2021 Afet Eğitim Yılı Etkinlikleri Sürüyor

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi ile Karaman İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ düzenlendi.

2021 Afet Eğitim Yılı Etkinlikleri Sürüyor

2021 yılının İçişleri Bakanlığı tarafından Afet Eğitim Yılı olarak belirlenmesinin ardından Karaman Valiliği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereğince düzenlenen çevrimiçi eğitime Rektör Prof. Dr. Namık Ak, üniversite personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Oturum yönlendiriciliğini KMÜ Rektör Danışmanı ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sefa Usta’nın yaptığı eğitime Karaman AFAD İl Müdürü Şerife Han konuşmacı olarak katıldı.

“Bir olay vuku bulduğu zaman değil, öncesinden tedbir almak önemli”

Eğitim öncesi kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Namık Ak, “Valiliğimiz ile imzalamış olduğumuz protokol kapsamında düzenlenen bu eğitim bizler için büyük bir önem arz ediyor. Eğitim, doğru ve zamanında alınan tedbirler çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup çok yerinde bir adım. Bir olay vuku bulduğu zaman değil, öncesinden tedbir almak önemlidir. AFAD zaten farkındalık oluşturmak için kuruldu. Türkiye çapında da bu yaygınlaştırılıyor ve bu çok doğru bir hadise. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” dedi.

Rektör Namık Ak'ın ardından söz alan AFAD İl Müdürü Şerife Han, ‘Birey ve Aileler için Afet Bilinci Eğitimi’ konulu sunumunda çevredeki riskler, afet öncesi yapılması gereken hazırlıklar, afet sırasında doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için yapılması gereken hazırlıklar konularına değindi.

İl Müdürü Han, afet farkındalık eğitiminin amacının öncelikle Karaman ilinde yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere tüm Türkiye’de yaşayan vatandaşlara ulaşmak olduğunu belirterek AFAD’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Afet bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçtur”

“Afet bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçtur.” diyen İl Müdürü Han, “Afet, insan faaliyetlerini durduran veya kesintiye uğratan doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olaydır. Afet öncesinde bilgilenmek, planlama ve hazırlık yapmak gerekir. Tüm aile üyelerinin katılımı ile bir aile toplantısı yaparak gerekli önlemleri vakit kaybetmeden almalısınız. Afete dirençli, olası risklere karşı dayanımı yüksek yapılarda yaşayın ve mutlaka yaşam alanlarınızı güvence altına alan sigortanızı yaptırın. Evinizin içindeki riskleri belirleyin ve azaltarak, yer değiştirerek ya da sabitleyerek risklerinizi azaltın. Acil durum telefon numaralarını öğrenin ve öğretin. Yaşadığınız şehirde destek ve yardım alabileceğiniz şehir içi destek kişisi belirleyin. Hem kendiniz hem de çocuklarınız için afet ve acil durum bilgi kartlarınızı ve çantanızı hazırlayın. Önemli evraklarınızı yedekleyin ve bilgilerinizi kaydedin. Tahliye öncesine yönelik hazırlıklarınızı yapın; yangın risklerini değerlendirerek elektrik tesisatınızı kapatın.” dedi.

Sel, taşkın, heyelan ve çığ öncesi yapılması gerekenlere de değinen İl Müdürü Han, “Meteorolojik uyarılar sayesinde sel nedeniyle oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak mümkündür. Risk durumunu öğrenin, dere yataklarına yerleşmemeye özen gösterin. Kapı ve pencerelerinizi sağlamlaştırın. Heyelan öncesinde bilgi edinin, eğitimlere katılın, sigortanızı yaptırın, tahliye planınızı gözden geçirin. Çığ öncesinde ise yerleşim yerlerinize dikkat edin; vadilerdeki ağaç ve bitki örtüsünü ortadan kaldırmayın. Kar yağan aylarda yol durumu raporlarını izleyin.” şeklinde konuştu.

“Deprem sırasında sakin olun; balkon, merdiven ve asansörden uzak durun"

Afet sırasında vatandaşların neler yapması gerektiği konusunda da bilgiler aktaran İl Müdürü Han şunları söyledi: “Deprem sırasında sakin olun; balkon, merdiven ve asansörden uzak durun. Güvenli gördüğünüz sağlam bir nesne altına çökün, sırtınız pencereye dönük bir şekilde kapanın ve sarsıntı sona erene kadar ağır ve büyük cisimlere tutunun. Yangın sırasında hemen haber verin, çevredekileri uyarıp alarmı çalıştırın. Yangın küçükse söndürün, büyümüşse en yakın acil çıkışa yönelin ve toplanma alanına gidin. Sel ve taşkın sırasında çukur alanları terk edin, elektrik kaynaklarından uzak durun ve sel suları içerisine girmeyin. Heyelan sırasında çamur akıntısının hareket yolunda durmayın. Mümkün olduğu kadar yükseklere çıkın. Zamanınız yoksa çök-kapan-tutun hareketini yaparak başınızı ve boynunuzu koruyun. Çığ başladığında hızlı bir şekilde uzaklaşın. Yakalandıysanız oturma pozisyonu alın, yeri sertçe iterek kalkmaya çalışın, karın girmesini engellemek için ağzınızı kapatmaya çalışın. Arabadaysanız motoru durdurun; ses ve ışık verin.”

"Eğitiminiz yoksa yaralılara müdahale etmeyin"

İl Müdürü Han, konuşmasının devamında “Afet sonrası öncelikle kendinizi emniyete alın; daha sonra yangın, gaz kaçağı ve düşen nesneler gibi pek çok riske karşı dikkat edin. Yaşadığınız alanı tahliye etmeniz gerekir ve vaktiniz varsa tesisatları kapatın. Afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak kapıyı kilitleyin. Desteğe ihtiyacı olanlara yardım edin ve güvenli alana doğru ilerleyin. Eğitiminiz yoksa yaralılara müdahale etmeyin. Afet sonrası iyileştirme çalışmalarına katılın. Toplumsal güç birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunun; AFAD gönüllüsü olun.” diyerek sözlerini noktaladı.

Oturum yönlendiricisi Doç. Dr. Sefa Usta ise “Herkesi AFAD gönüllüsü olmaya davet ediyorum. Programın düzenlenmesine destek veren, katkı sunan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Eğitim, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284