Abdurrahman Dilipak KMÜ’de Medeniyetler Çatismasini Anlatti

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak: “Herkesi dini kendisinedir. Her birey inandigi gibi yasamalidir.”

Abdurrahman Dilipak KMÜ’de Medeniyetler Çatismasini Anlatti

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Avrasya Kültür Toplulugu tarafindan düzenlenen “Medeniyetler Çatismasi ve Gençligin Kimlik Bunalimlari” konulu konferansa gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak konuk oldu.
Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Karamanoglu Mehmetbey Salonunda 26 Subat Sali günü saat 14.00’te gerçeklestirilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Kemal Esengün ve Prof. Dr. Ahmet Yildirim, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.
Abdurrahman Dilipak, konusmasinda bugünkü Dünya Siyasi Haritasi üzerinden örnekler verdi ve bu haritanin belli bir medeniyet anlayisinin dayatmasi oldugunu ifade etti. Dilipak, kendi medeniyetimize olan uzakligimizi “Osmanlinin torunu olmamiza ragmen Osmanli müzigi notalarini Bati müzigi notalari kadar bilmiyoruz, herhangi bir yerde görsek tanimayiz.” cümleleri ile örnekledi.
Medeniyetimizin hayat buldugu topraklarin varligina taniklik edemedigimizi söyleyen Dilipak, “Anadolu topraginin yasayan adi Rum’dur. Rum diye bir halk tarihte hiçbir zaman olmamistir. Rum, Dogu Roma halkinin ismidir.” diye konusarak kavram kargasaligina degindi.
Islam dininin güzelliklerinden bahseden gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Islamin barisa giden yol oldugunu söyledi. Dilipak, medeniyetler çatismasi yerine medeniyetler arasi baris, adalet ve isbirligini saglayacak bir sistem kurmak için çalismak gerektigini vurguladi. Günümüzde bazi çevrelerin kendi düsüncelerini din olarak pazarladigini belirten Dilipak, “Müslümanlik, üzerinde halis bal yazan tursu kovani haline geldi. Bizim yasadigimiz din, kari-koca, gelin-kaynana arasindaki sorunu çözemiyor. Insanligin sorunlarini nasil çözsün?“ dedi. Dilipak, herkesin dininin kendine ait oldugunu söyleyerek, her bireyin inandigi gibi yasamasi gerektigini sözlerine ekledi.
Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, gençligin kimlik bunalimlari üzerine konusurken KMÜ’lü ögrencilere bazi tavsiyelerde bulundu. Dilipak, gençlere ögütlerini “Sürekli bir seyler okuyun, hayal edin, sanatla ilgilenin, sosyal kuruluslara katilin ve farkli olmayi ögrenin.“ seklinde özetledi. Iyi bir yuva kurmanin temelinde sosyal bilinç kavraminin bulundugunu belirten Dilipak, “Akilli, dürüst ve cesur olun. Her seyi sorgulayin, arastirin.” dedi.
“Iman etmeden cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmeden de iman etmis sayilmazsiniz.” hadisiyle konferansini sonlandiran Abdurrahman Dilipak’a Prof. Dr. Sabri Gökmen, katkilarindan dolayi tesekkür ederek günün anisina plaket takdim etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284