50 Bin Yabanciya Türkçe Ögrettik

Yunus Emre Enstitüsü, 2009`dan bu yana farkli ülkelerde yaklasik 50 bin kisiye Türkçe dil egitimi verdi.

50 Bin Yabanciya Türkçe Ögrettik

Enstitü, önümüzdeki dönem için yurt disinda düzenli olarak her yil 10 kültür merkezi açmayi hedefliyor. Ilk olarak Bosna Hersek'te açilan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, daha sonra Arnavutluk, Kosova, Ingiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Kazakistan, Romanya, Makedonya, Misir ve Iran gibi ülkelerde merkezler açti.
Bazi ülkelerde birden fazla merkeze sahip olan Enstitü'nün, Kosova'da Piristine, Prizren ve Ipek, Bosna Hersek'te Saraybosna, Mostar ve Foynitsa, Arnavutluk'ta Tiran ve Iskorda, Romanya'da Köstence ve Bükres'te kültür merkezleri bulunuyor.
Çalismalari hakkinda AA muhabirine bilgi veren Yunus Emre Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, enstitünün Türkçe ögrettigi yerlerin sadece Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri olmadigini dile getirerek, Türkiye'den yaklasik 40 ögretim üyesi görevlendirdiklerini söyledi. Bilkan, 2 yildir YÖK ile birlikte gerçeklestirdikleri projeyle, 40 Türk ögretim üyesinin 34 yabanci üniversitede Türkçe ögrettiklerine dikkati çekti. Bilkan, "Türk dili, kültürü ve sanati anlatiyorlar. Ayrica Türkçe'yi ülkenin egitim sistemine yerlestirmek isteyen ülkeler var. Bosna Hersek, Tunus ve Gürcistan gibi ülkeler bu konuda çok istekli. Bu süreçlerin tamamini ortaya koydugunuzda çok ciddi rakamlar çikiyor. Yunus Emre'nin Türkçe egitimi verdigi, kaynak temin ettigi ve destekte bulundugu ögrenci sayisinin 50 bine yaklastigini tahmin ediyorum" diye konustu.
"30 yillik bir mesafeyi 5 yilda almis olacagiz"
Bilkan, sunlari söyledi:
"Disisleri Bakanligi politikalarinin en önemli kültürel argümanlarindan birisi Enstitümüzdür. Sayin Basbakanimizin da Enstitümüze çok büyük ilgisi var. Muadil enstitüler içinde en iyisi olmayi hedefliyoruz. Gittigimiz ülkelere ortak geçmis ve tarihle gidiyoruz. Bosna'da anlattiginiz birçok sey ortak tarihin ürünü. Geçmiste mevcut olan hafizayi yeniden canlandirmayi hedefliyoruz. Moskova'da, Pekin'de, Yeni Delhi'de, Sydney'de de merkezlerimizi açtigimizda 30 yillik bir mesafeyi 5 yilda almis olacagiz."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284