ERMENEK’TE SU SIKINTISI

Şaka maak değil, Ermenek’te ciddi anlamda içme ve sulama suyu sıkıntısı var.

Ermenek’te sular eskisi gibi artık çağlamıyor. Gürül gürül akan çeşmeler artık akmıyor aksa da çok az akıyor. Bize gelen bilgilere göre, Yedi Ülüklü Çeşme, Sipas Cami, Havuzlu, Makbağı, Sultanıbağ,Pil Pınarı ve Pancarcı Yukarı ve Aşağı arıklara su verilmediğinden dolayı gitmiyor. Maraspoli Mağarası’ndaki su doğrudan suyun menbaından eskilerin fabrika dedikleri Ermenek Elektrik Santrali’ne bağlanıyor. Verilen bilgiye göre Ermenek HES ( Hami Koçaş’ın HES’i ), Ermenek Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre “ Özelleştirme Yüksek Kurulunun 19 Aralık 2012 tarih ve 2012/188 sayılı kararı ile Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait hidroelektrik santrallerden Ermenek Hidroelektrik Santrallerinin işletme hakkı 30 Nisan 2013 tarihinde imzalanan sözleşme ile 49 yıllığına Özbey Yatırım A.G.M.İ. Elektrik üretim A.Ş’ye devredilmiştir.” Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özbey’in oğlu Fehmi Özbey olduğunu söylüyorlar.

Muhtelif kaynaklardan bize aktarılan bilgilere göre Özbey Yatırım A.G.M.İ Elektrik Üretim A.Ş. düzenlenen sözleşmeye göre 01 Nisan-01 Kasım arası 7 ay suyu kullanmayacak, su şehir içindeki bağ bahçelerde kullanılacak Fabrika Elektrik üretimi yapmayacak. Şimdi Ermeneklilere göre durum öyle değil, santral sahipleri sözleşmeye uymayıp Nisan , Mayıs ve peşi sıra gelen ayalarda da elektrik üretimi yaptıklarından Ermenek’te çeşmelerde, arıklarda, bağ ve bahçelerde ciddi anlamda sıkıntısı olduğu iddiasındalar. Dertlerini de kimseye anlatamıyorlarmış. Yetkili ve ilgili bütün devlet makamlarını aramışlar, soruna çözüm bulamamışlar. DSİ’den ya da Liütfi Bey’den bir telefon gelince suyu bir günlüğüne halka açıp tekrar elektrik üretimine geçtiklerinden yine su sıkıntısının başladığı ve böyle kısır bir döngü içinde olduklarını söylüyorlar.

On yıldır en azından on tane “ Taşeli Yöresi Su Kaynakları, Taşeli’nde Suyun Önemi , Muhtarların Dikkatine, Taşeli Suları ve HES’ler, Davutoğlu’nun Müjdesi , KOP ve Mavi Tünel…,… “ yazı yazdım.

HES’lerin yerel kaynaklara/derelere şartlar uygun su bırakmadığı ve köylüleri mağdur ettiği şikâyetleri her geçen yıllar artıyor. Yeni Yöneticilerin ve DSİ’nin bu konularda duyarlılık göstermesi ve doğal hayatın canlılığını koruması ve örtüsünün bozulmamasına dikkat edilmesi ülkemiz ve Göksu Havzası halkının yararına olacaktır. ( 0711.2016 )

Halkın, geçmişte sularına sahip çıkmaları için defalarca dikkatlerini çektim, uyardım. Ermenek olarak uyumuşsun kardeşim, ya da sizleri uyutmuşlar. Şimdi ne yapacağız, ya da ne yapaksınız? Hiçbir şey yapamazsınız, yalnız bu elektrik santralin işletme hakkı satışa çıktığında Ermenek Halkının haberi oldu mu? Oldu ise sorun yok, başa gelen çekilir, katlanacağız. Halka haber verilmeden devri yapıldı ise şimdi iyi bir fırsat zincirleme sorumlu olanları sandığa, beddualarınızla da mezara gömeceksiniz.

Bu iki seçeneğin dışında üçüncü bir seçenek yasal mücadele vereceksiniz ve hukuki olarak hakkınızı arayacaksınız.

Sonuç olarak, Maraspoli Mağarası’ndan Ermenek’e gelen su, 49 yıllığına satılmıştır. Bu satım işleminden Ermenek halkının haberi yoktur.

Şimdi Ermenek’te ciddi anlamda bir su sıkıntısı var. Çeşmelere, sulama arıklarına su yeterli olarak verilmiyor. Sular başıboş kendiliğinden mecrasından akmıyor. Ermenek dağının altındaki göl/su Ermenek halkının haberi olmadan satılmış, ta suyun menbaına kadar boru döşenerek hortumla çekilircesine su Elektrik Santraline çekilmiştir. Ermenek susuzluğa doğru hızla gitmektedir. Ermenek sevdalıları, sivil toplum örgütleri, yağıcı boyaca takımları, bu konuda ne düşünüyorlar? Her şeyden önce AK Parti Yöneticileri bu konuda nasıl bir açıklama yapacaklar? Ermenek halkı mağdur, su sorununun yasalar çerçeve içinde süratle çözümünü bekliyor.

YORUM EKLE

banner284