8 Hastaliga Tazminat

Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, 8 hastaliga tazminat ödeyecek. Bakanliktan yapilan açiklamaya göre Ruam, sigir tüberkülozu, sigir, koyun ve keçi brusellasi, sigir vebasi, Afrika at vebasi, kus gribi, kuduz ve sap hastaliklarindan dolayi hayvan sahiplerine tazminat ödenmesine karar verildi.

8 Hastaliga Tazminat

Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin konuya iliskin 'Hayvan Hastaliklarinda Tazminat Yönetmeligi' Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi. Yönetmelik, tazminatli hayvan hastaliklarindan dolayi, hayvanlara uygulanacak kesim, itlaf ve imha islemleri ile hayvan sahiplerine yapilacak ödemelerle ilgili usul ve esaslari kapsiyor. Yönetmelige göre, ruam, sigir tüberkülozu, sigir brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, sigir vebasi, Afrika at vebasi, kus gribi, kuduz ve sap hastaliklarindan dolayi yerel kiymet takdir komisyonu tarafindan belirlenen miktarlar üzerinden, belirlenen esaslara göre hayvanlarin sahiplerine tazminat ödenecek.
YARIS ATININ DEGERI DIKKATE ALINMAYACAK
Yaris atlarinin kiymet takdirleri yapilirken damizlik ve yaris ati degeri dikkate alinmayacak. At bedeli olarak kiymet takdiri yapilacak. Bu çerçevede, mallein testi uygulamasi sonucunda veya bakteriyolojik ve serolojik muayenede ruam hastaligina yakalandiklari tespit edilen tek tirnakli hayvanlarin takdir edilecek kiymetlerinin dörtte üçü, tüberkülin testi uygulamasi sonunda sigir tüberkülozu hastaligina yakalandiklari tespit edilen sigirlarin takdir edilecek kiymetlerinin onda dokuzu, mezbahada kesim sonrasinda sigir tüberkülozu hastaliginin varligi tespit edilen sigir karkaslarinin takdir edilecek kiymetlerinin dörtte üçü tazminat olarak ödenecek.
Bakteriyolojik muayene sonucunda sigir brusellozu hastaligina yakalandigi tespit edilen sigirlar ile koyun ve keçi brusellozu hastaligina yakalandigi tespit edilen koyun ve keçilerin takdir edilecek kiymetlerinin onda dokuzu, sigir vebasi, Afrika at vebasi hastaliklarinda, hastaligin açik belirtisini göstermesi sebebiyle veya laboratuvar muayenesi sonunda teshis konularak öldürülen sigir ve atlarin takdir edilecek kiymetlerin tamami, kus gribi hastaliginda, hastaliktan süphe edilmesi sebebiyle veya laboratuvarda hastaligin varligi tespit edildikten sonra öldürülen hayvanlarin takdir edilecek kiymetlerinin tamami da tazminat kapsamina girecek.
Ayrica, kuduz hastaligina yakalandigi laboratuvar muayenesi ile tespit edilen sigir, koyun ve keçiler ile kuduz oldugu tespit edilen hayvan tarafindan isirildigi için öldürülen sigir, koyun ve keçilerin takdir edilecek kiymetlerinin beste dördü, sap hastaliginda, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan tespit ve ilan edilen mücadele bölgelerinde hastaligin açik belirtisini göstermesi sebebiyle veya laboratuvarlarca hastaligin varligi ve tipi tespit edildikten sonra öldürülen veya kestirilen sap hastaligina duyarli hayvanlarin takdir edilecek kiymetlerinin tamami tazminat olarak ödenecek.
HANGI DURUMLARDA TAZMINAT VERILMEYECEK?
Resmi kuruluslara ve belediyelere ait hayvanlar için tazminat ödenmeyecek. Sahipleri tarafindan hasta olduklari Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan belirlenen usullere göre bildirilmeyen veya hastalikla olduklari bilinerek satin alinmis olanlar ile Bakanlikça belirlenen belgeler bulunmaksizin sevk olunan veya resmi veteriner hekime muayene ettirilmeden ölen hayvanlar için tazminat verilmeyecek.
Ayrica, ihbari zorunlu hastalik çikisinin Bakanlik tarafindan açiklanmasi ve asilama, ilaçlama veya test uygulamasina karar verildigi halde, hayvanlarina bu uygulamalari yaptirmayan hayvan sahiplerine tazminat ödenmeyecek. Yerel kiymet takdir komisyonu, Bakanlik temsilcisi resmi veteriner hekim baskanliginda olmak üzere, mahallin mülki idare amirinin belirledigi bir üye ve hayvan sahibinin konuyla ilgili sivil toplum kuruluslari temsilcileri arasindan seçecegi bir üyenin katilimi ile üç kisiden olusacak.
Kurulan yerel kiymet takdir komisyonu rayiç bedelin tespitinde anlasamadigi ve karar alamadigi takdirde mahallin mülki amirinin onayi ile yeni bir komisyon kurulacak ve karar oy çoklugu ile alinacak. Yönetmelik 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüge girdi.
Yenisafak
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284