30 Yıldır Topladığı Antikalarla Kendi Müzesini Oluşturdu

Karaman’lı Hasan Dişbudak, meraklı olduğu antika ürünlerle 30 yılda kendi müzesini oluşturdu.

30 Yıldır Topladığı Antikalarla Kendi Müzesini Oluşturdu

Karaman’da yaşayan 57 yaşındaki Hasan Dişbudak, çocukluk yıllarında Adana’da babasının çiçeklik mesleği üzerine birçok turist ile tanışıp onların tarihi eserler sevdasından etkilenerek kendini antika eser hobisi içinde bularak 30 yıldır biriktirdiği ürünlerle adeta kendi müzesini oluşturdu.

Türkiye ve Dünya’nın dört bir yanından 30 yıl boyunca topladığı ürünleri yıldan yıla biriktiren antika meraklısı Hasan Dişbudak çok sayı da antika ürünleri Karaman ve Turistlerin beğenisine sunmak için kendi müzesini açtı. Antika ürünleri odanın dört bir yanına büyük bir özenle yerleştiren Dişbudak, antikaya olan sevdasını çocukluktan başlayarak yaş ilerledikçe arttığını belirtiyor.

Kendi müzesini oluşturan Taşkale sevdalısı Dişbudak, antika sevdasını ve ürünlerini şöyle belirtiyor, “Antika sevdam çocukluğuma dayanıyor. El işçiliği benim için çok değerli. Sevgili eşim halı ve kilim dokuyarak el işçiliğine farklı bir tutku katıyor benim için. Eşimin de katkıları ile onun ürünlerini ve 30 yıldır biriktirdiğim antika ürünlerimle kendi müzemi oluşturdum. Antika ürünlerim Türkiye’nin ve dünya’nın dört bir kültürünü yansıtıyor.  Antika ürünlerimin çoğunluğunu doğup büyüdüğüm yer Taşkale yöresine ait kıyafetler, fesler, şalvarlar ve el emeği halı dokumaları oluşturuyor. Güneydoğu bölgesine ait kaftanlarımda mevcut. Tahtadan takunyalar, dibekler, el işçiliği yazma ile dolu ceviz sandıkları, gümüşten çay bardağı ve şekerlik setleri, ibrikler, bakırlar, Cezaevi mahkûmlarının el emeği tekneleri ve Türkiye’nin yer yöresine ait ürünler bulunuyor. Seyahat ya da iş amaçlı gittiğim ülkelere ait antika ürünlere de ter veriyorum. En sevdiğim köşe olarak Amerika’dan gelme kovboy şapkalarım ve bazı ülkelerin eski döneme ait kendi kültürlerini belirten araba plakalarımı da bu müzemde görebilirsiniz. Suriye ve Hindistan’dan gelen takılarım ise gerçeği yansıttığı ve yıllarca kararma yapmadığı için en çok beğeni ve tercih edilen antika ürünler arasında yer alıyor diyebilirim. Ziyaretime gelen misafirler oluşturduğum müzemde tarih ile karşılaşacak diyebilirim” dedi.

Antika ürünlerinin arasında hiçbir tarihi eser olmadığını belirten Dişbudak, “30 yıllık sevdamı yaşatmak ve sergilemek istiyorum. Ürünlerimin hepsini kendim aldım ve bazıların da ise kendi el emeklerimiz mevcut. Hiçbir tarihi eser bulunmuyor. Adana ‘da itfaiye memurluğundan emekli olduktan sonra memleketim Karaman’a gelmek istedim. AFAD gönüllüsüyüm, İngilizce biliyorum ve birçok uluslararası sertifikam var. Karaman’ı tanıtmak, kültürel aktiviteler yapmak için gönüllü olarak memleketime fayda sağlamak isterim. Yabancı dilim sayesinde gönüllü tercümanlık yaparak turistlerimi bilgilendirmek isterim. Antika ürünlerimi sergilemek ve antika severlerle buluşturmak adına bir destek bekliyorum”

Son olarak Dişbudak, antika ürünlerinin ticaretini yapmadığını, kullanmak isteyenlere ise geçici olarak verdiğini belirterek antika severleri Sekiçeşme Mahallesi Hidayet Uysal Esnaf Sarayı birinci katta bulunan müzesine bekliyor. Haber: Sezer ARPINAR

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022, 17:45
YORUM EKLE
YORUMLAR
TURHAN SÜNBÜLOĞLU
TURHAN SÜNBÜLOĞLU - 2 yıl Önce

Bu güzel eserlerinden Dolayı Tebrik ederim Ayrıça Bir Taşkale Sevdalısı olarak Teşekkür Ederim Hasan Bey Kültürümüzü yaşatığın için onur duydum

SIRADAKİ HABER

banner284