1.5 Milyon Emekliye Zam Müjdesi

Emekli olduktan sonra çalismaya devam eden 1.5 milyon kisinin kayit içine girmesini saglayacak tesvik geliyor. Buna göre kayit içine girenlerin emekli maasinda her yil normal zam disinda yüzde 2 ekstra artis saglanacak.

1.5 Milyon Emekliye Zam Müjdesi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, emekli olduktan sonra çalismaya devam eden yaklasik 1.5 milyon kisi için müjde niteliginde düzenleme hazirliyor. Emekli olduktan sonra çalismaya devam eden kisiler kayit içine girerse aldiklari emekli maasinda yapilan normal zamlarin disinda ekstra yüzde 2 artis saglanacak. Böylece emekliler, çalistiklarini gizlemek zorunda kalmayacaklar. Geçtigimiz günlerde, sosyal güvenlik destekleme primi borcu bulunan yaklasik 800 bin emekliye ödeme kolayligi getiren Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, emekliler için ikinci adimi atmaya hazirlaniyor.
YÜZDE 15 PRIM VAR
Mevcut sistemde, emekli olduktan sonra çalismaya devam eden kisilerden yüzde 15 oraninda sosyal güvenlik destekleme payi tahsil ediliyor. Ancak bunun karsiliginda emeklilerin maaslarinda hiçbir artis meydana gelmiyor. Bu nedenle emekliler, çalistiklari halde bu durumu gizleyerek, SGDP katkilarini ödemiyorlar. Bakanlik ve Sosyal Güvenlik Kurumu, çalisan emeklilerle ilgili yeni bir formül üzerinde çalisiyor. Üzerinde çalisilan formüle göre yüzde 15'lik SGDP kesintisi nedeniyle emeklilerin maaslarinda belirli oranda artis saglanacak. Bu oran henüz netlesmedi. Ancak bir yillik kesinti karsiliginda maaslarda yüzde 2'lik bir artis yapilmasi öngörülüyor. Yani bir yil süresinde SGDP kesintisi ödeyen emeklinin maasi, zamlarin disinda yüzde 2 daha artacak.
SADECE 150 BIN KISININ SGK'YA KAYDI VAR
Yapilan çalismalara göre, çalisan emeklilerinin yüzde 90'lik kismi Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bir iste çalistigini bildirmiyor. Verilere göre halen emekli olduktan sonra çalismaya devam eden 1.5 milyon kisinin oldugu tahmin ediliyor. Bunun ise sadece 150 bininin SGK'ya bildirildigi tespit edildi. Yeni sistem ile birlikte, emek- lilerin kayit içine girmesi bekleniyor. Bu sistem, hem SGK'nin hem de emeklerlin gelirini artiracak. Yüzde 15'lik kesinti ise isverenler tarafindan ödenecek. çalis- ma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi bir süre önce de sos- yal güvenlik destekleme primi borcu bulunan 800 bin emekliye ödeme kolayligi getirmisti.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284