2014 Yili I. Dönem Karaman Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi Tamamlandi

Istihdamin artirilmasi ve issizligin azaltilmasi; egitimin isgücü talebine duyarliliginin artirilmasina, isgücü arz ve talebinin dogru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikalarin gelistirilmesine baglidir. Bu hedef dogrultusunda Karaman ilinde isgücü piyasasinin talep boyutunu tespit edebilmek amaci ile Karaman Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü tarafindan 12 Mayis - 27 Haziran 2014 tarihleri arasinda 2014 Karaman Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi gerçeklestirilmistir.

2014 Yili I. Dönem Karaman Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi Tamamlandi

Karaman ilinde gerçeklestirilen bu talep arastirmasi ile; Karaman’daki isgücünün yapisi, sektörler bazinda çalisanlarin mesleklere ve cinsiyete göre dagilimlari, ihtiyaç duyulan isgücü için talep edilen egitim ve beceri durumlari, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yili ortasinda isgücü piyasasinda mesleki degisim beklentilerine iliskin bilgiler derlenmistir.
Bu çalisma ile birlikte Karaman’in isgücü piyasasinin fotografi çekilerek Karaman’daki sektörlerin isgücü ihtiyaci tespit edilmistir. Çalisma sonucunda Karaman düzeyinde iktisadi faaliyet kolunda (sektörel) olarak istatistiksel ve anlamli tahminler üretilmistir.
ARASTIRMA BILIMSEL VE ANLAMLI SONUÇLARA SAHIPTIR
Alan çalismasi Türkiye Istatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Karaman’daki özel sektörde faal olan 10+ istihdamli isyerlerinde gerçeklestirilmistir. Uluslararasi sektörel ve mesleki siniflandirmalar kullanilarak yapilan arastirmada Karaman’da tam sayim yöntemi ile çalisilmistir. Yani Karaman ilindeki 10+ istihdamli özel sektör isyerlerinin tamami ziyaret edilmistir. Toplamda 477 isyeri bizzat ziyaret edilmis, bu isyerlerinin 440 tanesine ise isyeri bilgi formu uygulanmistir.
Çalisma kapsaminda Karaman ilinde 945 kisilik açik is bulunmaktadir. Buna ek olarak, Karaman’in “açik is orani” % 3,8 olarak hesaplanmistir. Baska bir deyisle, Karaman’da her 100 kisilik kadronun 96,2’si dolu 3,8’i ise bos olup doldurulmaya hazirdir. Saha çalismasinda ziyaret edilen isyerlerinin % 32,8’i, açik isi oldugunu belirtmistir. Baska bir ifade ile, her 3 isyerinden 1’inin açik isi bulunmaktadir. Açik isler için yaklasik olarak yüzde 35 oraninda asgari bir egitim düzeyi talep edilmektedir. Açik isler için yüzde 20,5 oraninda lise alti egitimliler, yüzde 7 lise ve dengi egitimler ve yüzde 6,1 lise üstü egitimliler ve yüzde 0,3 oraninda çiraklik egitimi sahipleri ragbet görmektedir. Açik isler için talep edilen ek beceriler incelendiginde; açik islerin yüzde 66,9’u için meslege iliskin yeterli bilgi, 51,7si için fiziksel yeterlilik, yüzde 17,1’i için takim çalismasi becerileri, yüzde 6,5’i için bilgisayar kullanimi, yüzde 5’i için iletisim ve ifade etme, 4,2’si için etkin hesap yapabilme, yüzde 3’ü için sorun çözme ve bagimsiz karar verme becerileri, yüzde 1,8’i için proje tabanli çalisma, yüzde 1,5’i için satis ve pazarlama, ve yüzde 0,’5i için yabanci dil yeterliliginin talep edildigi tespit edilmistir.
Sektörlere göre en yüksek açik is orani yüzde 12,1 ile su temini; kanalizasyon, atik yönetimi ve iyilestirme faaliyetleri sektöründe tespit edilmistir. Su temini; kanalizasyon, atik yönetimi ve iyilestirme faaliyetleri sektörünü yüzde 9,9 açik is orani ile madencilik ve tas ocakçiligi sektörü ve yüzde 4,7’lik açik is orani ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara tasitlarinin ve motosikletlerin onarimi sektörü izlemektedir.
Karaman’da kaydedilen 945 açik isin arasinda ise; bisküvi imalat isçisi (173), madenci (genel) (140), çikolata imal isçisi (101), gaz alti kaynakçisi (30), temizlik görevlisi (26), mermer isçisi (25), ambar depo görevlisi (21), plastik dograma/PVC dograma imalat ve montajcisi (16) meslekleri basi çekmektedir.
