17 Milyon Araç Sahibine Kasko Müjdesi

1 Nisan`dan itibaren kaskoya büyük zam beklenirken, sigorta sirketleri çok ucuz kasko paketlerini devreye soktu.

17 Milyon Araç Sahibine Kasko Müjdesi

Milyonlarca araç sahibini yakindan ilgilendiren sigorta uygulamasinda, 1 Nisan'dan itibaren yeni dönem basliyor. Türkiye gazetesinden Cenk Esen ve Ugur Küçük'ün haberine göre, yeni dönemde, Avrupa'da uygulandigi gibi zorunlu trafik sigortasi ile kaskonun birlestigi sistem devreye girecek. Sistem, sigorta poliçelerinin fiyatini artirmayacak, aksine ucuzlatacak.
"ÇALDIRMAM" DIYENLERE AYRI KASKO
Uygulamaya girecek yeni sistemle sigortalinin sayisiz seçme özgürlügü olacak. Isteyen çarpma, çalinma, yangin, terör, sel dahil bütün risklerle birlikte, kaza halinde karsi tarafin zararlarini ödeyen sistem olan trafik sigortasini da ayni poliçeyle yaptirabilecek. Öte yandan "Ben büyük kaza yapmam, arabami çaldirmam" diye düsünenler de 'dar kasko' adi verilen poliçeyi satin alabilecek. Yeni dönemde 4 ana kasko uygulamasi gelecek. Bunlar, dar kasko, kasko, genisletilmis kasko ve tam kasko olmak üzere 4 sekilde uygulanacak. Yeni uygulamada 'dar kasko', mini hasar ödemelerini içerecek.
KASKONU SEN BELIRLE
Sigorta sirketleri ise resmi uygulama baslamadan, kendi sistemlerinde ve çesitli isimlerle uygulama baslatti ve 99 liraya sigorta poliçesi satmaya basladi. Bu fiyatin üzerine küçük miktarlarda ödeme yaparak kapsami genisletmek de mümkün. "Ben fazla trafige çikmam, çiksam da dikkatli kullanirim, aracimi kolay kolay çarpmam", diyen sigortalilar için, son derece uygun fiyatlarla kasko poliçeleri de var. Dar Kapsamli Kasko Poliçesi kapsaminda, sigortali aracin yanmasi, çalinmasi, grev, lokavt, halk hareketleri, terör, deprem, sel ve su baskini gibi hasarlar sigorta ediliyor. Bir baska poliçe türü de 'parça tercihi' ile ilgili. Bunlarda orijinal parça yerine 'benzer' veya 'muadil ürün' diye adlandirilan parçalarin tamir islemlerinde kullanilmasini kabul edenler, yüzde 50'ye varan indirimlerle kasko yaptirabilecek. Bazi sigorta sirketleri ise yillardir uyguladiklari ancak bilinmeyen bir sistemi yayginlastiriyor. Sirketler, kaskonun bozulmadigi bir sistemi genisletmeye çalisiyor.
KÜÇÜK ÇARPMALARA TAMIR
Bazi sirketler, adini böyle anmasa da 'dar kapsamli sigorta' uygulamasini gerçeklestiriyor. Verilen bilgiye göre 1990-2012 model yili arasindaki hususi ve kamyonet tarzindaki bütün araçlar, degeri 5 bin lira ile 50 bin lira arasinda olmalari kaydiyla 'Dar Kapsamli Kasko' uygulamasindan yararlanabilecek. Poliçeye trafik poliçesi üzerinde kayitli hasarsizlik indirimi orani kadar özel indirim uygulanacak. Dar kapsamli sigortasi olan ve hasari olmayan sigortalilara 1 yil sonra istemesi durumunda yüzde 30 indirimli kasko yapilacak.
DAR KASKOYA KÜÇÜK EK
Süper Destek Sigortasi, zorunlu trafik sigortasinin üzerine dar kaskonun da eklenmesiyle olusan bir paket. Bu paketi alan sigortalilar, küçük bir fark ödeyerek küçük çarpmalar sonucu olusan hasarlar, herhangi bir sebeple cam kirilmasi gibi durumlarda poliçenin hasarsizlik indirimini bozmadan sigortalinin zararini tazmin ediyor. Milyonlarca araç sahibini rahatlatacak bu ilk uygulamalarin 1 Nisan tarihinden itibaren genislemesi ve pahali sigorta korkusunun da sona ermesi bekleniyor. Sigorta sirketleri, yeni ürünlerini ise simdilik gizlemeyi tercih ediyor.
KAMERALAR KAYITTA
Hasar durumunda karsilikli anlasarak kaza olmadigi halde olmus gibi göstererek zarari sigortali araçtan tahsil edilmesini önleyemeyen sigorta sirketler için "Kaskoda Rus Modeli"nin de yolu açiliyor. Bu modelde bütün araçlarda kamera bulundugu için kazalar görüntüleniyor ve islemler buna göre yapiliyor. Sigortacilik Genel Müdürlügü, bu uygulama için "yasal sikinti yok" açiklamasi yapti. Ayni sistem Ingiltere'de ise gönüllülük esasina göre uygulaniyor. Sigorta sirketleri 26 yasinin altindaki gençlere "Aracinizin önüne ve arkasina kamera taktirirsaniz size yüzde 15 indirim yapariz" teklifi götürüyor. Böylece sirketler haksiz ödemeleri önlemeyi planliyor.
Ensonhaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284