Yapilandirma Kazigi

Konut, ihtiyaç ve otomobil kredilerinde faizi düsüren bankalar, gelir kaybini müsteriden çikarmanin yolunu buldu. Düsük faizden yararlanmak için kredisini yeniden yapilandirandan usulsüz komisyon ve yeniden masraf bedeli isteniyor

Yapilandirma Kazigi

Türkiye'nin kredi notunun artmasinin ardindan faizlerde yasanan düsüs vatandaslarin yapilandirma taleplerini patlatinca bankalar, yeni bir gelir kapisi buldu. Faiz düsüsünden yararlanmak için kredilerini yeniden yapilandirmak isteyen vatandaslardan ekstra komisyon ve dosya masrafi istenmeye baslandi. Bankalar müsterilerine yapilandirma yerine düsük faizli yeni kredi teklifinde bulunuyor. Böylece dosya masrafi, ekspertiz ve sigorta ücreti gibi masraflari ikinci kez almis oluyorlar. Bu yönde çikan yargi kararlari ni hiçe sayan bankalar ekstra komisyon taktigiyle ayni aliskanliklarini sürdürüyor. Ihtiyaç ve konut kredilerinde eylül ayindan bu yana yapilandirma basvurulari artti. Tüketiciler düsük faize geçmek için bankaya gittiginde ilk olarak "Bu durumda yüzde 2 erken ödeme cezasi aliriz" engeliyle karsilasiyor. Oysa yapilandirma talebinde konut kredisi bile olsa erken ödeme cezasi alinmasi yasak. Buna ragmen bankalar, sözlesmeye göre toplu parayla yapilan erken ödemelerde geçerli olan yüzde 2'lik cezayi yapilandirmaya gelen müsteriden talep ediyor.
BANKAYA IHTARNAME ÇEKIN
Tüketiciyi Koruma Dernegi Baskani Sükran Eroglu, sikâyetlerin arttigini belirterek, tüketicilerden bankalarina ihtarname çekmelerini istedi. Eroglu "Banka, yapilandirmaya gelene 'Ya yüzde 2 ceza ödeyeceksiniz ya da bunu kapatin size yeni kredi açalim' diyor" dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284