GÜLÜ GÜLLE TARTAN’LAR

“Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur” “atasözü”
Geçenlerde, yıllar önce Topucak mahallesine yaptığım gezinin, filmine rastladım. Karaman’a virüs nedeniyle gidemediğimden, eski çekimleri izliyorum. Yolum Tartan Konağına düşmüştü.
Görüntü içler acısıydı. Eskilerin deyimiyle “hazindi”. Pencereler körelmiş, damın bir bölümü çökmüş, duvarların salt iskeletleri kalmıştı. Bina, bina olmaktan çıkmış örenleşmişti. Arayanı soranı kalmamış gibiydi. Gibiydi ama bir Remzi Tartan vardı. Yemiyor, içmiyor ve uyumuyor konağı yaşatmaya çalışıyordu. Konağı kaç defa birlikte gezdik. Görklü odalar, sanatsal süslemeler, göz nuru tahta işlemeler. Ne yazık ki yıkım iç bölümde de oluşmuştu. Remzi, son nefesini vermekte olan yapıya bakıp, ağlamaklı oluyor, anlayışsızlık karşısında hırsından sonuçlanıyordu. Yıllar yıllar üstüne bindi o, bir adım bile geri atmadı. Bu yüzden çalmadık kapı, uğramadığı makam kalmadı. Yılmadı, demir çarığı giydi, düştü yollara. Bilim yanı başındaydı. “Güldür müdürlerini” sarstı, eli boş döndü. Kapılar kör ve sağırdı. Anlatıyor; “bir gün, ıkına sıkına bir zabıta geldi, elinde kağıtlar. İmzamı istiyor. Okudum” Konak mail-i indihamlık “ya siz çıkın, yada belediye yıkacak, giderini de siz ödeyeceksiniz” diyordu. Ak kağıttaki kara yazılar.
Yine bir gün ona göz dağı verilir. “Bölge İdareye açtığın davayı geri al, konağa o zaman yardım ederiz” de denir.
Değer bilmezler iş başındadırlar. Gözleri paradan, ranttan başka bir şeyi görmez. Bilirsiniz masallarımızda bir Keloğlan vardır. Halkı, hakkı simgeler. Zalim padişahların hakkından gelir. Hiç yenilmez. Halktır o. Remzi kardeşte o yaradılıştadır.
Uğraştı, didindi, ailesini de yanına alıp Bolu Beyini alt etti. Bu konuda onun yardımcıları Metin Sözen (prof), Belediye başkanı Ali Kantürk, Karaman’ın Sesi Gazetesi Sahibi Medeni (Ziya) Yavuzaslan, İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul Çalışkandı. Dostlarını da unutmamalı.
Konak dirildi. Kent tanıtım tabelalarında gösteriliyor. Onurumuz anlayacağınız. Güzelimiz. Gelinler, damatlar kendi evleri gibi onu benimseyip, fotoğraflar çektirdiler. Yüz akımız Konak, dışarıdan gelenlere görücüye çıkartılıyor.
Nerede o “Kadir-kıymet bilmezler?” Her şeyi parayla ölçüp biçenler. Bu olayda “gülü gülle tartanlar” yani bizim Tartan’lar var olsunlar.
Hamiş: Aldığımız yeni bir habere göre sevgili Remzi kardeşimizin düşündeki konakla ilgili Osmanlı belgelerinin kitaplaştırılmasını dört gözle bekliyoruz.

 

YORUM EKLE

banner284