450 Bin Kisiye Vergi Iadesi Müjdesi

Maliye Bakanligi, bireysel emeklilik sisteminden (BES) ayrilan 450 bin kisiye vergi iadesi ödemelerine basladi. Vergi iadeleri, emeklilik sirketlerinin büyük bölümünün bagli bulundugu Istanbul`daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi tarafindan yapilacak. Istanbul disindaki vatandaslar, iadeli taahhütlü posta ve kargo yoluyla basvuru yapabilecek. Habertürk`ten Deniz Çiçek`in haberine göre, vergi borcu bulunan vatandaslarin ise mahsuplasma yapildiktan sonra kalan tutarlari iade edilecek.

450 Bin Kisiye Vergi Iadesi Müjdesi

Hükümet, sayilari 450 bini bulan ve eski BES sisteminden ayrilmis olan vatandaslara iade yapma karari alirken, söz konusu ödeme için hazirliklar da tamamlandi. BES'ten on yillik süre dolmadan veya 56 yasindan önce ayrilmis olanlarin anaparalari üzerinden kesilen yüzde 15 vergi, iade edilecek. Iade, 7 Ekim 2001 tarihinden sonraki poliçelerle ilgili olarak 29 Agustos 2012 tarihinden önce yapilan kesintileri kapsayacak. 2012'den geriye dogru bes yil boyunca BES'e ayda 150 liradan toplam 10 bin lira yatirmis ve sistemden erken ayrilan bir kisiye bin 500 lira iade yapilacak. Söz konusu hak, hayat sigortasi poliçeleri için de geçerli olacak. Basvuru için dava açmamis olmak ya da daha önce dava açmis olanlarin ise davalarindan vazgeçmeleri kosulu aranacak.
SON TARIHI 29 AGUSTOS
Vatandaslarin, iade hakkindan yararlanmak için 29 Agusto 2013'e kadar emeklilik sirketlerinin bagli bulundugu vergi dairelerine basvurmasi gerekiyor. Istanbul'da bulunan emeklilik sirketlerini büyük bölümü de Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'ne bagli oldugu için, vatandaslarin buraya basvurmasi gerekiyor. Hak sahipleri, dilekçe ve istenen belgelerle basvuracak. Basvuru için emeklilik sirketinden alinacak ve poliçenin baslangiç-bitis tarihi ile yapilan kesintileri gösteren belge gerekiyor. Ayrica, eger sözlesme süresi içerisinde sigorta sirketleri arasi aktarma yapildiysa, bir önceki sigorta sirketinden anapara ve detayini gösteren belge alinacak. Süren davasi olan vatandaslar da davadan feragat edildigini gösteren feragat dilekçesini getirecek.
VERGI BORCU OLANLA MAHSUPLASMA
Vergi iadeleri yapilmadan önce, iade talebi bulunan kisilerin, herhangi bir vergi borcu olup olmadigi da taranacak. Varsa, bu borcu mahsup edildikten sonra kalan tutar iade edilecek. Bu nedenle yetkililer, borçlu mükelleflerin, borçlarini ödedikten sonra basvurmasini talep ediyor.
Kaynak: Haberler.Com
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284