30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlandı

 (İHA) - Karaman'da 30 Ağustos Zafer Bayramı törenle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlandı

Kutlamalar Karaman protokolünün Cumhuriyet Parkındaki Atatürk Anıtına çelenk bırakmasıyla başladı. Daha sonra Karaman Valisi Fahri Meral, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Binbaşı Kıvanç Savin ve Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Karaman Valiliğinde tebrikleri kabul etti. Tebriklerin kabul edilmesinin ardından protokol üyeleri resmigeçit töreninin yapılacağı İsmet Paşa Caddesine geçti. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Binbaşı Kıvanç, 1922 yılında Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlayan Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât olduğunu hatırlattı.

Binbaşı Savin, “Taarruz pek yaman sürüyordu. 26 Ağustos’ta akşam olurken ordularımız düşman mevzilerinin bir kısmını ele geçirmiş, Ahır Dağlarını aşan süvarilerimiz, bir mızrak gibi saplanmıştı düşmanın bağrına. Yunan mevzilerini teftiş eden bir İngiliz generalinin, ‘Türkler bu tahkimatı 6 ayda aşarlarsa, ‘1 günde aştık’ diye öğünebilirler’ dediği yer, 4 gün gibi kısa zamanda geçildi. Parola kısa ve kesindi, ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri’. Eskişehir’den, Sakarya’dan, İzmir’den Yunan kaçıyordu. Atatürk’ün süvarileri koşuyordu peşlerinden. Afyon’dan beri 4 nala çala kırbaç… Artık zafer yakındı. Uzansak tutacaktık sanki o zaferi… Günlerce açlığa susuzluğa meydan okumuş, günlerce el birliği etmiş bir ordunun yalın ayaklarındaki sızıydı o zafer. Yuvalarını bebelerini terk ederek, erine cephane taşıyan kadınların sırtındaki ağrıydı o zafer. Evini yurdunu bağımsızlığını kaybetmiş, kanlı gözyaşlarıyla cepheden haber bekleyen bir ulusun sevinçlerindeki gözyaşıydı o zafer. Ve biz o zafer uğruna vuruşu vuruşa ölmeye ant içmiştik. ‘Kurtuluş savaşı’ dedik, birlik olduk, el ele vererek gazi olduk. Şehit olduk, severek, isteyerek.  Sakarya Boylarında her karış toprak, kahraman Türk kanıyla sulandı. Hamurlaştı. O topraklar Çanakkale kadar vatanlaştı. O kahramanlar Ulutabatlı Hasan kadar yüceldi, destanlaştı. Bizans’ın yıkılışı nasıl tarihte yeni bir çağsa, aşılamayan Çanakkale Birinci Dünya Harbinde belirgin bir merhale, Sakarya ve Büyük Taarruz da sömürgecilerin istila emellerine son veren sömürülenlerin hür ve egemen yaşama yollarını aydınlatan bir meşale oldu. Son zafer kazanılmıştı artık. Kara bulutlar dağılıyordu üzerimizden. Gün bir başka doğuyordu, o bilinmeyen tepelere. Türk tarihinin akışı bir başka olmuştu, 30 Ağustos sabahı. 30 Ağustos’ta yurdu işgalden kurtardık, milleti zulümden. Bir vatan yarattık yeryüzünde, tüm vatanlardan yüce. Sınır çizgilerini sağlam çizdir, hudut taşlarını kol ve bacaktan diktik. ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ dedi Atatürk, parola bildik. Bu gün de Atatürk Devrimlerinin aydınlığında şerefle ölmek kadar şerefle yaşamasını öğrendik, hem de alnımız açık, başımız dimdik” dedi.

 Kutlamalar resmigeçit töreninin yapılmasıyla sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284