17 Milyon Araca Takilacak

Kanun tasarisina göre, araçlarin plakasina çip, ön camlarina ise barkodlu etiketler yapistirilacak. Sistemle karayollarinda seyreden tüm araçlarin hareketleri adim adim izlenebilecek. Yeni plakalarin vatandasa maliyetinin yaklasik 20 TL olacagi belirtiliyor.

17 Milyon Araca Takilacak

Bugün gazetesinde yer alan habere göre; Emniyet Genel Müdürlügü'nün hazirladigi projeye göre, araç plakalari çipli olanlarla degistirilecek. Tescile kayitli tüm araçlarin iki plakasina "kriptolu" çip, ön camlarina ise "barkodlu" etiketler yapistirilacak. "Elektronik Araç Kimliklendirme ve Araç Takip Sistemi" adli projede sistem, radyo frekansi ile tanimlama teknolojisi temelinde çalisacak. MOBESE ile Karayollari Genel Müdürlügü'nün otoyollardaki güvenlik kameralari sisteme entegre edilecek. Böylece karayollarinda seyreden tüm araçlarin hareketleri adim adim izlenecek.
FAILLER HEMEN YAKALANACAK
Karayollari Trafik Kanunu'nda degisiklik öngören tasarinin TBMM'de kabul edilmesinden sonra hayata geçirilmesi öngörülen proje ile 17 milyon 33 bin 413 araç plakasi degistirilecek. Çipli plaka sistemi; terör, kaçakçilik, asayis gibi suçlara karisan faillerin kisa sürede yakalanmasi ile ölümlü yaralamali kazalarla sonuçlanan trafik ihlallerinin en aza indirilmesini saglayacak. Sistemin etkin hale getirilmesinin ardindan devlet büyükleri gibi önemli kisiler ile emniyete tahsisli araçlarin durumlari karayollarinda daha rahat degerlendirilebilecek. Barkodlu etiketleri araçlarin camlarina sadece yetkili personel yapistiracak.
PLAKAYI EMNIYET BASACAK
Cama yapistirilacak etikette araçlarin sase numarasi yer alacak. Güvenlik nedeniyle çipli plakalari Emniyet Genel Müdürlügü üretecek. Proje ile birlikte "sabit" plaka uygulamasina geçilecek.
YABANCILAR DA TAKIP EDILECEK
Proje ile gümrükten geçis yapan yabanci plakali araçlarin camlarina takilacak etiket ile ülke içindeki güzergahlarinin takip edilmesi de hedefleniyor. Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanligi'ndan görüs alinacak.
Milliyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284