`Türkiye`nin Enerji Gelecegi` Projesinin Tanitimi Yapildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, `Bugün tükettigimiz enerji, 10 yil öncesine göre yüzde 50 daha fazla. 10 yil sonra ise bugüne göre tam iki katina çikacak` dedi.

`Türkiye`nin Enerji Gelecegi` Projesinin Tanitimi Yapildi
Bakan Yildiz, Four Seasons Otel'de düzenlenen MetCap Enerji Yatirimlari'nin gelistirdigi "Türkiye'nin Enerji Gelecegi" projesinin tanitim toplantisina katildi. Toplantida Karaman Valisi Süleyman Kahraman da hazir bulundu.
Bakan Yildiz, yaptigi konusmada, Türkiye'de sira disi yatirimlarla alakali önemli bir örnekle karsi karsiya olundugunu söyledi. Yildiz, "Bugün maketi bile mühendislik çalismasiyla ortaya konulan bu güzel isi tebrik ediyorum. Türkiye büyüyor. Refah seviyesi artiyor. Enerji ihtiyaci da artiyor. Dünya enerji talebinde Çin'den sonra ikinci siradayiz. Bugün tükettigimiz enerji, 10 yil öncesine göre yüzde 50 daha fazla. 10 yil sonra ise bugüne göre tam iki katina çikacak.
Bir yandan bu ihtiyaca cevap verecegiz, bir yandan da disa bagimligimizi azaltacagiz. Bunu da büyük oranda yerli ve yenilenebilir kaynaklara agirlik vererek gerçeklestirebiliriz. Bunu hem temel politikalarimizla, hem de strateji belgelerimizle açikladik. Yenilenebilir kaynaklar, karbondioksit emisyonlarinin ve disa bagimliligin azaltilmasinda önemli rol oynamaktadir" dedi.
2002 yilinda yenilenebilir kaynaklarda elektrik üretimi 34 milyar kilowat saatlerde iken, bugün yüzde 64'lük bir artisla, yaklasik 55.8 milyar kilowat saate kadar çikildigina dikkat çeken Yildiz, "2002 yilinda 12 bin 241 mb civarinda olan HES gücümüz, bugün 17 bin mb civarinda. Iktidarimiz döneminde Türkiye'nin en büyük baraji olan Atatürk Baraji'ndan iki tane yapmis olduk. Devlet Su Isleri ve özel sektörün devam ettigi hidroelektrik santralleri ile bu rakami 2015'te yüzde 68 artisla 28 bin 600 mb'ye kadar çikartmayi düsünüyoruz. Su anda 140 milyar kilowat saatlik Türkiye hidroelektrik potansiyelinin yüzde 37'lik kismini isletme, yüzde 15'lik kismi da insa halinde. Dolayisiyla bütün bu potansiyelimizi kullanmak istiyoruz" diye konustu.
Karaman Valisi Süleyman Kahraman da, Karaman'da yapilacak bu enerji yatiriminin, su anda dünyada örnek bir yatirim oldugunu söyledi. Kahraman, "Hem büyük, hem verimli bir yatirim. Karamanimizin enerjisini, sanayisini ve turizmini ilerletecek. Ayni zamanda 2 bin insanimiz çalisacak. Zaten su anda Karaman'in issizlik sorunu yok. Hatta zaman zaman bazi noktalarda isçi ariyoruz. Bu yatirim Karaman'a çok sey kazandiracak. Karaman'a çag atlatacak bir yatirim. Karaman'in kaderini degistirecek bir yatirim. Ayni zamanda dogalgaz, günes ve rüzgarin bir araya gelmesiyle olusturulan bir enerji sistemi. Çok temiz bir enerji. Yesil enerji diyoruz. Bu sistem sayesinde çevreye son derece dikkat etmis olacagiz ve çevreyi çesitli olumsuzluklardan kurtarmis olacagiz" ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284