2013`te Isçiye Fazla Mesai Yok!

Yapilan zamlarla vatandasin tepkisini çekerken, hükümet simdi de harcamalari kisma karari aldi.

2013`te Isçiye Fazla Mesai Yok!

Akaryakit, elektrik, dogalgaz ile alkollü içeceklerden alinan vergilerde yapilan yüksek artislar vatandasin tepkisini çekerken, hükümet simdi de harcamalari kisma karari aldi.
Yeni tasariya göre kamuda çalisan isçilere yeni yilda fazla mesai ödenmeyecek. Tasit alim izni yine Bakanlar Kurulu kararina baglanirken, Türk Silahli Kuvvetleri için taninan tasit alim istisnasi da kaldirilacak.
Kamu kurumlari, Maliye'nin izni olmadan uluslar arasi kuruluslara üye olamayacak, katilim payi ve üyelik aidati ödeyemeyecek. Kamu kresleri, misafirhaneleri, spor tesislerine hiçbir sekilde yeni personel alinmayacak.
Dün aksam saatlerinde TBMM'ye sunulan 2013 yili Bütçe Kanun Tasarisi'nda, harcamalari azaltmaya yönelik adimlar dikkat çekti. 'Mali kontrole iliskin hükümler' baslikli 8. maddede hangi harcamalarda sinirlamalar olacagi düzenlendi.
-ISÇIYI FAZLA ÇALISTIRMA!
Yeni bütçenin en önemli düzenlemelerinden birini de kamu isçilerine yönelik 'fazla mesai' konusu olusturdu. Hem kalici hem de geçici isçilere yaptirilacak fazla mesai ile personel giderlerinin asilmasi engellenecek.
Bunun için bütçenin baska tertiplerinden isçi ücreti ve fazla süreli çalisma ve/veya fazla çalisma ücreti' için hiçbir sekilde ödenek aktarmasi yapilmayacagi hükme baglandi. Ilgili kamu yöneticilerine, 'böyle bir taleple bize gelmeyin mesaji verilmis oldu.
-TASIT ALIMI IHALEYE TABI
Geçen yil oldugu gibi kamuya tasit alimi ancak çok acil ve zorunlu hallerde ilgili bakanligin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karari ile alinabilecek.
Türk Silahli Kuvvetlerine (Jandarma Genel Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanligi dâhil) ait tasitlardan, 10 yasini doldurmus olanlar, Milli Savunma veya Içisleri Bakanliginin karariyla mübadele yoluyla degistirilebiliyordu.
Aradaki fiyat farki da bütçeden karsilaniyordu. Ancak yeni yil için bu istisna da kaldirilacak ve bu tür talepler de Bakanlar Kurulu iznine bagli olacak.
Bütçe tasarisinda kamu tasit alimlarinin tüm istisnalari kaldirilarak, sadece Bakanlar Kurulu iznine tabi tutulmasi dikkat çekti. Öyle ki gerek TSK'nin gerekse Emniyet Genel Müdürlügü'nün tasit alimlarinin Kamu Ihale Kanununa tabi olmaksizin alinabilecegine iliskin 'istisna' hükmü de yeni bütçe tasarisinda yer almadi.
Bu durum, yeni yilda kurumlarin Kamu Ihale Kanunu hükümlerine göre tasit almak zorunda kalacaklari, seklinde yorumlandi.
-KRESLERE MISAFIRHANELERE BÜTÇEDEN PARA YOK!
Bütçede ilk kez kamunun islettigi egitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, çocuk bakimevi, kres, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin giderlerinin tamaminin bu tesislerin isletilmesinden elde edilecek gelirden karsilanacagi hüküm altina alindi. Buralarda yeni personel de görevlendirilemeyecek.
-ÖNÜNE GELEN YERE ÜYE OLMA!
Bütçe tasarisi ile kanun, kararname ve uluslar arasi anlasmalar geregi olanlar hariç, uluslar arasi kuruluslara üyelik Maliye Bakanligi'nin iznine olmasa da 'uygun görüsüne' baglandi. Maliye'den uygun görüs alinmadan, bu tür kuruluslara üye olunamayacagi, katilim payi ve üyelik aidati ödenemeyecegi düzenlendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284