100 Isyerinden 27`si Eleman Bulamiyor

Beden isçisi, temizlik görevlisi ve garson istihdami artacak-ISKUR`un ``Türkiye Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi``na göre, 100 isyerinden 18`inde açik is var ve her 100 isyerinden 27`sinde eleman temininde güçlük çekiliyor

100 Isyerinden 27`si Eleman Bulamiyor

Türkiye Is Kurumu (ISKUR), istihdamin artirilmasi ve issizligin azaltilmasi hedefi dogrultusunda Türkiye genelinde isgücü piyasasinin talep boyutunu tespit edebilmek amaci ile ''Türkiye Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi'' yapti.
Türkiye genelinde, 127 bin 687 isyerinde isverenler ile yüz yüze gerçeklestirilen görüsmeler sonucunda derlenen verilere dayanilarak yapilan arastirma, Türkiye genelinde tüm il, ilçe ve köyleri de kapsayacak sekilde hazirlandi.
Her 100 isyerinden 18'inde açik is var
Arastirma sonuçlarina göre Türkiye'de her 100 isyerinden 18'inde açik is var ve her 100 isyerinden 27'sinde eleman temininde güçlük çekiliyor. Isverenler, eleman temininde güçlük çekmelerinin nedeni olarak yüzde 54 oraninda ''yeterli beceri ve nitelige sahip eleman bulunamamasi'', yüzde 51 oraninda ''hiç eleman bulunamamasi'', yüzde 45 oraninda ''tecrübeli eleman bulunamamasi'', yüzde 27 oraninda ''önerilen ücretin yeterli bulunamamasi'' ve yüzde 26 oraninda ''çalisma ortam ve kosullarinin begenilmemesi''ni gösteriyor.
Isveren, yeterli bilgisi olan isçi istiyor
Açik isler için yüzde 63 oraninda asgari bir egitim düzeyi talep ediliyor. Buna göre, açik isler için yüzde 27 oraninda lise alti egitimliler, yüzde 20 lise ve dengi egitimler ve yüzde 16 lise üstü egitimliler tercih ediliyor. Açik isler için talep edilen ek beceriler incelendiginde, açik islerin yüzde 8'i için yabanci dil yeterliligi, yüzde 17'si için bilgisayar destekli çalisma, yüzde 11'i için satis ve pazarlama, yüzde 18'i için proje tabanli çalisma, yüzde 27'si için etkin hesap yapabilme, yüzde 28'i için sorun çözebilme, yüzde 41'i için iletisim ve ifade etme, yüzde 48'i için takim çalismasi becerileri, yüzde 70'i için fiziksel yeterlilik ve yüzde 71'i için meslege iliskin yeterli bilgi talep edildigi tespit edildi.
Isveren beden isçisi ariyor
Arastirmanin sonuçlarina göre, Türkiye'de açik is orani yüzde 3,3. Sektörlere göre en yüksek açik is orani yüzde 6,1 ile insaat sektöründe tespit edildi. Insaat sektörünü, yüzde 5,7'lik açik is orani ile gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 5'lik açik is orani ile imalat sektörü takip ediyor.
Meslek gruplari itibariyla en yüksek açik is orani, yüzde 7,2 ile ''sanatkarlar ve ilgili islerde çalisanlar'' meslek grubunda. Açik is oraninin yüksek oldugu diger ana meslek gruplari ise yüzde 5,4 ile ''tesis ve makine operatörleri ve montajcilar'', yüzde 3,8 ile ''hizmet ve satis elemanlari'' ve yüzde 3,4 ile ''teknisyenler, teknikerler ve yardimci profesyonel'' meslek mensuplarinda.
Arastirma, isverenlerin aradigi mesleklerin, beden isçisi (genel), makineci (dikis), insaat elemani, satis ve pazarlama elemani meslekleri, güvenlik görevlisi, soguk demirci, garson, temizlik görevlisi, madenci, mermer isçisi, çagri merkezi görevlisi, gaz alti kaynakçisi, hemsire oldugunu ortaya koyuyor.
Istihdam artis beklentisi Haziran'da yüzde 3,7
Türkiye Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi sonuçlarina göre, geçen yilin sonu itibariyla yüzde 1,9 olan net istihdam artisi beklentisi, 2013 yili Haziran ayi sonunda yüzde 3,7'ye yükseldi.
2012 Aralik ayi sonu itibariyla sektör içerisinde net istihdam degisimine oransal olarak bakilacak olursa en yüksek net istihdam artisi beklenen üç sektör, yüzde 4,5 ile ''diger hizmet faaliyetleri'', yüzde 3,3 ile ''imalat'' ve yüzde 3,1 ile ''kültür, sanat, eglence, dinlence ve spor sektörleri''.
2012 yili sonu itibariyla en fazla istihdam artisi beklenen meslekler ise temizlik görevlisi, beden isçisi, güvenlik görevlisi, makineci (dikis), satis ve pazarlama elemanlari, gaz alti kaynakçisi, madenci. Buna karsilik, temizlik görevlisi, garson, tur operatörü, tugla imal isçiligi, kat görevlisi, resepsiyonist meslekleri ise 2012 yili Aralik ayi sonu itibariyla en fazla net istihdam azalis beklentisinin oldugu meslekler.
Konaklama, ulastirma ve insaatta istihdam artacak
Bu yilin Haziran ayi sonu itibariyla sektörler içerisinde net istihdam artisi beklentisi orani en yüksek sektörler, yüzde 7 ile ''konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörü'' ve ''ulastirma ve depolama sektörü'', yüzde 5,8 ile ''insaat sektörü''.
Beden isçisi, temizlik görevlisi, garson, güvenlik görevlisi, satis ve pazarlama elemanlari, asçi, makineci, soför ve madenci meslekleri, bu yilin Haziran ayi sonu itibariyla en fazla istihdam artisi beklenen meslekler. Buna karsilik, bu yilin Haziran sonu itibariyla kasiyer, sevkiyat görevlisi, ögretmen, güzellik uzmani, çayci ve kalite kontrolcü mesleklerinde en fazla net istihdam azalisi bekleniyor.

Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284