19 Ilde Gören Göz Cihaz Basvurulari Basliyor

Görme engellilerin gitmek istedikleri yere ulasmalarini saglayan Gören Göz cihazlari için 2014 yili kapsaminda 19 ilde basvurular basliyor. Gören Göz cihazlari için Adiyaman, Antalya, Artvin, Aydin, Bingöl, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakir, Edirne, Gaziantep, Gümüshane, Igdir, Kahramanmaras, Karaman, Konya, Mardin, Sanliurfa ve Yozgat dahil toplam 19 ilde dagitilmak üzere basvuru alinacak.

19 Ilde Gören Göz Cihaz Basvurulari Basliyor

Gören Göz cihazi, görme engellilerin ulasmak istedigi yere sesli komutlar yardimiyla yürüyerek ve/veya otobüs, metro gibi toplu tasim araçlarini kullanarak gidebilmesi amaciyla donanim ve yazilimdan olusan ve GPS alicisina gelen koordinat bilgilerinin sayisal harita yardimiyla islenmesiyle görme engelliyi sesle veya tusla gitmek istedigi adrese dogru yönlendirecek olan bir cihazdir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ile Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi isbirligi ile gerçeklestirilen ve görme engellinin bilgi çaginin getirmis oldugu yeniliklerden faydalanmasi amaciyla hazirlanan Gören Göz cihazlari sahip oldugu navigasyon özelligi sayesinde görme engellilerin erisilebilirligini kolaylastirmak üzere tasarlandi.
Gören Göz Cihazlari görme engellilerin gitmek istedikleri yere yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu tasima araçlarini kullanarak sesli komutlar yardimiyla daha kolay ve hizli bir sekilde gidebilmesi amaciyla tasarlandi. Güncellenen yeni yazilim ve cihazla birlikte 2014 yilinda dagitimi planlanan 5.000 gören göz cihazinin dagitimi için basvurular 3 Mart 2014 tarihinden itibaren basliyor. Gören Göz cihazlari için Adiyaman, Antalya, Artvin, Aydin, Bingöl, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakir, Edime, Gaziantep, Gümüshane, Igdir, Kahramanmaras, Karaman, Konya, Mardin, Sanliurfa ve Yozgat olmak üzere toplam 19 ilde ikamet eden veya bu illerde üniversite egitimi gören görme engelli vatandaslar 3 Mart 2014 tarihinden itibaren söz konusu illerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlüklerine basvuruda bulunabilecekler.
Teslim edilen evraklar görevli personel tarafindan incelenerek basvuru kaydi ile kontrol edilmesini müteakiben basvurular onaylanacaktir. Basvurularin kabul edilmemesi halinde ilgililere bilgi verilecektir. Cihazlar basvuru tarihi esas alinarak teslim edilecek olup, cihazin görme engelli vatandaslara dagitimi Bakanligimiz il müdürlükleri araciligi ile saglanacaktir.
Gören Göz Cihazi almak üzere basvuruda bulunan kisilerin cihazlarini alacaklari yer ve tarih bilgileri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin web sayfasindan ilan edilecektir. Ayrica kisiler bu internet adresinden TC Kimlik Numaralan ile basvurularinin onaylanip onaylanmadigini ve islemlerinin hangi asamada oldugunu da ögrenebileceklerdir.
Gören Göz cihazi için basvuru kosullari
• Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olmak.
• 15 ve üzeri yas grubunda bulunmak.
• Görme özrünü belirten 16.12.2010 ve 27787 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge giren Özürlülük ölçütü. Siniflandirmasi ve Özürlülere Verilecek saglik Kurulu Raporlari Hakkinda Yönetmelige uygun olarak alinan özürlü Saglik Kurulu Raporuna göre görme özrüne iliskin tüm vücut fonksiyon kaybi orani %80 ve üzerinde olmak.
• Görme özürlünün birden fazla özrünün olmasi halinde görme özrüne iliskin oran dikkate
• Gören göz cihazini kullanmaya engel teskil edecek isitme, zihinsel veya el ve parmaklarini kullanmayacak derecede ortopedik özrü bulunmamak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284