Türkiye`nin 27 Sehri Yoksulluk Düzeyinde, 14 Sehri Ise Dünyayla Yarisiyor

Türk Girisim ve Is Dünyasi Konfederasyonu (TÜRKONFED), yeni raporu Orta Gelir Tuzagi’ndan Çikis: Hangi Türkiye? ile Türkiye’nin gelir haritasini çikardi. “Üç farkli Türkiye” olgusunu ortaya koyan rapora göre, ülkemizin 14 sehrinin toplami Isviçre, Singapur gibi dünya devlerini geride birakirken; 27 sehri yoksulluk seviyesinde yer aliyor. 40 sehir ise orta gelir düzeyinden çikamiyor.

Türkiye`nin 27 Sehri Yoksulluk Düzeyinde, 14 Sehri Ise Dünyayla Yarisiyor
TÜRKONFED (Türk Girisim ve Is Dünyasi Konfederasyonu), Türkiye’nin büyüme performansiyla ilgili bir sorun olan “Orta Gelir Tuzagi” riskinin degerlendirmesini yapan Orta Gelir Tuzagi’ndan Çikis: Hangi Türkiye? isimli yeni bir rapora imza atti. “Ülke ve bölgelerin orta gelir bandinda sikisip kalmasi” olarak tanimlanan “Orta Gelir Tuzagi”nin Türkiye açisindan degerlendirmesini yapan rapor, “üç farkli Türkiye” olgusunu ortaya koyuyor.
Rapora göre, Türkiye’de belirli bir gelir seviyesinde sikisip kalan “Orta Gelir Tuzagi riskinde” olan 40 sehir, yoksulluk düzeyinde olan “Orta-Düsük Gelir Grubunda” 27 sehir, dünyanin en büyük ekonomileriyle yarisan sanayilesmis ve gelismis, “Orta Gelir Tuzagi” riski olmayan 14 sehir bulunuyor. Orta Gelir Tuzagi riski olmayan grup, Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Kocaeli gibi hem ulusal hasila, hem de nüfusun büyük bölümünü barindiran idari, siyasal, ekonomik, ticari, medya ve sanayi güç merkezlerini barindiriyor. Orta Gelir Tuzagi riskinde olan sehirler ise, Artvin’den Çanakkale’ye Türkiye’nin dogusundan batisina kadar birçok farkli bölgeden sehirleri kapsarken, Orta-Düsük Gelir Grubunda olan sehirler, Türkiye’nin Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde yer aliyor.
Orta Gelir Tuzagi’dan Çikis: Hangi Türkiye raporunda, illere iliskin birbirinden ilginç ve dünya ülkeleriyle karsilastirmali veriler de ortaya konuyor.
Raporda, Orta Gelir Tuzagi riski olmayan dört Düzey-2 bölgesi içerisinde yer alan sehirlerden, Istanbul, Ankara, Bursa, Eskisehir, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova’nin toplam ulusal hasilaya katkisinin 376 milyar dolar oldugu belirtiliyor. Bu 10 sehrin ekonomisinin; Singapur, Norveç, Isviçre gibi dünyanin en zengin ülkelerinden daha büyük bir ekonomik büyüklügü olduguna dikkat çekiliyor.
Raporda; alti Düzey-2 bölgesi içerisinde bulunan Izmir, Manisa, Kütahya, Afyon, Usak, Denizli, Aydin ve Mugla’nin ulusal hasilaya 2011 yilinda 115 milyar dolar, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Adana ve Mersin’in ise 79 milyar dolar katki yaptigi belirtiliyor.
Orta Gelir Tuzagi’ndan Çikis: Hangi Türkiye raporunda, Türkiye’nin düsük-orta gelir düzeyinde 50 yil kaldigina da dikkat çekilirken, bu sürenin Çin’de 17 yil oldugu belirtiliyor. Türkiye’nin düsük-orta gelir düzeyine 1955’te ulastigi ve bu düzeyden yüksek-orta gelir düzeyine 50 yil sonra, 2005 yilinda çiktigina vurgu yapiliyor. Türkiye, Bulgaristan ve Kosta Rika ile birlikte orta gelir düzeyinde en uzun süre kalmis üç ülkeden biri olarak yer aliyor.
Türkiye’nin orta-gelir tuzagi risk haritasini küresel ve ulusal bazda ortaya koyarken, önerilerle “tuzaktan” çikis yollarini da arayan Orta Gelir Tuzagi’ndan Çikis: Hangi Türkiye raporu ile ilgili bir açiklama yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Baskani Süleyman Onatça, “Hizli gelisen, dünyaya entegre ve rekabetçi bölgelerimiz ve ayrica yavas gelisen ve geri kalmis bölgelerimiz için farklilastirilmis kalkinma reçeteleri, 2023 Türkiye vizyonu için elzemdir. Türkiye’nin üç farkli desenini ortaya koyan bu rapor, Türkiye’yi 2023 vizyonuna ulastiracak ve ‘tuzaktan’ çikaracak yollari ortaya koymaktadir” dedi.
Türkiye’de ilk kez, “Orta Gelir Tuzagi’ndan Çikis: Hangi Türkiye?” raporuyla; bölgelerin üretim yapilari, sektörlerin teknoloji düzeyleri ile dis ticaret desenine göre bölgesel düzeyde kalkinma evreleri tespit ediliyor ve bununla iliskili olarak Orta-Gelir Tuzagi riskinin bölgesel bazda bir degerlendirmesi yapiliyor.
Yasar Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erinç Yeldan, Kalkinma Bakanligi Bölgesel Gelisme ve Yapisal Uyum Genel Müdürlügü Izleme, Degerlendirme ve Analiz Dairesi Baskani Kamil Tasci, Ortadogu Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Voyvoda ve Kalkinma Bakanligi Bölgesel Gelisme ve Yapisal Uyum Genel Müdürlügü Izleme, Degerlendirme ve Analiz Dairesi Planlama Uzmani Mehmet Emin Özsan tarafindan hazirlanan rapora konu olan Orta Gelir Tuzagi konusu, 14 Aralik 2012 tarihinde ANGIAD ev sahipliginde Ankara’da gerçeklestirilecek olan TÜRKONFED 16. Girisim ve Is Dünyasi Zirvesi’nde ele alinacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284