2016’yı Nasıl Geçirdik?

Karaman’da 2016 yılının Mart ayında yaşanan önemli gelişmelerden başlıklarla geçtiğimiz yılı hatırlamaya devam ediyoruz.

2016’yı Nasıl Geçirdik?

1 MART- Karaman’da köpek meselesi yüzünden çıktığı iddia edilen silahlı kavgada, 1 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı.  
- İhracat, Şubat ayında 14 ayın ardından ilk kez artış göstererek yüzde 3,1 yükselişle 10 milyar 790 milyon dolar oldu.
- İlimizin köklü ailelerinden Kayserilioğlu eşrafından emekli öğretmen Celalettin Kayserilioğlu hafta sonunda uzun zamandır çektiği rahatsızlığından kurtulamayarak hayatını kaybetti.
2 MART- Yılda dört kez toplanan ve 2016 yılının ilk İl İdare Şube Başkanları toplantısı, Vali Murat Koca Başkanlığında gerçekleştirdi.
- Karaman'da, denetimli serbestlikten yararlanan Ercan Sebetçi, kamu yararına ücretsiz olarak çalışma cezasını çektiği Karaman İmam Hatip Ortakokulunda sigortalı olarak çalışmaya başladı. 
3 MART- Bu yıl eğitime açılması planlanan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Karaman Havacılık Meslek Yüksekokulu’na öğretim görevlisi alınacak.
- AK Parti Milletvekili Dr. Recep Şeker, Karaman’da Pide fırınlarının ruhsatları ile ilgili yaşanan sorunun çözüldüğünü söyledi. 
-2015 yılı içerisinde ilimizde bin 889 kişi evlenirken bu sayının bir önceki yıla göre %2 oranında azaldığı belirtildi. 2015 yılında en fazla evlenme 114 bin 382 çift ile İstanbul’da gerçekleşirken Karaman, bin 889 çift ile 64’üncü sırada yer aldı. 
4 MART- Karaman’ın Ayrancı ilçesi Yarıkkuyu köyündeki evinden ava gitmek için çıkan ve 40 gündür tüm arama çalışmalarına rağmen haber alınamayan 16 yaşındaki İbrahim Tok'un cansız bedeni boş arazide bulundu. 
-Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, muhtarlarla birlikte kısa zaman içerisinde Karaman'ı hak ettiği yere taşıyacaklarını söyledi.
- Karaman Kent Konseyi “Temiz Karaman Sağlıklı Nesiller” projesi kapsamında, kuruyemiş satan esnafları ziyaret ederek kabuklu kuruyemişlerin oluşturduğu çevre kirliliğini anlatan broşür dağıttı. 
5 MART- Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, 2016 yılı içerisinde Larende, Sümer, Yenişehir ve Şeyh Edebali Mahallelerinin yüzde 70’lik kısmına doğalgaz ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
- İlimizde ekmek kalitesinin artırılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan “Karaman’da Mevcut Ekmek Kalitesinin Artırılması Projesi” kapsamında her hafta bir fırında ekmek üretimi gerçekleştiriliyor.
7 MART- Karaman’ın Ayrancı ilçesi yakınlarında 15 günlük bebek karayolu kenarına terk edildi. Edinilen bilgiye göre, Ayrancı-Ereğli karayolunun 4. kilometresinde aracıyla seyahat eden İbrahim Dölek, yol kenarında bebek taşıma çantası gördü. Aracını durduran sürücü, çantanın içinde bir bebek olduğunu ve yaşadığını fark edince yakınlarındaki Jandarma Komutanlığı'na gitti. İlçede yapılan ilk kontrollerde 15 günlük olduğu öğrenilen erkek bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
- KMÜ Yunus Emre Yerleşkesi içerisinde temel atma töreni 10 Ekim 2012’de gerçekleştirilen ve inşaatına devam edilen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Camii, kılınan cuma namazı ile birlikte ibadete açıldı.
8 MART- Karaman Belediyesi, bütçe görüşmeleri devam eden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerine arabaşı, elma ve helva ikramında bulundu. Karaman'ı her platformda tanıtmak, tarihimizi, kültürümüzü ve soframızı en iyi şekilde anlatmak için çaba gösteren Karaman Belediyesi, yöresel yemeklerimizden olan Arabaşı çorbasını, lezzeti ile ünlenmiş tatlılarımızdan Ermenek helvasını ve Karaman elmasını, 81 ilin milletvekili ile buluşturdu.
