86 Yillik Su Kanunu Degisiyor Dere Yatagina Artik Ev Yapilamayacak

Orman ve Su Isleri Bakanligi, 1926 yilinda çikan Su Kanunu’nu yeniliyor. Yeni düzenleme, su kaynaklari için kapsamli bir koruma sistemi getirecek.

86 Yillik Su Kanunu Degisiyor Dere Yatagina Artik Ev Yapilamayacak
Kanun taslagi, jeotermal sular ve denizler hariç, kiyi sulari dahil olmak üzere yüzeysel, yeralti su kaynaklari ile ilgili tüm hususlari ve dogal mineralli sularin tahsisine dair denetimleri kapsayacak. Taslaga göre, her havza için muhtemel taskinlarin olusturacagi risklerin belirlenmesine yönelik plan hazirlanacak. Kadastro çalismalari sirasinda tasinmazlarin tahdit, tespit ve tescilinde, taskin kriterlerine uygun olarak dere yatak genisligi esas alinacak. Tabii akisa imkân verecek sekilde dere yataklari tescil disi birakilacak. Yerlesim yerlerinin imar planlarinin hazirlanmasi esnasinda plana uyulmasi mecburi tutulacak.
Su kaynaklarinin miktar ve kalite açisindan mevcut ve gelecekteki durumu dikkate alinarak sosyal, ekonomik ve ekolojik ihtiyaçlari karsilayacak bir Ulusal Su Plani hazirlanacak. Kanunlara göre kurulmus tüzel kisiler ve Türk vatandaslarina yapilacak olan su tahsisleri, havza su tahsis planlari esas alinarak DSI Genel Müdürlügü tarafindan yapilacak. Tahsis edilen su kaynaklari ve dogal mineralli sular için su tahsis belgesi verilecek. Bu belge ücrete tabi olacak. Dogal mineralli sular disinda kalan münferit su tahsisi, en fazla 49 yila kadar yapilabilecek. Dogal mineralli sular disinda verilen su tahsis belgeleri hiçbir sekilde devredilemeyecek. Taslak, su kaynaklarinin korunmasini saglamak üzere uygulanacak cezalari da belirliyor. Buna göre su tahsis belgesi olmadigi halde su kaynaklarindan ve dogal mineralli sulardan ticari maksatla su kullananlar, 50 bin TL ile cezalandirilacak ve su kullanimindan men edilecek. Akar ve kuru dere yataklarinda su yapilarina zarar verenlere, izinsiz malzeme alanlara ve bu alanlara yapi yapanlara bin 500, özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kisilerine 25 bin TL ceza uygulanacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284