16 Ekim Dünya Gida Günü Kutlaniyor

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO)`nun kurulus yildönümü olan 16 Ekim Dünya Gida Günü, her yil tüm dünyada açlik ve yetersiz beslenme ile mücadele yollarinin arandigi bir gün olarak degerlendirilmekte, bu amaçla çesitli etkinlikler gerçeklestirilmektedir.

16 Ekim Dünya Gida Günü Kutlaniyor

 

 

 

16 Ekim 2011 tarihinde, Dünya Gida Günü 31. yilina girmektedir. Bu anlamli etkinlik, ayni zamanda Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü’nün kurulusunun 66. Yil dönümüdür. Bu yilki kutlamalarin temasi, günümüzde fiyat dalgalanmalarina hangi faktörlerin neden oldugunu ve bu ani fiyat inis ve çikislarinin küresel toplumun en zayif ve en korumasiz üyeleri üzerindeki olumsuz etkilerinin fark edilmesi amaciyla seçilen “Global Gida Fiyatlari-Krizden Istikrara” olarak belirlendi.Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ismail Uluad konu hakkinda yaptigi açiklamada, Bugün dünyamizda insanligin en önemli sorunlarindan biri olarak gördügümüz açlik ve yetersiz beslenme tehlikesidir. Açlik ve yetersiz beslenme, farkli birçok nedene bagli çok boyutlu bir sorundur. Dünya nüfusundaki hizli artis, sanayilesme ve sehirlesmenin dogal kaynaklar üzerindeki yogun baskisi, insan hayatindaki temel dengelerin degismesine yol açmis ve dünyanin birçok ülkesi açlik, yetersiz saglik kosullari ve salgin hastaliklar gibi üzücü felâketlerle karsi karsiya kalmistir. Dünya nüfusu hizla artarken tarima elverisli araziler degismemekte hatta azalmaktadir. Su anda 1 milyara yakin insan açlik ve yetersiz beslenme tehdidinden dogrudan etkilenmektedir
.
 
 
Kaynaklar ve üretim arasindaki dengenin bozulmasi ve refahin esit olarak paylasilamamasi açlik ve yetersiz beslenmenin oldugu kadar dünya üzerindeki diger temel sorunlarin da ana kaynagidir. Açlik ve yetersiz beslenmeye karsi kesin çözüm gida üretiminin yeterli düzeye çikarilmasi, kaynaklarin daha rasyonel kullanilmasi, israfin önlenmesi, refahin esit paylasiminin saglanmasina yönelik çabalarin yogunlastirilmasi ve ihtiyaçlar, kaynaklar ve üretim arasindaki dengenin korunabilmesidir.
Il Müdürlügümüzce üretimin her asamasinda tarladan sofraya kadar egitim, destek ve denetim hizmetleri sürdürülmektedir. Il Müdürlügümüz elemanlari tarafindan bu çalismalar yürütülürken, mesleki kuruluslarin da Gida üretimi, satisi ve tüketime sunmalari esnasinda ilgili kanunlara uyumda daha duyarli olmalari konusunda üyelerini yönlendirmeleri gerekmektedir. Ayrica 2009 yilinda hizmete açilan “ALO GIDA 174 HATTI” vasitasiyla tüketici sikâyetleri dogrultusunda denetimler daha etkin hale gelmis ve en iyi denetçi tüketicidir bilinci olusmaya baslamistir. Tüketicilerin “Güvenli Gidaya” sartlar ne olursa olsun ulasmalarinin haklari oldugunu unutmayip, gida temininde karsilastiklari olumsuzluklari Il Müdürlügümüze bildirmeleri, denetim hizmetlerinin etkinliginin artmasinda fayda saglayacaktir. Dünya Gida Günü kutlamalari, üretici ve tüketiciler olmak üzere vatandaslarimizin bu konuda bilinçlenmelerini arttiracaktir. Bu duygu ve düsüncelerle her kesimin üstüne düsen görevi en iyi biçimde yerine getirecegine inaniyor ve açlik sorunun olmadigi, her insan için saglikli ve yeterli gidanin üretildigi bir dünya dilegiyle; Dünya Gida Gününüz Kutluyorum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284