-MEVKA, 2016 Yılı Ocak Ayı Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi 4 Mart 2016 Tarihli ve 29643 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Ocak ayında Konya ve Karaman’dan 45 firma yaklaşık 180 Milyon TL’ lik Yatırım Teşvik Belgesi aldı.
- Konya'nın Hadim ilçesindeki Yerköprü şelalesine düşmesi sonucu boğularak ölen 15 yaşındaki lise öğrencisi Süleyman Uğuz, memleketi Karaman’da toprağa verildi. Süleyman Uğuz'un cenaze namazı öğle vakti Yeşil Cami'de kılındı. Uğuz, kılınan cenaze namazının ardından dualarla Hamidiye mahallesindeki şehir mezarlığında toprağa verildi. 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla vereceği resepsiyona Karaman’dan Dilek Kılıçoğlu ile doğuştan bedensel engelli 11 yaşındaki kızı Neslihan Kılıçoğlu’nun davet edilmesi aileyi sevince boğdu. 
9 MART- Şırnak’ın İdil ilçesinde güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada 2 polis şehit oldu, 3 polis yaralandı. Çatışmada şehit olan Özel Harekat Polislerinden Hakan Yılmaz’ın eşinin Karamanlı olduğu öğrenildi.
- Karaman’da iki bölge turistik yol ağı kapsamına alındı. Karaman’ın Kalesiyle, Çeşmeli Kilisesi, Tartan Evi, Binbir Kilisesi, Madenşehri, Değle Örenyeri, Taşkale ve İncesu Mağaları gibi önemli kültürel değerlere sahip olduğunu ifade eden AK Parti Karaman Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, Karaman’ı turizm de cazibe merkezi haline getirecek projeleri hayata geçirmek istediklerini söyledi.
-26. Dönem Genel Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un köklerinin de Karaman’dan Makedonya’ya göç eden göçmenlerden olduğu öğrenildi.
10 MART- Şırnak’ın İdil ilçesinde teröristlerle girdiği çatışmada ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit düşen Özel Harekat Polisi Hakan Yılmaz, Karaman’da binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı.
- İlimizde sağlık alanında hizmetlerini sürdüren ve deneyimli hekim kadrosuyla Karamanlıların tercih ettiği Mümine Hatun Hastanesi’nde ilk kez boyun fıtığı ameliyatı gerçekleştirildi.
11 MART- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu ile Genç Sosyal Bilimciler Derneğinin ortaklaşa düzenlediği Üçüncü Ulusal Gençlik Tartışmaları kapsamında siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve çeşitli üniversitelerden öğrenci kulüpleri Karaman’da buluştu.
- Karaman Belediyesi, Almanya'nın Berlin kentinde bu yıl 50.’si düzenlenen dünyanın en prestijli turizm fuarı olan ITB Berlin 2016 Turizm fuarına katıldı. 
- İlimiz TEMA Vakfı İl Temsilcisi ve Selçuklu Ltd. Şti sahibi Muttalip Yıldırım’ın oğlu vefat etti. 25 yaşındaki Yasin Yıldırım uzun zamandır çektiği hastalığa yenik düşerek 10 Mart Perşembe günü hayatını kaybetti.
12 MART- Maliye Bakanlığı Müsteşarı hemşerimiz Seyit Ahmet Baş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından YÖK üyeliğine seçildi.
- İlimizde Otelcilik sektörüne hızlı bir giriş yapan ve hizmet vermeye başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesine karşın Karaman’ın beğenilen konaklama merkezleri arasına giren Kent Otel, Sevgi Evlerinde kalan kimsesiz çocukları konuk etti.
- Karaman’da çıkan bıçaklı kavgada ağır yaralanan genç, kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetti. 
- Karaman Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB) tarafından hazırlanan gıda maddeleri ile dolu 3 tır Kilis'teki Suriyeli mültecilere ulaştırılmak üzere yola çıktı. 
14 MART- Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Bölgede tarımın sürdürülebilirliğinin; arazi toplulaştırması, kuru tarım alanlarına doğrudan anıza ekim gibi koruyucu tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması, mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve su yönetiminin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi ile sağlanabileceğini söyledi.
