geçen hafta cuma günü bir sunum yaptigi ifade ediliyor.
Konuya iliskin çalismalarin hazirlik asamasinda olduguna dikkat çeken Maliye kaynaklari, vergi performansinin zam kararlarinda etkili olacagina dikkat çekiyor. Tedbir paketinin uygulamaya girip girmeyecegine iliskin son karari Basbakan Erdogan'in verecegini belirten yetkililer harcamalarin da kisilmasi üzerinde durulduguna dikkat çekiyor. Tüm çalismalarin 2013 bütçesi, Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Program (OVPM) çerçevesinde yürütülecegine dikkat çekiliyor.
Gelir Politikalari Genel Müdürlügü ve Gelir Idaresi'nin uzun süredir üzerinde çalistigi çalismalar taslak bir metin haline getirildi. Bürokrasi tarafindan hazirlanan ilave tedbirleri içeren paketin teknik seviyede çözüm önerileri ürettiginin altini çizen Maliye Bakanligi'ndan üst düzey bir yetkili, "Siyaseten kabul edilmis herhangi bir öneri yok. Sadece bürokratlarin alttan ürettikleri öneriler var. Bunlarin hangilerinin uygulamaya geçip geçmeyecegi ya da taslagin tamamen rafa kaldirilip kaldirilmayacagi ekonomi yönetiminin verecegi bir karar." dedi.
Hazine'den edinilen bilgilere göre ise Basbakan Erdogan'a müstesarlar tarafindan yapilan sunum Türkiye ekonomisinin bugünkü durumu hakkinda idi. Bütçe verilerinin yani sira genel ekonomik gidisat ile harcamalardaki artis konusunda da Basbakan'a bilgi verildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284