Yeni Gelisen Sektörlerde Ortak Akil Toplantisi Yapildi

Ticaret ve Sanayi Odasi, Dünya Gazetesi ve Garanti Bankasi isbirligi ile Karaman’da yeni gelisen sektörlerde ortak akil toplantisi düzenlendi.

Yeni Gelisen Sektörlerde Ortak Akil Toplantisi Yapildi
Hafta sonunda Ticaret ve Sanayi Odasi Toplanti Salonunda yapilan toplantinin sabahki bölümünde agaç, orman ürünleri ve mobilya sektörü üyeleri sektörün sorunlari ve gelecegi için bir araya geldi.
Programin açilis konusmasinda Yönetim Kurulu üyesi Ersin Atik, “Kereste ve ahsap sektörü, PVC ve laminantlarin insaatta kullanilmasiyla sikintiya düstü. Bu sikintilari birlikte asabilecegimiz düsüncesiyle Ahsap sektörü temsilcileri ile bir dernek kurduk. Yine sektörün sorunlarinin tespiti ve kümelenme çalismalari için Mevlana Kalkinma Ajansi destekli çesitli toplantilar gerçeklestirdik” dedi.
Prof. Dr. Kenan Mortan’da katilimcilarin kendilerini anlatmalari ve sektörü nasil gördüklerini, kendilerince sorunlarin nereden kaynaklandigini dile getirmelerini istedi.
Toplantiya katilan; Marangozlar Odasi Baskani Recep Afacan, Senler Keresteciligin Sahibi, Yildirimlar orman ürünleri sahibi, Tankisiler orman ürünlerinin sahibi, Alzemo mobilyanin sahibi, Kuntsan Orman Ürünleri sahibi, Gökdogan Palet Orman Ürünleri Sahibi, Ilke Mobilya sahibi, Mehmet Ali Gökdogan özetle asagidaki konulari dile getirdiler.
- Sektör hammadde sikintisi yasiyor. Kereste bulmak zor, ithal getirmek de pahali. Yeterli miktarda Kavak bulunmuyor.
- Nitelikli eleman bulunmuyor.
- Pazar daralmasi yasaniyor. Özellikle insaatlarda son zamanlarda PVC, laminant gibi malzemelerin kullanilmasi Pazar alanini daraltiyor.
- Bir çok hammaddenin ithal edilmesi veya Karaman’a uzak bölgelerden temin edilmesi zorunlulugu nakliye ve maliyet sorununu artiriyor.
- Sektörde yogun rekabet ve ürün çesitliliginin artirilamamasi.
- Kümelenmenin sektöre ne gibi faydalar getirecegi,
- Yurt içi ve disi fuarlara katilim düzenlenmesi talep edildi.
Prof. Dr. Kenan Mortan, Bütün bu konusulanlardan sonra; kümelenme ile rekabet sansinin artacagini, konsorsiyumlar yapilarak bir is için bir ihaleye girilebilecegini, yeni ürünler bulunabilecegini, devlet tesviklerinden yararlanilabilecegini ve daha basarili sonuçlar alinabilecegini ifade etti.
Mortan, “ Herseyden önce Ahsap sektöründe kendi aranizda bir kurul olusturup, konunun hâkimi bir akademisyen ile bir sekretarya kurmaniz gerekir. Kümelenmede önce bir döküm çikarilmali ve kimin ne kadar hammadde ihtiyaci oldugu, kimin ne kadar ürün satabilecegi bilinmelidir. Bütün bunlar ciddi bir çalisma ve sekretaryaya ihtiyaciniz oldugunu gösteriyor” dedi.
MORTAN ayrica, Inegöl ve MOSDER örneginde oldugu gibi Mobilya ve Ahsap üreticileri dernekleri vasitasiyla tasarim yarismasi yaparak, yenilige açik ve farkliligin ortaya konulabilecegini, güç birligi yapilabilecegini, hammadde temininde ortak lojistik firmasi kurulabilecegini ve bu sekilde sektörün daha basarili olacagini ifade etti.
Toplantinin kapanisinda, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Toktay, Sektörün ve Karaman’in sikintisi nitelikli isçi bulamamasindan kaynaklandigini. Ayrica ihtisaslasmanin agaç, orman ürünleri ve ahsap sektörü ve Karaman için hayati öneme sahip oldugunu ifade etti.
