Vergi Müfettisleri 5 Bin Firmayi Denetleyecek

Maliye Bakanligi`nin tek çati altinda topladigi denetim birimi Vergi Denetim Kurulu, 5 bin kadar mükellefi denetleyecek. Daha önce yilin ilk yarisinda denetim yapan müfettisler, Eylül-Kasim dönemi için ikinci turneye hazirlaniyor. Müfettis, bu dönemde de 15 ayri turne mahallinde denetim gerçeklestirecek

Vergi Müfettisleri 5 Bin Firmayi Denetleyecek
Maliye Bakanligi'nin tek çati altinda topladigi denetim birimi Vergi Denetim Kurulu (VDK) müfettisleri, Mükellef Esasli Risk Analiz Katmani (MERAK) projesi kapsaminda Türkiye genelinde 5 bin kadar mükellefi denetleyecek. Bu kapsamda, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Baskanliklarinda görevli 306 müfettis, Nisan-Haziran döneminde 59 ayri turne mahallinde, Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Baskanliklari ile Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandirmasi ve Yurtdisi Kazançlar Grup Baskanliklarinda görevli 96 müfettiste Mayis-Temmuz döneminde 16 turne mahallinde denetim yapti. Eylül-Kasim dönemi için ikinci turneye hazirlanan 112 müfettis, bu dönemde de 15 ayri turne mahallinde denetim gerçeklestirecek. Böylece, her iki denetim döneminde Türkiye genelinde 500'ü büyük ölçekli, 4 bin 500 kadari da küçük ölçekli olmak üzere 5 bin kadar isletme denetlenecek. Müfettisler ayrica, ikinci denetim döneminde vergi usul kanunu çerçevesinde belirlenen 11 alanda incelemeye yönelecekleri ögrenildi.
MÜFETTIS ÖNCE KENDI RISK ANALIZINI YAPACAK
Müfettisler, MERAK'la belirlenen risk analizinin disinda kendi risk degerlendirmesini yapip, raporunu gönderdikten sonra mükellef üzerinde kapsamli denetime karar verilecek. Bu çerçevede denetimdeki müfettislerden MERAK projesi ile belirlenen riskli mükellefler olmasina ragmen MERAK projesinin risk belirlemesinin disinda kendisinin risk degerlendirmesini yapip, raporunu göndermesi öncelikle istendi. Müfettislerin gönderdigi analiz raporlari ise Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Baskanliklarinda 14, Organize Vergi Kaçakçiligiyla Mücadele Grup Baskanliklarinda 2, Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandirmasi ve Yurtdisi Kazançlar Grup Baskanliklarinda 3, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Baskanliklarinda 51 olmak üzere olusturulan 40 Grup Baskanligi bünyesinde 70 ayri 'Rapor Degerlendirme Komisyonu' tarafindan incelenecek. Bu Komisyonlarda, baskan ve üye olarak da, 210 Vergi Basmüfettisi ve Vergi Müfettisi görevlendirildi.
Istanbul'a özel 200 denetçi
VDK kurulduktan sonra Türkiye genelinde 6111 sayili yasa ile baslatilan kapsamli vergi affi nedeniyle müfettislerin bugüne kadar sadece vergi affindaki zaman asimi süreleri ile ilgilendikleri belirlendi. Bu konuda Istanbul'a özel önem veren denetim kurulu, buradaki firmalar için 200 müfettis özel olarak görevlendirdi.
Maaslari Halkbank'tan alacak
Vergi Denetim Kurulu Baskanligi'nda çalisan 4 bin 772 kadrolu personelin maas ödemelerine aracilik edecek banka da belirlendi. Kurul olusturulmadan önce, Vergi Denetim Kurulu Baskanliginin her türlü harcamalarinin Maliye Teftis Kurulu, Hesap Uzmanlari Kurulu ve Gelir Idaresi Baskanliginin ilgili kalemlerinden karsilanmasina da son verildi. Bu yilbasina kadar Vergi Müfettisleri, maaslarini farkli bankalarin farkli subelerinden almaktaydi. Yine Vergi Denetim Kurulu Baskanliginin harcamalari da bu tarihe kadar farkli tahakkuk birimleri tarafindan yapilmaktaydi. Kurul'un Halk Bankasi ile yaptigi anlasma çerçevesinde maaslar Halkbank ile ödenmeye baslandi
Kaynak: Memurlar.Net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284