Karaman Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasina göre, isverenlerin Karaman’da ilk 6 ayda 713 kisilik isgücü temin güçlügü sonucuna ulasilmistir. Çalisma kapsaminda ziyaret edilen isyerlerinin % 35’inin (446 isyerinden 155’i) eleman temininde güçlük çektigini belirtmistir. Baska bir deyisle, yaklasik her 3 isverenden 1’i isgücü piyasasinda aradigi elemani bulurken zorlanmistir.
Arastirma kapsaminda isyeri ziyaretleri sirasinda görüsülen isverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmustur. 713 kisilik isgücü temin güçlügünde, en fazla güçlük çekilen meslekler; madenci (genel) (140), bisküvi imalat isçisi (96), agaç biçme makinesi operatörü-hizar (31), hamal (27), gaz alti kaynakçisi (23), insaat elemanlari kalipçisi (16), tornaci(torna tezgâhi isçisi) (13), akar yakit satis elemani (pompaci) (13) meslegidir.
Karaman Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi sonuçlari 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 916 kisilik net artisin beklendigini bize göstermektedir. Baska bir deyisle, isverenler bugüne kiyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamin net olarak % 3,9 artmasini beklemektedir.
30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle 916 kisilik net istihdam artisinin oransal olarak dagilimina bakilacak olursa, en yüksek net istihdam artisi beklenen üç sektörün; yüzde 64,5 ile imalat, yüzde 14,6 ile madencilik ve tas ocakçiligi yüzde 6,5 ile insaat ve yüzde 5,5 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara tasitlarinin ve motosikletlerin onarimi sektörleri oldugu gözlemlenmistir.
Bisküvi imalat isçisi, madenci (genel), çikolata imal isçisi, sekerleme imal isçisi (makineyle), insaat elemanlari kalipçisi (elle), temizlik görevlisi, diger imalat ve ilgili isçiler (elle), camci(bina), makineci (dikis) ve parke döseyicisi meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artisi beklenen mesleklerdir. Buna karsilik; peynir imal isçisi, mobilya paketleme isçisi, depo hamali, muhasebeci, firinci ustasi-unlu mamuller, müteahhit-insaat sektörü, otomotiv elektrikçisi, asçi, sekreter ve ambar/depo görevlisi meslekleri ise 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam azalis beklentisinin oldugu mesleklerdir.
KARAMAN ISGÜCÜ PIYASASI ANALIZI RAPORLASTIRILMAKTADIR
Çalismanin sonuç raporunda Karaman’in isgücü piyasasi arz ve talep yönüyle ele alinarak Karaman’in isgücü piyasa yapisi ve isgücü piyasasinin ihtiyaçlari ortaya konulacaktir. Aktif Istihdam Politikalarinin; özellikle de isgücü yetistirme kurslarinin tespit edilen ihtiyaçlara göre açilmasi planlanmaktadir.
Karaman Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü Karaman Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel isgücü piyasa yapilarinin ve isgücü piyasasi ihtiyaçlarinin daha iyi anlasilmasini hedeflemektedir. Ayrica Karaman ilinde gelistirilecek istihdam politikalari; arastirmanin sonuçlari dikkate alinarak olusturulacaktir. Isgücü yetistirme kurslari, tespit edilen ihtiyaçlara göre açilacaktir. Önümüzdeki dönemde de, Karaman Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü tarafindan her yil en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda arastirmalar yapilmasi hedeflenmektedir.
Bu verilerin daha kapsamli ve ayrintili sonuçlarinin da kapsandigi “Karaman Isgücü Piyasasi Arastirma Raporu” 2014 yili Ekim ayi içerisinde yayinlanacaktir. Bu Rapor kapsaminda Karaman isgücü arzi ve talebine iliskin temel veriler derlenecektir. 2014 Karaman Isgücü Piyasasi Arastirma Raporu’na, Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügü’nün resmi internet sitesinden (//www.iskur.gov.tr/kurumsalbilgi/raporlar.aspx#dltop) ulasim mümkün olacaktir.
Arastirmanin; ilgili kamu kurum ve kuruluslarina, çalisma hayatinin tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, arastirmacilara ve tüm kamuoyuna faydali olmasi beklenmektedir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284