10 Yilini Dolduran Otogaz Sistemi Sökülecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, kullanim ömrünü tamamlayan otogaz sistemlerini tasiyan motorlu tasitlarin, kullanicilarina ve trafikte çevresine tehlike arz etmesini engellemek için harekete geçti.

10 Yilini Dolduran Otogaz Sistemi Sökülecek

Bakanligin Mayis ayinda yürürlüge girmesini planladigi mevzuat degisikligiyle otogaz sistemlerinin depolari, montaj tarihi itibariyle 10. yilini doldurdugunda araçlardan sökülecek.
Bakanlik yetkililerinden edinilen bilgiye göre, trafikte çok sayida kullanim ömrünü bitiren otogaz sistemine sahip olan araçlarin olmasi, yetkilileri bu konuda bir çalisma yapmaya yöneltti.
Neredeyse kullanilamayacak hale gelen söz konusu sistemlerin, kullanicilarina ve trafikte çevresine olusturacagi zararlari hesaplayan yetkililer, vatandaslarin söz konusu tehlikeye maruz kalmamasi için bir mevzuat degisikligi hazirlamaya basladi. Mayis ayinda yürürlüge girmesi planlanan degisiklikle, otogaz sistemlerinin depolari, montaj tarihi itibariyle 10. yilini doldurdugunda araçlardan sökülecek. Otogaz sisteminin diger aksamlari ise yapilacak testlerden basariyla geçmesi halinde kullanilmaya devam edecek, aksi halde bu parçalar da depolar gibi rafa kalkacak.
LPG'li tüm araçlar kayit altina alinacak
Hazirlanan mevzuat degisikligine göre, trafikteki otogaz sistemi tasiyan tüm araçlar, bir sistem altinda kayda alinacak. Bu sayede Bakanlik, söz konusu tüm araçlari yakindan takip edebilecek.
Bu konuda yetkilendirilen birimler, araçlardaki otogaz sistemlerinin tanklarina ve araç ruhsatlarina bir güvenlik etiketi yapistiracak. Bu etiket sayesinde sistemin araca montajinin ne zaman yapildigi, nerede ve ne zaman denetlendigi gibi birçok konu aninda görülebilecek.
Gereken sartlari tasimayan araçlar, muayeneden geçemeyecek
Ruhsatlara yapistirilacak söz konusu etiket, yollarda güvenlik güçlerince yapilan trafik uygulamalarinda da kontrol edilebilecek.
Araçlarin muayenelerinde de yine bu etiketlere bakilacak. Mayis ayinda uygulamaya konulmasi planlanan degisiklige göre, üzerinde montaji yapilali 10 yildan fazla olmus otogaz sistemi tasiyan araçlar, büyük bir titizlikle kontrol edilecek. Gereken sartlari tasimayan sistemlere sahip araçlar, muayeneden geçemeyecek.
Söz konusu kontrolde, tanklar her sartta araçlardan sökülecek. Otogaz sisteminin diger aksamlari ise yapilacak testlerden basariyla geçmesi halinde kullanilmaya devam edecek.
Web portali olusturulacak
Bakanlik ayrica, tüketicilerin de bilgilerini kontrol edebilecekleri bir web portali olusturacak. Tüketiciler, araçlarinda kullandiklari otogaz sistemlerine iliskin her türlü bilgiye bu portaldan ulasabilecek.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284