10. Kalkinma Plani Istisare Toplantisi Yapildi

Kalkinma Bakanligi`nin 2014-2018 yillarini kapsayacak “10. Kalkinma Plani Istisare Toplantisi” Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA) koordinasyonuyla basladi.

10. Kalkinma Plani Istisare Toplantisi Yapildi

Bir otelde gerçeklestirilen toplantiya Konya Valisi Aydin Nezih Dogan, ilimiz Valisi Murat Koca, Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA) Genel Sekreteri Ahmet Akman, Konya Il Genel Meclis Baskani Ali Selvi ve ilgili kurumlarin temsilcileri katildi. Açilis konusmasini yapan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, toplantinin içerigi hakkinda katilimcilara bilgi verdi.
“ESKI GELENEGI YIKAN BIR ALGILAMA KAZANILDI”
Konya Valisi Aydin Nezih Dogan, insanlar kendi beyin ve fikir üretim gücüne göre kaynak kullanabildigi bir model uyguladiklarini ifade ederek, “Yani yaptiginiz bir projenin bir amaci varsa buna kaynak verilen bir dünyaya dogru gidiyoruz. Ama biz aliskanliklar itibariyle daha çok adamimiz varsa kaynak bulursunuz felsefesine yatkin olarak yetistirildik. Simdi bu eski gelenegi yikan bir algilama kazandirmak gibi bir ana fonksiyonu var kalkinma ajanslarinin. Zannediyorum MEVKA bunu basariyla yönetiyor" dedi. Bugüne kadar merkezi yönetimlerin buyrultulariyla gelecegin kurgulandigini aktaran Vali Dogan, “Biz bugüne kadar hep merkezi yönetimin bizim için buyrultulariyla gelecegimizi kurguluyorduk. Bizim bir enerjimiz olduguna, bizim bir varligimiz olduguna da bir türlü inanmiyorlar, yani kendi ayaklarimiz üstünde duramayan bir algilamamiz vardi. Simdi bu algilamayi da al asagi ediyoruz. Yeni kalkinma plani döneminde yerel gücü daha anlamli bir biçimde merkezi idarenin kararlari arasina dahil etmeyi çalisiyoruz. Yani biz bölgemiz adina neyi düsünüyorsak, neyi arzuluyorsak bunu kendimiz basaracagiz. Kalkinma planlamasi hazirlanirken sadece bu uyum sorunlari degil de özel ihtisas komisyonlari görev yaparlar. Tabi biz bu ayari biraz ihmal etmis gibi görünüyoruz” diye konustu.
“ÖZEL IHTISAS KOMISYONA IHTIYAÇ VAR”
Toplantindan sonra Konya-Karaman bölgesi için önemli olan birkaç sektörde, gönüllü bir ekibin mutlaka bir 'özel ihtisas komisyonu' marifetiyle özel raporlar hazirlanmasi önerisinde bulunan Vali Dogan, “Tarimda su kullanimi konusu, bir özel ihtisas komisyonu raporuna ihtiyaç duyulmaktadir. Bu konu çalisilmalidir diye düsünüyorum. Nitekim Cuma günü DSI Genel Müdürlügü, Konya Valiligi ve KOP Idaresi Baskanligiyla bir toplanti gerçeklestirecegiz. Ama bu konunun daha fazla tartisilmasi ve dogrunun daha net bir sekilde bulunmasina ihtiyaç var bu bölge açisindan. Bunun için özel ihtisas komisyonuna ihtiyaç oldugunu düsünüyorum” dedi. Bu anlamda enerjinin de gittikçe bölge açisindan deger kazanmaya basladigina da dikkat çeken Vali Dogan, “Enerjinin ne denli önemli oldugu konusunda yeterli altligimizi aliyoruz. Hem altligimizi pekistirme adina, hem de Konya-Karaman bu anlamdaki pozitif avantajlarini merkezi plana dahil etme açisindan bu konuda da bir özel ihtisas komisyonu kurulmasindan yana oldugumu ifade etmek istiyorum. Son olarak da sanayinin birkaç sektörü var ki bu konular da ya yokuz ya da varligimiz yeterli ölçüde deger üretemiyor. Konya için söylüyorum Karaman için belki farkli seyler söylenebilir. Burada savunma sanayisini ben önemsiyorum. Bu bölgede savunma sanayisinin yerlesmesi açisindan özel bir ihtisas komisyonu çalismasi yapilmasini çok degerli buluyorum” seklinde konustu.
“GELECEGIMIZI IYI PLANLAMAK ZORUNDAYIZ”
Ilimiz Valisi Murat Koca da, yapilacak çalismalarin toplumsal ve kurumsal açidan genis bir taban buldugu takdirde bölgenin ve ülkenin daha güçlü bir yapiya ulasacagini ifade etti. Vali Koca, “Ekonomideki zayiflik toplumsal ve siyasal sikintilari da beraberinde getirmektedir. Eger biz çocuklarimiza daha güçlü daha müreffeh bir ülke birakmak arzusunda isek bugün her zamankinden daha gayretli ve daha çaliskan olmak gelecegimizi de daha iyi planlamak zorundayiz” dedi. Vali Koca, “Kalkinma planlari bu açidan büyük önem tasiyor. Kalkinma ajanslari, bu arada MEVKA, Kalkinma Bakanligimiz tarafindan baslatilan 2014-2018 yillari arasini kapsayacak 10. kalkinma plani hazirlik çalismalarini daha güçlü ve yaygin bir toplumsal ve kurumsal bir tabana oturtmasi konusunda önemli bir rol üstlenmistir” diye konustu.
Konusmalarin ardindan 10. Kalkinma Plani yöntemleri hakkinda bilgi verildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284