4.5 Milyonu Ilgilendiren Kanuna Onay

Cumhurbaskani Abdullah Gül, SGK Yasasi`nda degisiklik yapan kanunu onayladi.

4.5 Milyonu Ilgilendiren Kanuna Onay

Cumhurbaskani Abdullah Gül, ''Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'' ile ''Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'ne Yapilmis Bazi Basvurularin Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun''unu onayladi.
Cumhurbaskanligi Basin Merkezi'nden yapilan açiklamaya göre Gül, Anayasanin 89'uncu maddesinin birinci fikrasi ile 104'üncü maddesinin ikinci fikrasinin (a) bendi uyarinca kanunlari yayimlanmak üzere Basbakanliga gönderdi.
4.5 MILYON KISIYI ILGILENDIREN KANUN
Cumhurbaskani Abdullah Gül, TBMM Genel Kurulu'nda, sigortali lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandasi ilgilendiren tasari kabul edilerek yasalasti.
Cumhurbaskanligi Basin Merkezi'nden yapilan açiklamaya göre Gül, 6385 sayili"Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun"u onayladi.
KANUN ILE NELER DEGISECEK?
TRT'de çalisanlar da dahil sari basin karti sahibi gazeteciler ile milletvekilleri ve disaridan atanan bakanlarin prim ödeme gün sayilarina, çalisma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiili hizmet süresi zammi eklenecek. Böylece, gazeteci ve milletvekilleri her 4 yilda, 1 yil fazla çalismis sayilarak, bu süre 5 yil olarak hesaplanacak. Gazetecilerin elde ettikleri fiili hizmet zamminin toplaminin yarisi kadar süre, emeklilik yas hadlerinden düsecek.
Daha önce SSK ve Bag-Kur'dan emekli olan ve aylik baglanan milletvekillerinin, milletvekili emekli ayligi almaya hak kazanmalari için 2 yil bekleme sarti kaldirildi. Milletvekilleri, 2 yil süreyle milletvekili olma ve sigorta pirimi veya emekli kesenegi ile kurum karsiligi ödenmesine iliskin sartlar aranmadan, milletvekili emekliligine hak kazanabilecek.
Kanunla, is meslek danismani yeterlilik belgesine sahip oldugu halde 817 kisilik is ve meslek danismani alimi ilanina basvuramayanlarin açtigi davalarda Danistay'in yürütmeyi durdurma karari vermesi üzerine ortaya çikan hukuki sorunlar ve hak kayiplari da giderildi.
Emeklilik veya yaslilik ayligi kesilenlerin sigortaliliklarinin sona erdigi tarih, yazili istek tarihi kabul edilerek ayliklari yeniden baglanacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Kurulu'nda, Yurt disi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi'nin temsilcisi de yer alacak.
ESNAF VE SANATKARLAR DA TEMSIL EDILECEK
Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nda, esnaf ve sanatkarlar da temsil edilecek. Kurulun üye sayisi; esnaf ve sanatkarlarin temsilcisi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Baskan Yardimcisi'nin bir olan sayisinin 2'ye çikarilmasiyla 12'ye yükseltilecek.
Lise ve dengi ögrenimlerini tamamlayip ayni yil içinde yüksekögrenimlerine baslayan ögrenciler, 20 yasini dolduracaklari tarihi asmamak kaydiyla 120 gün süreyle saglik hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek.
Kanunla, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sigortalilik süresine ait degisiklikten dolayi tahakkuk eden prim borcu, usulüne uygun olarak ödenen af, tecil, taksitlendirme ve yapilandirma uygulamalarini etkilemeyecek hale getiriliyor.
BORÇLARIN AFFI
Kendi sigortaliligi bulundugu halde, baskasi üzerinden saglik hizmetlerinden yararlananlara Ocak 2012 tarihine kadar çikarilan veya çikarilacak saglik harcamalarina iliskin borçlar affedilecek. Genel saglik sigortalisi ya da bakmakla yükümlü olunan kisi kapsaminda olanlardan, hak etmedigi kapsamda saglik hizmeti alanlarin 31 Ocak 2012 tarihine kadar verilen saglik hizmetleriyle ilgili borçlari, ilgililerin açtiklari davadan vazgeçmeleri halinde tahsil edilmeyecek.
Taksitlendirme isteyenlerin, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren dört ay içerisinde basvuruda bulunmalari gerekecek.
Bu kapsamda özellikle 4B kapsamindaki Bag-Kur sigortalilari yer aliyor. Örnegin, 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunmasi nedeniyle saglik hizmetlerinden yararlanamayan Bag-Kur'lular, bir yakinin üzerinden saglik hizmetlerinden yararlaniyordu. SGK'nin bu durumda olanlari tespit ettiginde yapilan saglik ödemelerini geri istemesi gerekiyordu.
Kanun bu sekliyle uygulamaya girerse, prim borcu oldugu için anne veya babasinin üzerinden saglik hizmeti alan Bag-Kur'lular Ocak 2012'den önce SGK tarafindan kendilerine çikarilacak borçlari ödemeyecek.
EMEKLI OLUP DA ÇALISANLAR
4A, 4B ve 4C'den emekli olan ve ticari faaliyet yürütenlerin ödemesi gereken sosyal güvenlik primleri de ilgili kanuna göre yeniden yapilandirilacak. Buna göre, kamuda avukat olarak çalistiktan sonra emekli olan ve daha sonra büro açarak avukatlik yapmaya devam eden bir kisinin sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor. SGK tarafindan sosyal güvenlik primini ödemedigi tespit edilen bu durumdaki kisilerin söz konusu borçlarinin yapilandirilmasina imkan taninacak.
Mevcut durumda kamudan emekli olduktan sonra kamuya ait bir is yerinde çalismaya devam eden memurlar, emekli ayligi alamiyor. Ancak SGK, bu durumda olup da bildirim yapilmadigi için maasinin yani sira emekli ayligi da alan çok sayida memur bulundugunu tespit etti. Tasariyla, bu kisilere yersiz aldiklari ayliklari yeniden yapilandirilarak, kuruma olan borçlarini taksitle geri ödeme sansi taninacak.
TARIM VE KIRSAL KALKINMA KURUMU PERSONELI
Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu'nda çalisan baskan, genel koordinatör, birinci hukuk müsaviri, koordinatör, uzman, denetçi ve avukat pozisyonlarinda istihdam edileceklerin dil sartini yerine getirememesi nedeniyle yenilenmeyen sözlesmeleri, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yenilenmis sayilacak.
Sözlesmesi yenilenen bu personelin, 31 Aralik 2013 tarihine kadar dil sartini yerine getirmesi gerekecek. En son yayimlanan 2009 istatistiginde toplu is sözlesmesi yapma yetkisi için basvuru hakkina sahip isçi sendikalarinin 7 Kasim 2012 tarihinde yapacaklari yetki tespit talepleri, is yeri veya isletme çogunlugu sartlarina göre sonuçlandirilacak.
Kanunun, "Ögrencilerin 120 gün süreyle saglik hizmetlerinden yararlanmaya devam etmelerine" iliskin hüküm 1 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, digerleri ise yayimi tarihinde yürürlüge girecek.
Kuruma 3 bin 970 kadro ihdas edilecek.
Kaynak: Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284