10 Numara Yag Yerine Bitkisel Geldi

Maliye’nin 10 numara yagi engellemeye yönelik aldigi önlemlere karsi, sahte akaryakitçilarin farkli katki maddelerine yönelecegi iddia edildi.

10 Numara Yag Yerine Bitkisel Geldi

Sektör temsilcileri özellikle ham bitkisel yagin akaryakita karistirilabilecegi uyarisinda bulundu.
Maliye Bakanligi’nin akaryakitta kullanilan 10 numara yaga darbeyi vuran ÖTV iadesi kararinin daha imzasi kurumadan akaryakit sektöründen zehir zemberek uyari geldi. Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, 10 numara yaga karsi alinan önlemler nedeniyle kötü niyetli kisilerin alternatif katki maddesi arayisina girebilecegi tespiti yapti.
Alternatif tehdit
Sektör temsilcileri, özellikle ham bitkisel yag basta olmak üzere yurtdisindan ithal edilen ve 10 numara yag gibi düsük ÖTV’li yan ürünlerin akaryakita karistirilarak yeni kazanç yöntemi gelistirilme tehlikesi bulundugunu bildirdi. Raporda su tespitlere yer verildi: “Maliye’nin tecil/ terkin sistemi yerine ihdas ettigi ÖTV iadesi uygulamasi son derece olumlu sonuçlar verdi. Ancak bu tedbirlere ragmen sorunun tam olarak çözülememesi veya sekil degistirme riski bulunuyor.
Müstahzar grubu olarak bilinen maddelerden bazi esyalarin ÖTV’ye tabi olmamasi ve bu maddelerin üretim ve ticaretinin EPDK lisansi gerektirmemesi nedeniyle, 10 numara yag adi altinda yapilan faaliyetlerin bu gruptaki ürünlere yönelmesi riski yeni bir tehdit olarak sektörün karsisina çikiyor.”
Denetimi siklastirin
Raporda, yeni sahte akaryakitin önlenmesine yönelik bir dizi öneri de sunan akaryakitçilar, bu tür yaglar için ÖTV iadesi uygulamasinin sürdürülmesi, akaryakita karistirilabilecek türdeki tüm yaglarin ÖTV oranlarinin artirilmasi, yerinde denetimle baz yag yerine ÖTV’siz ham bitkisel yag kullanilarak sahte akaryakit yapma girisimlerinin önlenmesi istendi. Raporda ayrica akaryakittaki vergi yükünün kademeli olarak azaltilmasi istendi.
Benzin deposuna bakilsin
Akaryakitçilar, sahte akaryakitla mücadele için ilgili kanunlarda degisiklik yapilmasi çagrisinda da bulunurken, vatandasin kullandigi tüm araçlarin yakit depolarindan numune alinarak incelenmesi ve gerektiginde ceza uygulanmasi önerisinde de bulundu.
 Kaynak: Bugün

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284