6 Bin Çift Bunun Için Bosandi!

Anayasa Mahkemesi`nin sahte bosanmalarin önünü kesen kararinin ardindan cezalar yagmaya basladi.

6 Bin Çift Bunun Için Bosandi!

Zaman'in haberine göre, mahkemeler, söz konusu davalarla ilgili nitelikli dolandiricilik suçundan çok sert kararlar vermeye basladi. Son olarak Çankiri Agir Ceza Mahkemesi, 12 Nisan 2012 tarihli kararinda sahte bosanma nedeniyle saniklara 2 yil 6 ay hapis cezasi ile 30 bin 152 TL para cezasi verdi. Benzer bir davada Erzurum 3. Agir Ceza Mahkemesi de Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK)' 46 bin TL dolandiran çifti 5'er yil olmak üzere toplam 10 yil hapis ve 95 bin lira adli para cezasina çarptirdi.
En çok sahte bosanma, emekli sehri olarak bilinen Zonguldak'ta görülüyor. Su ana kadar yaklasik 6 bin sahte bosanma tespit edilirken 50 bin civarinda kisinin bu yolla haksiz maas aldigi tahmin ediliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sahte bosanmalarla ilgi yaptigi kanuni düzenleme, alt mahkemeler tarafindan Anayasa Mahkemesi'ne tasinmisti. Açilan davalarda 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu'nun 56'nci maddesinin "Esinden bosandigi halde, bosandigi esiyle fiilen birlikte yasadigi belirlenen es ve çocuklarin, baglanmis olan gelir ve ayliklari kesilir. Bu kisilere ödenmis olan tutarlar geri alinir" seklindeki son fikrasinin iptali isteniyordu. Yüksek Mahkeme, bu üç ayri davayi birlestirerek karara bagladi ve iptal istemini oyçokluguyla reddetti. Bu kararin ardindan mahkemeler, sahte bosanmalara iliskin çok daha sert kararlar vermeye basladi. Sahte bosanmalar, sosyal güvenlik sisteminin en büyük sorunlarindan birini olusturuyor. Babasi ya da annesi vefat eden çok sayida kadin, yetim maasi alabilmek için eslerinden kâgit üzerinde bosaniyor. Resmi bosanma karari nedeniyle SGK maas bagliyor. Ancak fiilen esleriyle birlikte yasamaya devam ediyorlar. Sahte bosanmalar ancak Sosyal Güvenlik denetmenlerinin yaptigi baskinlarla ortaya çikariliyor. Bu asamadan sonra ise devreye yargi giriyor. SGK denetmenlerinin tespit ettigi sahte bosanmalarla ilgili savciliklara suç duyurusunda bulunuluyor.
Geçmis yillarda genellikle küçük cezalarla kurtulan bu kisiler artik daha büyük cezalarla karsi karsiya kaliyor. Esiyle anlasmali olarak sahte bosananlarin tespiti sonrasinda ölmüs olan baba veya annelerinden aldiklari maaslari kesiliyor. Daha önceden ödenmis olan maaslar da geriye dönük olarak faiziyle kurum tarafindan tahsil ediliyor. Bugüne kadar binlerce sahte bosanmayi tespit eden denetmenler, sahte bosananlari savciliklara bildiriyor. Savciliklarca açilan davalarda sahte bosanma eylemini gerçeklestiren saniklara nitelikli dolandiricilik suçlarindan hapis ve adli para cezasi veriliyor.

 

Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284