2 Subat Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlandi

2 Subat Dünya Sulak alanlar günü Karaman’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandi.

2 Subat Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlandi
Orman ve Su Isleri 8.Bölge Müdürlügü’ne bagli Karaman Sube Müdürlügü tarafindan 2 Subat Dünya Sulak Alanlar günü nedeniyle Ibrala Barajinda düzenlenen etkinlikte konusan Sube Müdür Vekili Nazmi Kaplan, “Sulak alanlar, yaban hayati ve çesitli bitki türlerine ev sahipligi yapmakla birlikte basta temiz su temini olmak üzere balikçilik, tarim ve hayvancilik, saz kesimi, turba çikarilmasi, av turizmi ve rekreasyonel faaliyetlere sagladigi imkânlar sebebiyle de insanlar için yasam alanlari olarak öngörülmüstür. Dünyadaki iklim degisikliginden önemli derecede etkilenmesi beklenen ülkelerden birisi olan Türkiye’de bu etkiyi en az dereceye indirecek ve gelecek nesiller için hayati öneme sahip olan sulak alanlarimizi korumak ve gelistirmek amaci ile Orman ve Su Isleri Bakanligi büyük bir gayret sarf etmektedir” dedi.
Sulak alanlarin korunmasi için 1971 yilinda Iran’in Ramsar kentinde imzalanan Ramsar Sözlesmesine Türkiye’nin 1994 yilinda taraf oldugunu belirten Kaplan, “Ülkemizde toplam alani 1milyon hektari asan 300’den fazla sulak alan bulunmaktadir. Bakanligimizca uluslararasi kistaslar dikkate alinarak yapilan degerlendirmelere göre bu alanlarin 135’i uluslararasi öneme sahip olup, bugüne kadar 13 sulak alandan Sultan Sazligi, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas Gölü ve Göksu Deltasi, Akyatan Lagünü, Kizilirmak Deltasi, Uluabat Gölü ve Gediz Deltasi, Yumurtalik Lagünü, Meke Gölü, Kizören Obrugu ve Kuyucuk Gölü sözlesme listesine dâhil edilmistir. Bu hassas alanlarin önemi, korunmasi ve akilci kullanimi konularinda kamuoyu bilincini gelistirmek maksadiyla Ramsar Sözlesmesinin imzalandigi tarih olan “2 Subat Dünya Sulak Alanlar Günü” her yil tüm taraf ülkelerde degisik temalarla kutlanmaktadir. Bu yil Sulak Alanlar Günü “Sulak Alanlar ve Turizm” temasi ile 2 Subat günü ilimiz Ibrala Baraji Havzasinda kutlanmistir” diye konustu.
Kaplan, son olarak Çevre ve Orman Bakanligi ile Federal Alman Çevre Doga Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanligi ve Alman Uluslararasi Isbirligi tarafindan yürütülen “Sulak Alanlar ve Iklim Degisikligi” projesi kapsaminda Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü ile birlikte Akgöl Eregli Sazliklari Sulak Alani 2012 yili programina alinarak geri kazanim ve restore çalismalarina baslanacagini sözlerine ekledi.
Buradaki törenin ardindan görevliler tarafindan baraj kenarina aç kalan kuslar için üç çuval yem birakildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284