10 Aralık İnsan Hakları Paneli Düzenlendi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Hukuk Müşavirliği ile Karaman Valiliği İnsan Hakları Kurulu tarafından ‘İnsan Hakları’ konulu panel düzenlendi.

10 Aralık İnsan Hakları Paneli Düzenlendi

Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu’nun yanı sıra il protokolünün de katıldığı panelde ve üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci yer aldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panelde ilk olarak panelin moderatörlüğünü yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar söz aldı. Panele konuşmacı olarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fikret Karapınar, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğr.Gör.Büşra Çeliköz ve Öğrt. Gör. Adem Seleş katıldı. 
İslam âleminde insan haklarının öneminden bahseden Prof.Dr. Karapınar: “İnsan hakları İslam açısından daraltılmış bir kelimedir. Sadece insan haklarından değil her mezhepten canlı ve cansız varlıklarla insan arasında bağın nasıl olması gerektiği hakkında da ipucu verir. İnsanı insan olarak kabul eden düzenlemeleri görüyoruz. İnsan Hakları 300 yıllık bir kavramdır. Bu kavramın içini doldurabilecek düzenlemeler vardır. Sadece İslam dünyasında kullanılmamakla birlikte genel olarak dünya âleminde geçerli olan bir kavramdır. Peygamber efendimizden bugüne kadar gelmiş bir kelimedir ve canlılar arasındaki bağı kuvvetlendiren bir yapıdır. İslam, insanın çok yüce bir varlık olduğunun vurgusunu yapmaktadır. İnsanın pozitif ve negatif yönleri vardır. İyilik de yapabilir kötülük de. İnsanın bu 2 kutup yönü insan haklarında karşımıza çıkar. Biz bu 2 dengeyi kurmak için en önemli varlıklarız. Bu bağlamda Magna Carta’dan bugüne kadar gelmiş düzenlemeler bulunmaktadır. Batının insan haklarına uygulamalarına baktığımızda ben ve öteki kavramını bize sosyoloji alanında verir. Batı ve öteki kavramına baktığımızda insan hakları konusunda çok da dürüst olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuda hiçbir uygulama göremiyoruz. İnsan haklarına baktığımızda bizde uygulanan konular farklıdır batıda farklıdır. İslama batkımız zaman en temel varlık ve en üstün yapı insan topluluğudur. Sadece İslam âleminden değil dünya insan varlığından bahsediyoruz. Müslüman ve Yahudi arasında yapılan düzenlemeler de görüyoruz ki bugün bizlere tanınmayan hakların yüzyıllar önce onlara uygulandığını görüyoruz. Yahudi toplumu bize göre daha özgürdür. Bizim tarihimizde bu tarz özgürlük yoktur. Lübnan’ın hala %50 Hristiyandır. Buna rağmen farklı dini gruplar vardır. Osmanlı Ortodoks mezhebini himayesi altına almıştır. Osmanlı olmasa Ortodoks mezhebi yok olurdu. Bu nedenle insan haklarına sahip çıkan bizleriz. Bu konuda gerekli uygulamaların arttırılması gerektiğini düşünüyorum’’  dedi.  Haber: Merve CEYLAN 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284