2,5 Milyon Memurun Çalisma Sartlari Degisiyor

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, 2,5 milyon memurun merakla bekledigi yasa tasarisinin ayrintilarini paylasti. Buna göre yönetici olmak için gereken 10 yil sarti 5`e iniyor, memurun yönetici olmasi kolaylasiyor.

2,5 Milyon Memurun Çalisma Sartlari Degisiyor

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'nda Bakan Faruk Çelik 'in baskanligini düzenlenen toplantiya Memur -Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Baskani Ismail Koncuk ve KESK Genel Baskani Lami Özgen'in yani sira kamuda yetkili sendikalarin genel baskanlari da katildi.
Memurun izni is günü üzerinden hesaplanacak
Bakanlik yetkililerinden alinan bilgiye göre, toplantida, geçen yil memur sendikalariyla hükümet arasinda imzalanan toplu sözlesmenin ardindan Kamu Personeli Danisma Kurulu'nda görüsülmesi öngörülen 161 madde gündeme geldi.
Bakan Çelik, söz konusu 161 maddeden kanun degisikligi gerektiren 13'ünü içeren düzenlemeyi Basbakanlik'a gönderdikleri bilgisini verdi.
Buna göre, yapilacak yasal düzenlemelerden bazilari sunlar:
-2005'ten sonra göreve baslayan memurlara bir derece verilecek.
-Memurlarin izinleri is günü esasina göre hesaplanacak.
-Nöbetçi memur uygulamasi kaldirilacak.
-399 sayili Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi sözlesmeli personel, memurlarla ayni izin hakkina sahip olacak.
-Disiplin cezalari affedilecek.
-Kadin memurlara hamilelikleri basladigindan itibaren ve analik izni bitiminin ardindan bir yil süreyle gece nöbeti verilemeyecek.
-Aday memurlardan adaylik süresi içinde devlet memurlugundan çikartilmasini gerektiren cezalar disinda disiplin cezasi alanlarin devlet memurluguyla ilisigi kesilmeyecek.''
Rotasyon yerine özendirici uygulama
Bakan Çelik, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'nda yapilmasi planlanan degisikliklere iliskin de bilgi verdi.
Memurlara rotasyon uygulanmasini sosyal taraflarla görüsmek istediklerini belirten Çelik, yöntemin nasil olacagi ve düzenlemenin herkesi mi yoksa belli meslekleri mi kapsayacagi konusunda sendikalardan görüslerini istedi. Sendika temsilcileri de rotasyon yerine özendirici uygulamalar getirilmesi önerisinde bulundu.
Üst düzey yöneticiler
Müstesar ve genel müdürlerin hükümetle gelip hükümetle gitmesi konusu da toplantida tartisildi. Bakan Çelik, bakanliklarda görevli müstesar ve genel müdürlerin 4 yil, belediyelerdeki genel müdürlerin ise 5 yil görev yapmalari konusunda çalisma yaptiklarini belirtti. Buna bazi sendikacilar itiraz ederek böyle bir düzenlemenin ''devletin memuru yerine hükümetin memuru'' kavramini getirecegini savundu.
Uzman yardimcilarinin uzmanliga geçis için öngörülen 3 yillik sürenin 2 yila indirilmesi, uzmanlik için aranan sartlarin da kolaylastirilmasi gündeme geldi.
Sendikalar, özellikle yabanci dil kosulunun her uzman için aranmasina gerek olmadigini savundu.
Disiplin cezalari
Bakan Çelik, daire baskani, genel müdür ve diger üst düzey yöneticilerin atanabilmesi için gereken memuriyet süresinin 10-12 yildan daha asagiya çekmeyi istediklerini ifade etti.
Disiplin cezalarina iliskin düzenleme konusunda da Çelik, disiplin cezalarinin sayisinin azaltilmasini ve ''kinama, uyari cezalarinin kaldirilmasi''na iliskin çalisma yaptiklarini bildirdi.
Sendikalar, uyari ve kinama cezasinin kaldirilmamasi gerektigi yönünde görüs bildirdi.
Sözlesmelilerin kadroya alinmasi
Sendika temsilcileri, tüm sözlesmeli personelin kadroya alinmasi konusundaki taleplerini toplantida da tekrarladi.
Sendikalardan hangi sözlesmelerin ne sekilde kadroya alinacagina iliskin bir çalisma yaparak bakanliga iletmesini isteyen Çelik, Kamu Personeli Danisma Kurulu'nun haftaya tekrar toplanacagini söyledi.
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Çelik, sosyal taraflardan, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'na iliskin yaptiklari çalismalar hakkinda görüslerinin yani sira önerilerini bildirmelerini istedi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284