900 Milyonluk Ilaç Çöpe Gitti

Yapilan arastirmaya göre son bir yilda hekime müracaat eden 100 hastadan 48’i doktorun yazdigi ilaci degil kendi kendine seçtigi ilaci kullandi...

900 Milyonluk Ilaç Çöpe Gitti

Türkiye’de 72 milyon kutu ilacin çöpe gittigi belirlendi. Genel Saglik Sigortasi Strateji Belgesi verilerine göre ülkemizde gereksiz ilaç tüketimi her geçen gün artiyor. Arastirmalar ‘Sonra kullanirim’ diye alinan ve çöpe giden 72 milyon kutu ilaç bulundugunu gösterdi. Bunun parasal karsiligi ise 900 milyon lira. Bir baska çarpici veriye göre ise her 100 vatandastan 48’i doktorun verdigi ilaç yerine kendi kendine belirledigi ilaci kullandi. Vatandaslarimizin yüzde 19’uda doktordan, kendi istedigi ilaci yazmasini istedi.
Hekime danismadan arkadas ve dost tavsiyesiyle alinan ilaçlardan karaciger ve böbrek yetmezligi sikayetiyle hastanelere basvuranlar bile oldu. Bilinçsiz ilaç kullanimda ilk sirayi antibiyotikler aldi. Yapilan arastirmada pek çok vatandasin antibiyotikleri eczane kalfalarinin yönlendirmesiyle aldigi belirlendi. Nüfusun yüzde 25’i ileride gerekli olur diye antibiyotik bulunduruyor. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullananlarin orani da yüzde 26’ya ulasmis durumda. Hastaneye müracaat eden her 100 hastadan 25’i ise son bir ay içinde mutlaka antibiyotik kullandi.
Annelere egitim
Yetkililer akilli ilaç kullanimini önce anneleri egiterek verecekleri söyledi. Annelerin bilgilenmelerini saglamak üzere ülke genelinde 6 bin 330 Aile Sagligi Merkezi’nde görev yapan 20 bin 183 aile hekimi görevlendirilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284