Toplantinin ikinci bölününde ise turizm sektörü ele alindi. Toplantinin açilisinda konusan Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Riza Duru. “KTSO olarak yönetime geldigimiz günden beri ne yapabiliriz sorusunu hep sorduk. Ekonomik sorunumuz Karaman olarak yoktu. Çünkü Sanayimiz ilimizin gelismesinde önemli yer almisti. Ancak tanitim eksikligine dikkat çekmemiz gerektigini düsündük. Karaman, turizm alt yapisi olarak, üzerinden gelip geçen uygarliklari düsünecek olursak, buluntular açisindan bir yerleske. Canhasan höyügü, Pinarbasi, Hititler, Danismentler, Selçuklular, Karamanogullari yani çok uygarliklarin buradan geçtigini görmekteyiz. Bir bakiyoruz Binbirkilise, bir tarafta bakiyorsunuz Derbe höyügü, bunlari açiga çikarabilmemiz çok önemli. Hz. Mevlana’nin annesinin ve kardesinin sandukalarinin bulundugu ve Mevlevilik Kültürünün önemli dergahlarindan biri olan Aktekke, Tabduk Emre, Yunus Emre’nin sandukalarinin bulundugu Yunus Emre Camii, Beylikler dönemine ait eserler, Selçuklu Dönemine ait eserler, Karabas Veli Türbesi ve Camii vb., Karaman Kalesi, Çesmeli Kilise, Karadag M.Ö. dönemlere ait dini yapilarin yer aldigi, yilki atlari bulundugu sönmüs volkanik dag BinbirKilise, Derbe Höyügü, Taskale Kasabasi ve Manazan Magaralari gibi mekanlarin anlatildigi bir proje hazirladik. MEVKA destekli bu proje ile 50 ye yakin TURSAB üyesi Tur operatörlerine Karaman’in gezilecek tüm mekânlarini gezdirdik. Ikinci asama olarak, Karaman’i tanitan bir kitapçik hazirladik, Karaman ve Karadag’in arkeolojik haritalarini hazirlatip dagittik, yönlendirme tabelalari yaptik, son olarak da Prof. Dr. Semavi Eyice’nin de katildigi akademik bir bilgi söleni düzenledik. Kültür turizmine açik bir yapisi sebebiyle Karaman sanayisinden sonra turizm sektörü de gelismeye açik ”dedi.
Prof. Dr. Kenan Mortan da  “Garanti Bankasi ve Dünya Gazetesi ile düzenlenen ortak akil toplantilarinin bir devami olan ve bu toplantiyi tertip eden, ev sahipligi yapan Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi’na tesekkür ederim. Sabah mobilya ve ahsap sektörü üzerine konusmalarimiz oldu. Bu konusmalardan sektör temsilcilerinin bir farklilasma çabasi içinde oldugunu gördüm. Turizm sektöründe de, Konya ve çevresi özellikle Çatalhöyük civari UNESCO kapsamina alindi. Ekonomi Bakanligi ve Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanligi’nin yeni dönemde Kümelenme çalismalarinin desteklenecegini ifade edildi. Simdi burada katilimcilar kendi çalismalarindan bahsederse Karaman’in Turizm açisindan havzasini tespit konusunda adim atmis olacagiz” dedi.
Sektör temsilcisi olarak toplantiya Aygün Otel sahibi Abdullah Aygün, Nas Otel Müdürü Ismet Orhan Parmaksiz, Bayrakçi Otel Müdürü. Aziz Aykurt, Ramazan Ayhan Seyahat acentesi sahibi, Cici Turizm sahibi Yusuf Bayraktar katildi.
Toplantida çesitli konulara deginen katilimcilarla Karaman turizmi konusuldu. Toplanti sonunda bir degerlendirme yapan Prof. Dr. Mortan, “Turizm toplantimizin özetini yapacak olursak bes baslik altinda toplayabiliriz. Tanitim için gerekli çalismalar yürütülerek hiz kazandirilmali. Ilin erken Hiristiyanlik dönemine ait kalintilarinin tanitimi için Bartholemo gibi Patrigi de Karaman’a getirmek, önemli bir çalisma olacaktir. Türkiye’nin Vatikan büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy hoca ile gerekli yazismalar yapilmali. Karaman Hollandalilar Vakfi ile irtibata geçilip, Hollanda Kralligindan üst düzey yetkililerin Türklerle iliskilerinin baslangicinin 400. Yil etkinlikleri kapsaminda bir çalisma yürütülmeli. Türkiye’ye gelen Japonlari ilimize çekebilmek için, Türk Japon Vakfi Baskani Cafer Tayyar Sadiklar Hoca ile baglanti kurularak; Japonlar için 12-14 günlük paket program hazirlanabilir. Tur çalismalarinda tek yörenin islenmesi ve satilmasi zor oldugundan; Konya, Çatalhöyük, Canhasan höyügü, Derbe, Karadag gibi ortak tur programlari yapilmali. Konya’nin sanayi de yakaladigi fikir birligini Karaman’da turizm sektöründe yapilmalidir. Finansman kaynaklari iyi arastirilmali, sektör temsilcileri hazirladiklari projelerle destek almak için bu kaynaklari iyi degerlendirmeliler” dedi.
Toplanti sonunda söz alan Garanti Bankasi Müdürü Nazmi Ülker, “ Bankamiz en büyük özel sektör bankasi, her konuda oldugu gibi turizm sektöründe de projelere her türlü destegi sagliyoruz” dedi.
Toplantinin kapanisinda, Oda Baskani Mustafa Toktay,“Böylesi önemli bir toplantiya sektör temsilcilerinin yeterince ilgi göstermemesinin üzüntü verici oldugunu, bizler Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi olarak üzerimize düseni yaptik ve bundan sonra da yapmaya devam edecegiz. Bu toplantinin gerçeklesmesinde bizlere yardimci olan Dünya Gazetesi Temsilcisi Hatice Hanim’a ve Garanti Bankasi Müdürü Nazmi Ülker’e ve degerli bilgilerinden istifade ettigimiz Prof. Dr. Kenan Mortan’a tesekkür ederim” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284