3.6 Milyon Araç Sahibine E-Haciz Yolda

Maliye Bakanligi, geçen yil kira gelirlerindeki uyari mektubunu bu yil Motorlu Tasitlar Vergisi’ni ödemeyenlere göndermeye hazirlaniyor. Yazili ve SMS ile uyarilacak araç sahiplerinden borçlari e-haciz yöntemiyle tahsil edilecek.

3.6 Milyon Araç Sahibine E-Haciz Yolda

GEÇEN yil konut sahiplerinin elde ettigi kira gelirlerini yakin takibe alan Maliye Bakanligi, bu yil da araç sahiplerini markaja alacak. Bu çerçevede, geçen yil Motorlu Tasitlar Vergisi’ni (MTV) ödemeyen 3.6 milyon araç sahibi, toplam 1.4 milyarlik borcuna karsilik haciz riski ile karsi karsiya kalacak. Motorlu Tasitlar Vergisi’nin ilk taksitini ödeme süresinin dolmasina kisa bir süre kala Maliye Bakanligi’ndan araç sahiplerine kötü haber geldi. Bakanlik, geçen yil, yapilan tüm uyarilara ragmen MTV ve trafik cezalarini ödemeyen araç sahiplerini subattan itibaren mercek altina alacak.
Banka hesabindan çekilecek
Bu kapsamda ilk etapta, MTV borçlarini ödemeyen araç sahipleri, yazili olarak uyarilacak. Ayrica, ayni araç sahiplerine SMS yoluyla da ‘borcunuzu ödeyin’ uyarisi yapilacak. Uyarilara ragmen borçlarini ödemeyenlerle ilgili ise haciz islemi baslatilacak. Bu süreçte ise ilk etapta e-haciz imkani kullanilacak. Araç sahiplerinin borçlari e-haciz yöntemiyle banka hesaplarindan tahsil edilecek. Hesaplarinda para bulunmayan araç sahipleriyle ilgili ise yeni önlemler alinacak. Bu asamada uygulanmasi planlanan yaptirimlar arasinda trafik kontrollerinde araçlarin MTV ve trafik cezalarinin sorgulanmasi da yer aliyor.
1.4 milyarlik borç birikti
MALIYE Bakanligi kaynaklarindan edinilen bilgiye göre, MTV’sini ödemeyen mükellef sayisinda geçen yil belirli bir artis yasandi. Önceki yillarda, 1 milyon civarinda olan MTV’si ödemeyen mükellef sayisi geçen yil 3.6 milyona çikti. Sadece 2012 yili rakamlari dikkate alindiginda, 3.6 milyon araç sahibinin 1.4 milyar liralik MTV borcu birikti. Maliye Bakanligi kaynaklari, ocak ayinda MTV’lerini ödemeyen mükelleflerle birlikte bu sayinin 4 milyonu geçecegini tahmin ediyor. Buna göre, Türkiye’de 16 milyon araç oldugu dikkate alindiginda, trafikteki her 4 araçtan birinin devlete borçlu oldugu ortaya çikiyor. Haciz uygulamasi da, borçlarin tarihi dikkate alinarak en eski borçtan baslanacak. Ardindan da yeni borçlar üzerinde durulacak.
Kaynak: Star
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284