2014’de Karaman`la Birlikte Üç Ile Su Kotasi Geliyor

Geçimin büyük bir bölümünün tarim ve hayvancilikla saglandigi Karaman’a 2014 yili itibariyle su kotasi uygulanacak. Ilimizle birlikte su kotasi konulacak diger iller Aksaray, Konya ve Nigde, su kotasi getirilmesiyle bu bölgelerde hayvancilik ve tarimin bitecegi endisesi tasimaya basladi.

2014’de Karaman`la Birlikte Üç Ile Su Kotasi Geliyor

Nüfusunun yüzde 70’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray’da, 2014 yilinda uygulamaya baslanmasi planlanan su kotasi endisesi yasaniyor.
2014 yilinda KOP Bölgesi’nde yer alan illerde uygulanmasina baslanacak olan su kotasi, Aksaray’da Tarim Platformunu harekete geçirdi. Ticaret Borsasi Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen degerlendirme toplantisina Borsa Baskani Hamit Özkök, Tarim Platformu ve Ziraat Odasi Baskani Emin Koçak, Koyun ve Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Mahmut Aktürk, Aksaray Üniversitesi’nden (ASÜ) Prof. Dr. Mustafa Afsin, Doç. Dr. Levent Atlas, Konya Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bilgehan Naz ve üniversitelerden çok sayida uzman katildi. Bölgede yer alan Aksaray, Konya, Karaman ve Nigde illerinde 2014 yili itibari ile su kotasi getirilecegini belirten Aksaray Ticaret Borsasi Baskani Hamit Özkök, su kotasinin uygulamaya geçmesinin Aksaray’in tarim ve hayvanciliginin bitmesi anlamina geldigini savundu. Bunun için Ticaret Borsasi basta olmak üzere Tarim Platformu ile birlikte bir ekip kurduklarini belirten Baskan Özkök, ekip ve üniversitedeki uzmanlarla bir araya gelerek konuyla ilgili degerlendirme yaptiklarini söyledi. Su kotasi kapsaminda Aksaray’in su kotasinin 200 tona düsürülecegini belirten Özkök, “Gelecekteki Aksaray’in su potansiyelini, su rezervini ve bundan sonra Aksaray’da üreticilerimizin yasanabilir düzeyde üretim yapmalari için su rezervleri basta olmak üzere dis havzalardan da su getirme adina proje üretmek için bir ekip olusturduk. Aksaray’a ve bölgedeki illere su an geçtigimiz yil içerisinde 200 ton su uygulamak üzere bir kota tahsis edildi. Fakat biz bu tahsisi Tarim Platformu nezdinde gerekli makamlara ulastirdik ve 2 yil gibi bir erteleme gerçeklesti. Ama 2 yil sonra bu uygulanacak su kotasinin üreticilerimize çok büyük magduriyetler gösterecegi asikardir. Biz su anda yesil bitkilerde, yonca ve pancar üretiminde bin tonluk bir su ihtiyaci gerçeklesmektedir. Bin ton uyguladigimiz suyun 200 tona düsmesi demek Aksaray’in tariminin ve hayvanciliginin bitmesi demektir. Bunu da Aksarayli siyasiler, otoriteler ve ilgili makamlar göz ardi edemez ve duyarsiz kalamaz. Bu düsüncelerle uygulanacak kotanin basta üreticilere ve bölgedeki yatirimcilara ve hayvancilara, Aksaray’in gelisimine zarari olacagindan dolayi böyle bir projenin hizla ilerlemesi için bir ekip olusturduk. Bu ekip insallah önümüzdeki günlerde iyi projeler hazirlayacak diye düsünüyorum” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284