- Türkiye İstatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlüğü bitkisel üretim istatistiklerinden yola çıkarak kuru fasulye üretiminde 2015 yılında Konya’nın Türkiye genelinde birinci, Karaman’ın ise ikinci olduğunu açıkladı.
- Karaman’da, annesinin üzerine kapıyı kilitleyerek komşusuna giden kızı, eve döndüğünde polis, itfaiye ve sağlık ekibini evin önünde görünce annesine bir şey olduğunu düşünerek baygınlık geçirdi. 
15 MART-13 Mart Pazar akşamı saat 18.45’de Kızılay Meydanında gerçekleştirilen canlı bomba terör saldırısında hayatını kaybeden 37 vatandaştan ikisinin Karamanlı olduğu öğrenildi. Patlamada Karamanlı hemşerilerimiz Cumhuriyet Halk Partisi Keçiören eski İlçe Başkanı Mehmet Yurtseven ile aslen Ermenek ilçesi Elmayurdu köyünden olan 16 yaşındaki Destina Peri Parlak hayatını kaybetti.
- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (KMÜBESYO) öğrencisi ve milli sporcumuz Soner Demirtaş, Avrupa Güreş Şampiyonasında erkekler serbest stil 74 kiloda altın madalya kazandı.
16 MART- Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, birkaç gündür kamuoyunu meşgul eden ve yerel ve ulusal basının yanı sıra sosyal medyada yer alan bir sınıf öğretmeninin erkek öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddialarına yönelik haberler için yayın yasağı getirdi.
-Karaman Belediye Başkanı Eruğrul Çalışkan, geçtiğimiz gün sona eren ve Karaman Belediyesi’nin de yer aldığı Berlin Uluslararası Turizm Fuarı’nın, Karaman turizmine büyük katkılar sağlayacağına inandığını belirterek turizm ve tanıtım çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini söyledi.
- Kamu Hastaneleri Birliği Karaman Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan uzman hekim sıkıntısının giderilmesi için yürütülen çalışmalara ilimizden de destek verildiğini belirtti.
- Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Kemal Kaynaş Stadyumunda yapılan bakım onarım çalışmaları kapsamında, halkın daha rahat yürüyüş yapmalarını sağlamak amacıyla yürüyüş parkurunu ışıklandırdı.
17 MART- Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında cinsel istismar soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Murat Ünlü’nün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından görevden alındığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.
- İlimiz İmam Hatip Ortaokulu’nda okuyan öğrenciler Hakkari’de görev yapan polisler için mektup yazarak Hakkarı İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiler.
- Sağlık Bakanlığı tarafından Karaman'a tahsis edilen 4 yeni ambulans, düzenlenen törenle hizmete başladı. 
18 MART- Karaman’da bir öğretmenin 10 küçük çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddialarıyla ilgili olarak Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Karaman Şubesi üyeleri, Cumhuriyet Parkı’nda bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı.
- PTT Karaman OSB Şubesi hizmete girdi.
19 MART- Yurtta hafta başından itibaren etkili olan soğuk ve yağışlı hava ekili alanlara da zarar verdi. Karaman’da çiçek açan meyve ağaçlarını don vururken Karaman Bölgesi Sulama Kooperatifleri Üst Birliği Başkan Yardımcısı Sami Yaşar, Karamanlı elma üreticilerinin iki gündür bahçelerinde sabahladıklarını söyledi.
- Karaman’da, kendisini polis ve savcı olarak tanıtarak iki kişiden 6 bin 450 TL ile bin 235 Euro alan şahıs, bindiği ticari taksiyle kaçarken polis tarafından yakalandı. 
21 MART- AK Parti Karaman İl Teşkilatı’nın Mart ayı İl Danışma Meclisi Toplantısında konuşan AK Parti Karaman Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, AK Parti iktidarında Türkiye ve Karaman’da yapılan çalışmaları değerlendirdi.
- Karaman’da çalıştığı 3 katlı inşaatın son katından düşen kalıp ustası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 
- Karaman’da intihar etmek için inşaat halindeki 13 katlı apartmanın çatısına çıkan şahıs, eşi tarafından ikna edilerek aşağıya indirildi. 
22 MART- Karaman Barosu Başkanı Oktay Yılmaz, bir öğretmenin bazı öğrencilere istismarda bulunduğu iddialarına ilişkin şöyle konuştu: "Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcımız tarafından iddianame hazırlanmış, 16 Mart'ta 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı, hürriyeti tahdit, kasten yaralama ve müstehcen görüntüleri izletme' suçlarından 600 yıla yakın bir süre ile sanığın cezalandırılması için Karaman Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmıştır." 
- Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesinde hasta taşıyan ambulansın önce otomobile ardından bir otobüs firmasına ait yazıhaneye çarpmasıyla 6 kişi yaralandı. 
23 MART- CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Karaman'da yaşanan cinsel istismar olayının sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi. 
- AK Parti Karaman Milletvekilleri, Karaman'da görev yapan kurum müdürleri ile bir araya gelmeye devam ediyor. Toplantılarda ilimizde gerçekleştirilen yatırım ve hizmetler tüm detayları ile değerlendiriliyor.
- Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, 51 ilde uygulanan ilave 6 puanlık indirimde aranan 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerinin sigorta primi teşvikinden yararlanabileceğini açıkladı.
- Suriye’deki iç savaştan kaçıp ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığınan 16 yaşındaki Hazem Kataie, Karaman’da hem Türkçesini geliştirdi, hem de Türkçe şarkılar söylemeye başladı. Hazem, Türk yurdunda Türk gibi yaşadığını söyledi.
- İlimizde meydana gelen trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Bir kişi de ağır yaralandı.
Edinilen bilgiye göre Akçaşehir-Beydili köy yolunda meydana gelen kazada Kerim Yiğit isimli genç hayatını kaybederken, Hasan Karakaya ağır yaralandı.
- İlimizde geçtiğimiz gün kendisini vatandaşa polis ve savcı olarak tanıtan ve bu yolla 44 bin liralık dolandırıcılık yapan şahıs polisin sıcak takibi sonucu Mersin’in Erdemli ilçesinde yakalandı.
24 MART- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Karaman’da meydana gelen olaylar hakkında Bakan Sema Ramazanoğlu’nun yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını belirtti.
- Karaman Belediyesi su tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla “Suyunu Boşa Harcama” başlıklı broşür dağıtarak vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet etti.
- Karaman’da, kendini polis ve savcı olarak tanıtarak bir kişiden aldığı 15 bin lira ile kaçarken polis tarafından otogarda yakalanan şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 
25 MART- Bu yıl eğitim-öğretime açılacak olan Havacılık Meslek Yüksek Okulu’nda hazırlıklar tüm hızıyla sürerken Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Saldıraner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alim Işık, okul binasının son durumu ve yapılan çalışmaları yerinde görmek üzere ilimize günü birlik ziyaret gerçekleştirdiler.
- Karaman'da sabah saatlerinde başlayan şiddetli rüzgar hayatı olumsuz yönde etkilerken, bir apartmanın yıkılan bacası otomobilin üzerine düşerek maddi hasarlara yol açtı. 
26 MART-14. Uluslararası Konya Tarım Fuarında düzenlenen “Ülkemizin Tarım Politikaları ve Projeleri” konulu konferansta konuşan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, tarım ve gıda sektöründe marka şehir Konya’nın bu sektörlerde referans merkezi haline geldiğini söyledi.
- Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Merkez Yönetim Kurulunun almış olduğu karar ile 81 il'de Gençlik Kolları eş zamanlı bir şekilde 24 Mart Perşembe günü Ensar Vakfı ve Kaimder" için suç duyurusunda bulunarak basın açıklaması yaptı.
28 MART- İlimize bağlı Ermenek ilçesinde meydana gelen trafik kazasında kamyonla çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.
- Bölge genelinde etkili olan soğuk hava nedeniyle Meteoroloji İşleri Konya Bölge Müdürlüğü, 28-29-30 Mart tarihleri için zirai don uyarısında bulundu.
29 MART- Karaman’da kontrolden çıkan otomobilin tarlaya takla atması sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. 
- Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Karaman Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği “Kalbin İçin Pedal Çevir” etkinliği düzenlendi.
30 MART- Sağlık Bakanlığı tarafından tıbbi ve mesleki alanlarda yapmış oldukları başarılı çalışmalar nedeni ile Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ne bağlı olarak hizmet veren doktorlara başarı belgeleri verildi. 
- Karaman’da, üç aracın karıştığı trafik kazasında alev alan hafif ticari araç itfaiye tarafından söndürüldü. 
31-TOKİ Karaman’da 998 Konut daha inşa edecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284