500 Bin Araç Trafikten Acilen Çekilmeli!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu Genel Baskani Bendevi Palandöken trafikten acilen çekilmesi gereken araç sayisini verdi.

500 Bin Araç Trafikten Acilen Çekilmeli!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu Genel Baskani Bendevi Palandöken, trafikteki eski araçlarin güvenlik zafiyeti olusturmasinin yaninda havayi da kirlettiklerine dikkati çekerek, ''Acilen hurdaya ayrilmasi gereken 181 bin 283 kamyon, 213 bin 977 kamyonet, 52 bin 157 minibüs, 30 bin 850 otobüs ve 8 bin 159 özel amaçli olmak üzere 486 bin 426 ticari araç bulunuyor'' dedi.
Palandöken, yaptigi yazili açiklamada, 20 yasin üstündeki ticari araçlarin hurdaya ayrilarak, yeni alinacak araçtan bir defaya mahsus ÖTV-KDV alinmamasi gerektigini kaydetti.
Eski araçlarin trafikte güvenlik zafiyeti olusturmasinin yaninda egzoz gazlarinin da insan sagligina ve çevreye zarar verdigini belirten Palandöken, dumansiz hava sahasi uygulamasiyla sigara dumanindan kurtulduklarini fakat simdi de eski araçlarin egzoz gazlarinin havayi kirlettigine dikkati çekti.
Palandöken, trafikteki 16 milyon 901 bin 785 aracin yaklasik yüzde 22'sinin 22 yasinin üzerinde oldugunu ifade ederek, sunlari kaydetti:
''Suan için acilen hurdaya ayrilmasi gereken 181 bin 283 kamyon, 213 bin 977 kamyonet, 52 bin 157 minibüs, 30 bin 850 otobüs ve 8 bin 159 özel amaçli olmak üzere 486 bin 426 adet ticari araç bulunuyor.
Ekonomik ömrünü tamamlamis 1990 (dahil) ve öncesi yaklasik 100 bin aracin 2013 yilinda hurdaya ayrilmasi hedeflenmistir. Hurda araçlarin yollardan çekilmesiyle büyük oranda yolcu ve yayalar ile tasinan yüklerin de güvenligini saglamanin yaninda, enerji tasarrufu ve çevre kirliliginin önlenmesine de ciddi katkida bulunacaktir.
Böylece, daha az hava ve gürültü kirliligi yasanacaktir.''
-''ÖTV-KDV indirimi Maliye'ye zarar vermez''-
Palandöken, mevcut ticari araçlarin büyük çogunlugunun yerli ve 10 ile 15 yasindaki araçlardan olustugunu ifade ederek, eski araçlarini hurdaya veren esnafin alacagi araçtan bir defaya mahsus ÖTV-KDV alinmamasinin ekonomiye zarar vermeyecegini savundu.
Bu araçlar yenilendigindeki ödenecek MTV'nin, eski araçlar için ödenen MTV'den fazla olacaginin altini çizen Palandöken, ''Araç üreticileri ve bayilerinin artan kurum kazançlarindan dogan kurumlar vergisi de ÖTV ve KDV indiriminden dogacak Maliye'nin kaybindan fazla olacaktir. Üretimi artacak olan otomotivcilerin buna paralel olarak çalistirdiklari isçi sayilari artacagindan devlete ödenecek SSK primleri ve ücret stopajlari nedeniyle devletimiz ilave gelir elde edecek'' ifadelerini kullandi.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284