35 Bin Engelliye Is Imkani

Türkiye Is Kurumu, 2012 yilinda kuruma basvuran engelli vatandaslardan 35 bin 531`ini istihdam etti.

35 Bin Engelliye Is Imkani

Türkiye Is Kurumu (ISKUR) Genel Müdürü Nusret Yazici, 2012 yilinda kuruma basvuran engelli vatandaslardan 35 bin 531'ini ise yerlestirdiklerini bildirdi.
Yazici, yaptigi yazili açiklamada, ISKUR'a kayitli 2 milyon 439 bin 885 issizden 132 bin 309'unun engelli vatandaslardan olustugunu belirtti. 2012 yilinda 81 ilde ISKUR'a basvuran engelli issizlerden 35 bin 531'ini ise yerlestirdiklerini bildiren Yazici, "Vatandaslarimizin tamamina yakini özel sektör is yerlerinde istihdam edilmektedir. Engelli istihdami ISKUR olarak üzerinde hassasiyetle durdugumuz bir konu. Yasal olarak 50 veya daha fazla isçi çalistiran özel sektör is yerleri yüzde 3, kamu is yerleri ise yüzde 4 oraninda engelli isçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarina uygun islerde çalistirmakla yükümlüdür" ifadelerini kullandi.
Kanunlarin kontenjan fazlasi engelli isçi istihdam eden is yerlerini tesvik ettigini belirterek, sunlari kaydetti:
"Özel sektör isverenlerinin kontenjan kapsaminda veya korumali is yerlerinde çalistirilan engellilerin prime esas kazanç alt siniri üzerinden hesaplanan sigorta primine ait isveren hisselerinin tamami, kontenjan fazlasi engelli çalistiran veya yükümlü olmadiklari halde engelli çalistiran isverenlerin ise bu sekilde çalistirdiklari her bir engelli için prime esas kazanç alt siniri üzerinden hesaplanan sigorta primine ait isveren hisselerinin yüzde ellisini Hazine karsilamaktadir. Ben tüm isverenlerimize kontenjan fazlasi engelli vatandaslarimizi istihdam ederek bu tesviklerden faydalanmalarini öneriyorum."
Ise yerlestirilen engelli vatandaslarin il bazinda dagilimlariyla ilgili bilgi veren Yazici, 2012 yili rakamlarina göre 81 ilin tamaminda engellilerin ise yerlestirildigine dikkat çekti. 9 bin 121 kisiyle Istanbul'un ise yerlestirmede birinci sirada yer aldigini belirten Yazici, Istanbul'dan sonra en çok engelli istihdamini saglayan illerin sirayla 3 bin 452 kisi Ankara, 2 bin 332 kisi Izmir ve 2 bin 100 kisi Bursa oldugunu açikladi. Asil sevindirici noktanin tüm illerde engelli istihdaminin saglanmis olmasi olduguna dikkat çeken Yazici, su an itibariyle ISKUR'a kayitli isverenlerin 26 bin 181 kisilik engelli çalistirma kontenjani bulundugunu kaydetti. Yazici, diger engelli vatandaslarin istihdam edilmeleri için çalismalarin sürüdügünü belirtti.
"ENGELLI VATANDASLARIMIZIN MESLEKI EGITIMINE ÖNEM VERIYORUZ"
Yazici, aktif is gücü yetistirme programlari kapsaminda düzenlenen kurslarla ilgili de açiklamalarda bulundu. 2012 yilinda ISKUR'a meslek ögrenmek için basvuran engelli vatandaslar için 574 kurs düzenlediklerini vurgulayan Yazici, "Bu kurslarimizdan 2 bin 519'u kadin, 3 bin 753'ü de erkek olmak üzere 6 bin 272 kisi faydalandi. ISKUR olarak, engelli vatandaslarimizin meslek ögrenerek çalisma hayattan kopmamalarina büyük önem veriyoruz. 2013 yilinda da aktif isgücü programlarimiz kapsaminda engelli kardeslerimizin istihdami için mesleki egitim vermeye devam edecegiz" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284